Свађа око штедње оборила владу

Премијер Француске Мануел Валс поднео је оставку председнику Франсои Оланду, који је одмах затражио да Валс формира нову владу, саопштила је Јелисејска палата.

Свијет 25.08.2014 | 18:42
Свађа око штедње оборила владу

"Шеф државе га је замолио да формира нови тим у складу са смерницама које је председник раније поставио за нашу земљу", наводи се у кратком саопштењу председништва Француске. Састав нове владе биће саопштен сутра.

Валс је крајем марта именован за премијера, пошто је претходна влада Жан-Марка Ероа поднела оставку због пораза социјалиста на локалним изборима, у корист опозиционе деснице и екстремно десничарске странке
Национални фронт.

Премијерова оставка је уследила дан након што је министар економије Арно Монтебур позвао на корените промене у економској политици Француске, успротививши се "опсесији око буџетске штедње, која гуши могућност раста".

"Време је за разуман и исправан отпор овим опсесијама немачких конзервативаца. Немачка је заробљена својом политиком штедње коју намеће целој европи", рекао је Монтебур за "Монд".

Валс је рекао да је министар тим изјавама прешао "жуту линију".

Влада француског премијера Мануела Валса једна је од најкраћих у историји Пете републике, која је успостављена 1958. године, пише француска штампа.

Коментари / 0

Оставите коментар