“Пси рата” чине највећу опасност за безбједност БиХ

Директор Полиције Републике Српске Гојко Васић упозорава да на простору БиХ постоје одређене групе које због вјерске нетолеранције могу да направе инциденте.
"Најопаснији дио друштва су `пси рата`, односно лица која као номади обилазе ратишта широм свијета.

Босна и Херцеговина 29.08.2014 | 13:40
“Пси рата” чине највећу опасност за безбједност БиХ

Такви људи су спремни да због новца или вјерског убјеђења убијају грађане у било којој држави“, прецизира Васић у интервјуу Срни и напомиње да је безбједносна ситуација у Српској задовољавајућа.

Он указује да су могући појединачни изоловани инциденти које такве групе могу да изазову, али да полиција мора бити спремна да адекватно реагује.

Васић напомиње да Полиција Републике Српске у складу са начелима јавне безбједности прати проблематику која се односи на тероризам и наглашава да основну улогу у овој проблематици има Обавјештајно – безбједносна агенција БиХ.

"Та агенција у пуно већем обиму прати област борбе против тероризма и лица која одлазе на страна ратишта, а извјештаје о томе доставља релевантим безбједносним агенцијама“, појашњава Васић.

Он најављује да ће Полиција Српске, са свим безбједносним агенцијама у БиХ, предузети мјере да буду санкционисана лица која одлазе на ратишта широм свијета.

Васић напомиње да је полиција опремљена у складу са тренутним могућностима, али да је спремна да адекватно одговори на све изазове.

"Немамо опрему коју имају полицијске снаге у високо развијеним земљама. Такву опрему не би могли да одржавамо, али у свим видовима борбе против криминала најбитније је да лица која је воде буду квалитетно оспособљена“, наводи Васић.

Директор Полиције Репиблике Српске наглашава да је стопа криминалитета у Српској у односу на Федерацију БиХ , али и земље у окружењу, много нижа.

"У односу на број становника имамо најмање полиције. Такође, имамо и најмањи буџет у односу на друге полицијске агенције у БиХ и окружењу, али и поред тога сигруно је да смо једна од најефикаснијих структура“, наводи Васић за Срну.

Он оцјењује да је сарадња са полицијским агенцијама у БиХ и окружењу задовољавајућа и изражава задовољство посјетом министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића Републици Српској.

"Сарадња са полицијским структурама у Србији и Хрватској је веома добра. Важно је да постоји квалитетна комуникација и размјена информација да би борба против свих видова криминала била што успјешнија“, закључује Васић.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мики

29.08.2014 11:01

Највећа опасност прети од корумпираних политичара којима се полиција не супроставља .пси рата веома брзо долазе под удар полиције и немогу направити неку битну штету

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

29.08.2014 11:25

Ста цекате онда укинуте пасосе свима који су отисли на ратиста и сацекајте их на аерадрому или граници то је бар лако, сваког и ове вехабије који су у Ираку и Сирији, а и свакако ове русофиле који су отисли у Украјину....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брчак

29.08.2014 12:12

Пси рата = наши бх политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

29.08.2014 20:41

Овај лупа безвезе... Ста хоце са овом прицом да казе.... Не разумијем овакве изјаве... Ко це то кога да убије због вјерског убједјења... хахахаха... Па релативно смо се скоро трачи због тих убједјења и ста смо добили... политицаре псе рата који покрадосе све сто смо имали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти баја

31.08.2014 10:29

Близе се избори морају се проблеми пребацити на неку другу тему да би се народ запласио..

ОДГОВОРИТЕ