Свађа ревизора

Сукоби између главног ревизора Канцеларије за ревизију институција БХ и његових замјеника јуче су на сједници Парламентарне комисије за финансије и буџет засјенили утврђене пропусте у раду седам бх институција, које су за пословање у прошлој године добиле мишљење

Босна и Херцеговина 28.08.2014 | 12:27
Свађа ревизора

Главни ревизор Миленко Шего на сједници, на којој су саслушавани представници седам институција, најприје се вербално сукобио са замјеником Божаном Трнинић.

Она је, као и други замјеник главног ревизора Џевад Некић, издвојила своје мишљење о пословању Министарства одбране БиХ сматрајући да је оно требало да добије негативно, а не мишљење с резервом.

Други сукоб између ревизора избио је када је на сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома бх парламента анализиран ревизорски извјештај о пословању Агенције за идентификационе документе (ИДДЕЕА).

Трнинићева је устврдила да у Министарству одбране ниједан финансијски податак није тачан и подсјетила да нису укњижили 72 милиона КМ вриједну имовину, а нису испоштовали ни раније препоруке ревизора.

"Постојећи закон о ревизији је превазиђен. Главни ревизор се понаша као монополиста. Он нема повјерења у замјенике. Ако је у генералном ревизору сконцентрисана сва ревизија, ако је сконцентрисана у једном човјеку, то је велика опасност за професионалну ревизију", упозорила је Трнинићева, а Шего је њено излагање назвао "емотивним наступом".

"Издвојено мишљење није у складу са Законом о ревизији. Одговорно тврдим да је Министарство одбране направило огроман напредак. Немамо страховитих примједаба о трошењу, а питање имовине је сложено и не можемо на њих саме свалити тај терет", казао је Шего устврдиши и да "се биланс стања не слаже ни у једној институцији".

Реаговао је његов замјеник Џевад Некић упозорењем да надлежне институције морају реаговати због чињенице да се биланс стања у МО не слаже за 72 милиона.
Шего му се потом обратио љутитим тоном, упитавши Мекића зна ли уопште шта значи квалификација у мишљењу.

Чланови Комисије за финансије и буџет упозорили су руководство Канцеларије за ревизију да своје проблеме ријеши унутар институције и да оваквим непримјереним иступима не доводе у питање њен кредибилитет, вјеродостојност њеног укупног рада па и ревизорских извјештаја.

У случају ИДДЕЕА кључни разлог за ревизорско мишљење с резервом био је уговор о набавци личних карата и возачких дозвола с бањалучком фирмом "Милбауер", вриједан 104 милиона КМ. Уред за ревизију је у свом извјештају, у којем је Некић опет издвојио мишљење, навео да је уговор склопљен мимо Закона о јавним набавкама те да може имати штетне посљедице по буџет БиХ.

Синиша Мацан, директора ИДДЕЕА, одговорио је да је Савјет министара својим закључцима одобрило да уговор о набавци докумената буде изузет од примјене Закона о јавним набавкама и одобрило преговарачки процес с фирмом "Милбауер" Бањалука, која је кћерка фирма истоимене њемачке компаније.

"Због тајности и питања које имају везе с безбједношћу БиХ, одобрено је изузеће од закона. Ништа није нетранспарентно урађено. У цијелом свијету, БиХ и Њемачка имају најзаштићеније личне документе", образложио је Мацан, а његов иступ највише је подржао Анто Домазет, члан Комисије за финансије и буџет из СДП-а.

Домазет је оцијенио да је преговарањем, с почетне цијене од 160 милиона КМ, посао склопљен за 104 милиона.

"На овај начин је држави уштеђено више од 50 милиона, а издавањем докумената зарадиће се укупно 200 милиона КМ. Очита је јавна добит", рекао је Домазет.
Његову "рачуницу" оспорио је члан Комисије за финансије и буџет Нико Лозанчић тврдњом да "није економиста, али није ни будала".


Извор: Независне

Коментари / 0

Оставите коментар