Москва: Путинов нови кец из рукава

Русија би, након забране увоза хране са Запада, могла да уведе и блокаду за аутомобиле.

Свијет 21.08.2014 | 13:01
Москва: Путинов нови кец из рукава

Њемачки и француски ауто-гиганти имају највише разлога за бригу због ове пријетње Москве. Према писању листа „Ведомости“, руског пројекта „Фајненшел тајмса“ и „Волстрит џорнала“, опција забране увоза аутомобила била би могућа уколико Америка и њени европски савезници крену с још јачим санкцијама против Русије.

У првој половини ове године 27 одсто аутомобила на руско тржиште стигло је из увоза, као и 46 одсто камиона и 13 одсто аутобуса, а међу првих десет најпродаванијих брендова половина су европске и америчке фирме, преноси Блиц.Француски „Рено“ други је по продаји у Русији, иза неприкосновене домаће „Ладе“ па би ово био тежак ударац и за анемичну привреду Француске, која је стагнирала у другом кварталу ове године. Међутим, ту се ради прије свега о економичном моделу „логан“, који је једини европски ауто међу пет најпродаванијих модела на руском тржишту.

Финансијски би још веће посљедице могли да осјете њемачки произвођачи луксузних аутомобила, а с њима и њемачка привреда која је у истом кварталу забиљежила неочекивани минус.Према подацима Удружења европског бизниса (АЕБ), „Мерцедес-Бенз“ је у 2013. у Русији продао 44.376 возила, што је за 19 одсто више у односу на годину прије, па је јасно зашто гиганту из Штутгарта никако не би одговарао нови талас руских санкција. Јерг Шрајбер из Комитета произвођача аутомобила АЕБ-а каже за „Дојче веле“ да су веома забринути због вијести из Русије.

- Надамо се да ће Русија два пута размислити прије предузимања таквих мјера пошто би оне нашкодиле произвођачима - наводи Шрајбер.Према њемачким медијима, руски премијер Дмитри Медведев већ је издао декрет о драстичном смањењу увоза западних лимузина за потребе високих владиних службеника. Њемачка је од почетка кризе у Украјини, која је и донијела три таласа западних санкција и руски противодговор, играла опрезно с Владимиром Путином, руским предсједником, не истичући се у повицима за кажњавање.

Ипак, канцеларка Ангела Меркел је за посљедњу „трећу фазу“ добила дозволу њемачких индустријалаца, што би сада могло да им се обије о главу. 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

21.08.2014 18:33

Било је "што сте тражили то сте добили".За мене иоле нормалан човјек неће увести санкције ономе од кога добро зарађује. Русија је велика и моћна земља да би трпила овако ситне притиске. Добро, нека се они и амери сада тјеше, само не знам од кога ће сада позајмљивати новац. Једино ми је жао Грчке. Румуна и Бугара нимало.

ОДГОВОРИТЕ