Католички свештеник из БиХ суспендован

Католичка црква је избацила из службе свештеника у Мелбурну након оптужби за сексуално злостављање. Како наводе аустралијски медији, ријеч је Мати Крижанцу, који је служио у тамошњој хрватској цркви, а поријеклом је из БиХ.

Свијет 18.08.2014 | 21:04
Католички свештеник из БиХ суспендован

Према информацијама медија, жртва је наводно добила финансијско обештећење за злостављање и одбила да помогне полицији у истрази, а све скупа је довело до нових оптужби да је црква платила мито.

Ова истрага је показала наводно да су се злостављања или само једно сексуално злостављање догодили средином осамдесетих година.

Денис Харт, надбискуп Мелбурна, рекао је Крижанацу у јуну да ће му бити трајно одузете све клерикалне дужности, а вјерује се да су о томе прекјуче информисани и вјерници на миси.

Истрага у овом случају траје већ дуже вријеме, а свештеник је, према наводима медија, послан на "административни одмор" од јуна прошле године.

Близак пријатељ Крижанца, Антон Вучић, казао је тамошњим медијима да је Крижанац родом из БиХ те да је он, у ствари, жртва црквене хијерархије, која се чисти пред "Краљевску комисију", комисију која ће се бавити и која већ ради на питањима злостављане дјеце.

Утврдио је и како је црква платила наводној жртви да ћути те да је свештенику ускраћено право на одбрану и процес у којем би изнио своје тврдње.

Такође, речено је како је Крижанац након исхода истраге донио одлуку да се врати у БиХ, а кардинал Харт је навео и да је доста комуницирао са кардиналом Винком Пуљићем, врхбосанским надбискупом у Сарајеву, те да га је у потпуности обавијестио о процесу истраге и налазима.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

еурици

19.08.2014 01:48

Да је познати тенисер било би да је из хрватске а овако педофил и одмах из БиХ

ОДГОВОРИТЕ