Мостар: Декларација о несталим лицима

У Мостару је почела конференција током које ће предсједници Србије, Хрватске, Црне Горе и предсједавајући Предсједништва БиХ потписати Декларацију о улози државе у рјешавању питања несталих усљед оружаних сукоба и кршења људских права, којих, према доступним информацијама, има 11.000.

Регион 29.08.2014 | 13:00
Мостар: Декларација о несталим лицима

Декларација, коју ће потписати предсједници Србије Томислав Николић, Хрватске Иво Јосиповић, Црне Горе Филип Вујановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, наглашава примарну одговорност државних тијела у раду на питању несталих и потребу да се обезбиједи да механизми и методе који се користе поштују људска права и принципе владавине закона.

Декларација обезбјеђује да се подрже права чланова породица несталих и да преживјели и цивилно друштво имају приступ информацијама у вези са судбином и правилном истрагом, као и истини и правди.

Од 40.000 лица која су нестала током оружаних сукоба из 90-их година прошлог вијека у бившој Југославији пронађено их је више од 70 одсто, што је без преседана у било којем постконфликтном контексту у свијету, истичу из Међународне комисије за нестала лица, која је организатор потисивања ове декларације.

Сврха Декларације је дефинисање улога ових земаља у тражењу несталих из сукоба и кршења људских права, саопштено је из Међународне комисије за нестала лица.

Први потписници међународне декларације су оне земље и земље насљеднице које су биле стране у Дејтонском мировном споразуму.

"Декларација која се данас потписује је узајамно препознавање достигнућа БиХ, Хрватске, Црне Горе и Србије и биће искориштена да унаприједи принципе на којима почивају та достигнућа", изјавио је предсједавајући ИЦМП-а Томас Милер приликом церемоније којој су присуствовали представници власти у региону, невладиних организација и дипломатске заједнице.

Према његовим ријечима, земље региона су показале значајну способност да преузму процес тражења великог броја несталих лица путем локалних институција и путем специјализованих међународних механизама, као што је ИЦМП.

Декларација је међународни инструмент и ИЦМП ће подстаћи друге земље на западном Балкану и у другим дијеловима свијета које се суочавају са питањем несталих лица да је потпишу.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Којић упозорава да декларација о несталима, која ће данас бити потписана у Мостару, за Републику Српску фактички не постоји и није обавезујућа, јер, према информацијама које има, Предсједништво БиХ о њој није постигло сагласност.

Члан Колегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић упозорава да власти у Федерацији БиХ опструишу потрагу за лицима српске националности, па се посљедње вријеме више "не траже тијела несталих, већ сакривених Срба".

Мишић у интервјуу Срни истиче да Република Српска у Сарајеву још трага за најмање 250 лица српске националности, који су својевремено изван зоне борбених дејстава изведени из својих станова.

На списку несталих у Републици Српској налази се 1.676 лица, док се у три спомен-костурнице у Републици Српској још налазе посмртни остаци 625 неидентификованих лица.

Конференција у Мостару одржава се поводом Међународног дана несталих, који се обиљежава 30. августа.

Коментари / 0

Оставите коментар