Пензионери у БиХ живе са три марке дневно!

Познато је да већина пензионера у Босни и Херцеговини прима минималне пензије од око 320 конвертибилних марака.

Босна и Херцеговина 24.08.2014 | 15:24
Пензионери у БиХ живе са три марке дневно!

Пензионери у БиХ су тако већ одавно постали категорија становништва која се суочава са великим економским, социјалним и здравственим потешкоћама. Посљедњи у низу проблема ове популације је кашњење пензија које је многе од њих задесило овог мјесеца. Новинари Анадолу Агенцy (АА) су истражили како уопште већина пензионера у БиХ успијева са тако мизерним мјесечним примањима, чак и онда када су редовна, успије да преживи.

Предсједник Савеза удружења пензионера ФБиХ Мехмедалија Рапа за Анадолу Агенцy (АА) је потврдио да већина пензионера у БиХ имају најмање пензије које, како каже, нису довољне за нормалан живот. - Ти људи једва некако преживљавају, да им Бог буде на помоћи.

Већина значи мјесечно прима 326 марака од којих некако живе. Зона сиромаштва пензионера је повећана са 75 на 80 посто. Многи пензионери преживе уз додатну помоћ ближих чланова породице. У неким породицама имамо двоје пензионера који опет имају и млађе чланове породице које од тих скромних примања хране и помажу. Чак и дјецу школују од својих мизерних пензија, истакао је Рапа.

Ипак напомиње да су пензионери међу оним грађанима који међу првима плате мјесечне режије и даџбине држави како би иста та држава, која касни са пензијама, могла да функционише.

- Занимљиво је да су пензионери ти који редовно извршавају своје мјесечне обавезе према држави, односно који плаћају даџбине на вријеме док они који имају много већа примања неријетко уопште не плаћају режије држави. Али ако се не повећају пензије онда ће можда и пензионери доћи у ситуацију да не могу више на вријеме плаћати даџбине, сматра Рапа.

Због све теже социјалне и економске ситуације, пензионери из Федерације БиХ ултимативно су затражили од Владе ФБиХ повећање пензија за пет посто, барем оних најнижих. Рапа напомиње како све већи број пензионера тражи храну или нешто друго на улици и у контејнерима како би преживјели јер немају никаквог другог излаза.

Посљедњих година све више смо свједоци да пензионери просе на улици и да траже по контејнерима што је врло жалосна социјална слика нашег бх. друштва. Чак смо сазнали да је пензионер тражио на пијаци да купи
два кромпира, или у пекари четврт хљеба, а таквих примјера имамо свугдје. Пензионери се никако не цијене у овој земљи. Ти људи су запостављени у сваком смислу. Морало би им се гарантовати достојанствен живот али након 40 година напорног рада то није ни близу. Чак је дошло дотле да не могу себи купити ни лијекове. Многи пензионери и не узимају себи лијекове јер немају новац за то, истиче предсједник Савеза удружења пензионера.

Наглашава да је услијед врло тешке економске, здравствене и социјалне ситуације у којој се налазе пензионери повећана смртност ове популације.

Посљедњих година је значајно повећана и смртност пензионера па тако је она данас пет посто док је прије четири, пет година била три посто, а некад и два посто. Прије су пензионери, посебно у бившој Југославији, имали далеко бољи живот и социјалне услове. Била су три радника на једног пензионера. И пензије су биле добре, и пензионери су себи могли приуштити одмор, а данас је то луксуз, казао је Рапа додајући
да многи пензионери данас живе са три марке дневно.

Данас су пензије 41 посто од просјечне плаће а то би требало да буде у омјеру 65 посто од просјечне плаће. Тачније, данас би пензија требала бити минимално 450 марака. Ипак, то није ни близу па већина пензионера у БиХ, након што плате све даџбине и купе себи лијекове, дневно имају само три марке да преживе, објаснио је Рапа.

Према његовом мишљењу од укупно 388.000 пензионера у ФБиХ њих 230.000 живи испод минимума који би требао да осигура достојанствен и иоле нормална живот након толико година проведеног на раду, неријетко на врло тешким и мукотрпним пословима на којима су многи пензионери нарушили и властито здравље.

Најнижа пензија у ФБиХ износи 326,17 КМ, зајамчена 434,90 КМ, док је највиша 2.174,48 КМ. Ни у мањем бх. ентитету Републици Српској ситуација нимало није боље. Најнижа пензија за минималан стаж од 15 година у РС-у је 169,34 КМ, највиша 1.687,12 КМ, а просјечна пензија за јуни је 331 КМ и представља 40 посто просјечне плате у Републици Српској, пише Анадолу Агенцy.

Коментари / 0

Оставите коментар