Оклопним возилима на демонстранте

Полиција је употребила сузавац да би растерала демонстранте у Фергусону, где не престају напетост и нереди због убиства црног тинејџера Мајкла Брауна, којег је усмртио бели полицајац пре девет дана.

Свијет 19.08.2014 | 12:10
Оклопним возилима на демонстранте

Полиција у опреми за разбијање демонстрација уз подршку оклопног возила и хеликоптера који је надлетао демонстранте најпре је затражила од око 100 окупљених да се разиђу, пренела је агенција АФП.

Пошто се демонстранти нису разишли, полиција је употребила сузавац и најмање двоје људи је ухапшено, а један полицајац рекао је да су се чули и насумични пуцњи.
Национална гарда распоредила је своје снаге у понедељак у Фергусону како би се вратили мир и ред на улице Фергусона.

Патолози које је унајмила Браунова породица саопштили су у понедељак да је у младића пуцано најмање шест пута, укључујући и два поготка у главу.

Због свакодневних протеста, сукоба и нереда ноћу у Фергусону, гувернер Мисурија Џеј Никсон позвао је Националну гарду, подсетила је француска агенција.

Амерички председник Барак Обама је још једном упозорио против прекомерне употребе силе против демонстраната у Фергусону, у Мисурију.

"Јасно је да огромна већина људи мирно демонстрира", рекао је Обама на конференцији за штампу у Белој кући, позивајући снаге безбедности на уздржаност.

Председник је нагласио да би ангажовање војних ресурса Националне гарде у понедељак поподне, на захтев гувернера, требало да буде "ограничено". "Ја ћу наредних дана надгледати ту помоћ, изнад свега да се тиме не би погоршало стање у Фергусону", упозорио је он.

Обама је упозорио на оне међу демонстрантима који прибегавају насиљу: "Ја разумем страст и гнев који произилазе из смрти Мајкла Брауна.., али пљачка (продавнице) и напади на полицију могу само повећати напетост, а удаљити правду", рекао је предсједник.

Јасно подвлачећи да је намеравао да остане "опрезан" о случају Фергусона док је истрага у току, Обама је ипак отворио питање расне неједнакости у Сједињеним Државама, и оценио да је још дуг пут пред заједницама "које се често нађу изоловане, без наде и економских могућности".

"У многим заједницама, обојени млади људи ће вероватније завршити у затвору или пред судом, него на универзитету или добром послу", рекао је он.

"Постигли смо огроман напредак, али не и довољан", рекао је Обама, који се вратио на два дана у Вашингтону, усред две недеље одмора на једном острву у Масачусетсу.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

проректор

19.08.2014 10:09

Врхунац демократије,односно СУМРАК САД-е Демократије и лажи. Да ово ради нека земља коју ови морони подржавају било би "ома санкције" због прекомерне употребе силе.Долази ДЈАВО по СВОЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

19.08.2014 11:50

Треба доставити орузје демонстрантима да се застите од терора резима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоран

19.08.2014 13:19

Опет ови зли Срби и Руси направили хаос

ОДГОВОРИТЕ