Грађани БиХ једини на свијету возе аутомобиле на уље?

Грађани Босне и Херцеговине једини на свијету возе аутомобиле на уље, а да то и не знају.

За посљедњих неколико година "експлодирао" је увоз јефтиних базних уља, која се мијешају с нафтом и продају на домаћем тржишту.

Босна и Херцеговина 28.08.2014 | 21:11
Грађани БиХ једини на свијету возе аутомобиле на уље?

Колико је овај проблем ескалирао потврђује да Управа за индиректно опорезивање БиХ и Обавјештајно-сигурносна агенција БиХ проводе одвојене истраге гдје су завршиле десетине милиона литара увезених базних уља и како је могуће да се само у годину дана утростручила "потражња", тврди бањалучки економски портал Цапитал.

Наиме, у посљедње двије и по године у Босну и Херцеговину је увезено 18.705.810 килограма (кг) базних уља, укупне вриједности 40,7 милиона КМ.

Оно што је забрињавајуће је невјероватна стопа раста увоза. Само у првој половини 2014. увезено је 3.069.877 кг базних уља, што је приближно количини увоза у цијелој 2012. (4.057.402 кг), подаци су Управе за индиректно опорезивање до којих је дошао.

На базна уља се плаћа уобичајених 17 посто ПДВ-а, али се за разлику од нафте, не плаћа акциза, путарина и такса. Један од увозника и дистрибутера нафте и нафтних деривата из Републике Српске који је желио остати анониман, потврдио је да се базна уља нелегално користе за стицање екстра профита.

"Базна уља су јефтина и коштају око 80 фенинга у иностранству. На њих се не плаћа царина, нити путарина. Када се замијешају, таква нафта се продаје на домаћем тржишту по цијени од 1,74 КМ по литри, што је знатно испод цијене нафте. И сам сам имао прилике да ми одређене фирме које се баве велепродајом нуде нафту по тој цијени, што је потпуно нелогично и одмах ми је било сумњиво", каже овај дистрибутер.

Он истиче да потрошач који купи овако замијешана уља с нафтом, "не осјети пуно на квалитету, али се повећа потрошња" погонског горива.

Фирме које то раде само на једној цистерни зараде додатних 30.000 КМ, тврди власник бензинске пумпе.

"Одређене обавјештајне информације говоре о могућим злоупотребама наведеног деривате за 'акцизно разблажење' и добивање моторног горива с измјењеним квалитетом што посљедично утиче на висину наплаћених дажбина по основу акцизе, путарине и таксе за изградњу путева а тиме и ПДВ-а. Не треба занемарити ни посљедице по кориснике таквог горива (оштећење мотора превозног средства) као и на посљедице по животну околину. У том смислу Управа за индиректно опрезивање (УИО) врши одређене провјере", потврдио је данас Ратко Ковачевић, начелник Одјељења за комуникације УИО БиХ.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Yума

28.08.2014 20:50

А ја се чудим што су сви ауспуси дизелаша црни к'о угарак. Е сад, инспектори прегледају рачуне. Након што утврде ко је сипао то уље у нафту, напишу кривичне пријаве. Након тога слиједи одузимање тих бензинских пумпи "власницима".

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

29.08.2014 04:59

У бијљинии ми је увијек било сумњиво на петриц пумпи он то сигурно ради

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре бн

29.08.2014 07:18

Не служи се тим сељачким форама да би неког оптужио за тако нешто мораш имати доказ а не тако лупетати. А и мислим да је тотално нељудски

ОДГОВОРИТЕ