Хиљаде људи на сахрани убијеног тинејџера

Хиљаде људи окупиле су се данас у баптистичкој цркви на сахрани Мајкла Брауна, црног тинејџера кога је пре две недеље убио полицајац подстакавши насилне протесте у Фергусону.

Свијет 25.08.2014 | 21:21
Хиљаде људи на сахрани убијеног тинејџера

Међу окупљенима су били активисти за заштиту људских права, укључујући Џеси Џексона и Ала Шарптона, више познатих личности, чланови породице и пријатељи убијеног осамнаестогодишњака, преноси АФП.

Браунов отац позвао је на мир на дан сахране, после двонедељних протеста због убиства ненаоружаног младића, који су у више наврата прерастали у насиље и обрачуне с полицијом.

"Мир је једино што желим, то је све што тражим", рекао је јуче Мајкл Браун старији стотинама окупљених људи у највећем парку у Сент Луису током манифестације на којој је пружена подршка миру.

У цркви која прима 5.000 људи изложен је ковчег с Брауновим телом и његове фотографије као бебе и младића. Хор је изводио госпел.

После помена у цркви, Браун ће бити кремиран и сахрањен на приватној церемонији на гробљу Свети Петар.

Браун, новопечени студент, убијен је 9. августа док је пролазио улицом пошто је напустио продавницу у којој је, према наводима полиције, украо бокс цигарета.

Прелиминарни резултати аутопсије показали су да га је полицајац Дарен Вилсон погодио с најмање шест метака, од којих с два у главу, и да хици нису били испаљени из непосредне брзине.

Полицајци су тврдили да је Браун покушао да отме Вилсонов пиштољ, али очевици су рекли да је убијен док је држао руке у ваздуху у знак предаје.

Велика порота у Сент Луису треба да утврди да ли има основа за подизање оптужнице против Вилсона (28), који је сада на плаћеном одсуству.

Гувернер Мисурија Џеј Никсон изјавио је јуче да је уверен да ће правда бити задовољена, имајући у виду да истрагу воде и локална полиција и федералне власти.

Амерички председник Барак Обама упутио је у Фергусон, предграђе Сент Луиса, главног јавног тужиоца Ерика Холдера.

Коментари / 0

Оставите коментар