Њемачка: Мале плате "гуше" занат

Све мање Нијемаца жели да се бави фризерским занатом, а разлог су мале плате, па би на та радна мјеста могли да дођу људи са истока Европе.

Свијет 28.08.2014 | 15:22
Њемачка: Мале плате "гуше" занат

Фризерски занат у Њемачкој одувијек је био међу најомиљенијим  међу женама. Тренутно се  школује око 25.000 младих, међу којима је 80 одсто жена. Ипак, то је мања цуфра од ранијих година - само на подручју Лајпцига њихов број се у посљедњих десет година смањио за половину. Конкуренција на њемачком тржишту је велика. У посљедњих 12 година  број фризерских салона у градовима повећао се за  четвртину, док су плате све мање.

Фризерски  салони све рјеђе нуде образовање за нови нараштај. А и они који то чине -  плаћају врло мало. Тако у западној Њемачкој особе које уче овај занат добијају, у зависности од тога у ком дијелу земље живе, између 330 и 500 евра, а у источном дијелу земље тек између 210 и 330 евра.Пошто је  из године у годину у Њемачкој све теже попунити мјеста за образовање фризера, заинтересовани млади људи из иностранства су добродошли.

То се посебно односи на младе из источне Европе, који,  успркос добром образовању, у својим земљама не могу добити радно мјесто. У Фризерској комори наводе како је Њемачка због високог квалитета образовања на врло добром гласу.

Практични дио наставе обављаја се у фризерским салонима, а теоретски у учионицама. Али, упркос свеобухватном и квалитетном школовању, фризери мјесечно зарађују мање од 1.000 евра и то на пуно радно вријеме, а ни напојнице нису оно што су некада биле - наводи Дојче веле.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цовјек на привременом раду у њемацкој

28.08.2014 17:41

Када се код нас изговори Њемацка то звуци као несто саврсено за рад зараду и зивот али када одете у Њемацку то изгледа тотално другације пуно рада а све мање зараде и лос зивот у лудој тудјини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

29.08.2014 07:11

Ко хоће радити има и посла и пара и свачег свугдје није само у Њемачкој. Води рачуна о кући и фамилији и ништа се не брини и кани се фукарлука

ОДГОВОРИТЕ