Из Електропривреде украдена милијарда

Ова власт је, што је и птицама на грани познато, опљачкала, уназадила и уништила цјелокупан економски амбијент РС, а њене грађане довела до просјачког штапа и без икакаве наде за боље сутра.

Босна и Херцеговина 16.08.2014 | 13:00
Из Електропривреде украдена милијарда

Резултат такве владавине је само енормно богаћење појединаца на врху страначке СНСД пирамиде који су огрезли до гуше у криминалу, корупцији, непотизму, кронизму...

Циљ који више и не крију јесте бољитак само за њих, појединце на власти, што доказују и запошљавањем властите дјеце у Електропренос БиХ, који само на ријечима настоје да угасе, а у ствари им служи за удомљавање властите фамилије; Друге младе стручњаке „ко шиша“, јер, према њиховим ријечима, и нису стручњаци. У овој држави само они појединци који су на власти и њихова дјеца представљају „стручњаке“.

Примјер функционисања криминалне хоботнице оличене у виду СНСД-а, поред многих других спомињаних сегмената, огледа се у дугогодишњем пословању предузећа из састава Електропривреде РС из којег су исисали што се дало исисати и то у властите џепове.

Постоје многи начини на који је хоботница пљачкала ЕПРС систем и на тај начин и саму РС. Ту се подразумјевају разноразне донације, увођење сумњивих подизвођача, када за то нема никакве потребе, продаја и извоз електричне енрегије преко увелико познатих предузећа „Руднап“ Војина Лазаревића и предузећа „ЕФТ“ Вука Хамовића, отписи потраживања, допуштање инвеститорима грађевинских објеката, прије свега стамбених зграда, качење на постојеће трафо станице како не би морали из својих средстава градити нову, што доводи до преоптерећења мреже и питање дана је када ће иста колапсирати (својствено за „Електрокрајину“ на подручју Бања Луке, гдје се десио грађевински бум, а инвеститори су наравно тајкуни блиски СНСД-у) и многи други начини.

Сигурно један од најзанимљивијих начина представљају тзв “дистрибутивни губици“, јер су тај начин сматрали најпоузданијим. Морамо прије свега дефинисати шта је то дистрибутивни губитак. Уопште се под појмом губитака подразумијева разлика између износа електричне енергије, која је ушла у електроенергетски систем, и измјереног износа електричне енергије предане купцима. Најчешћа подјела је на техничке и нетехничке.

Техничке губитке узрокује стање дистрибутивне мреже и степен кориштења исте, а зависе од напона и струје. С друге стране, нетехнички губици садрже електричну енергију која је испоручена купцима, али није наплаћена.

Углавном су узроковани властитом потрошњом оператора, неовлаштеном потрошњом тј.крађом, неизмјереном потрошњом (јавна расвјета), те грешкама у мјерењу, наплати и обради података о очитавањима. Такође су присутне и грешке произашле из временског несклада између очитавања бројила и обрачуна електричне енергије.
Нетехнички губици зову се још и комерцијалним губицима будући да се њихови трошкови социјализирају, умјесто да их наплаћују оператори мреже и добављачи.

Просјечан ниво губитака у Европи се креће између 4% и 9%.
Код нас су у питању, у највећем дијелу, нетехнички комерцијални губици који се првенствено односе на крађу струје и то највећим дијелом у спрези са људима из дитрибутивних предузећа. Јавна је тајна да све и један тајкун, и њихова предузећа, близак СНСД-у у спрези са дистрибуцијама краду струју.

На овом послу као што се види из наредне табеле врте се велике паре које дијелом завршавају у џеповима СНСД-ових људи запослених у електродистрибуцијама. За последњих неколико година дитрибутивни губици у ЕРС су износили:


Као што се види ради, се о огромном финансијском ефекту дистрибутивних губитака. За последњих десет година нестао је нпр. нови блок у ТЕ Угљевик, снаге 300 МW.

Не морамо ни спомињати изгубљену добит овог новог блока, да га је ЕРС сам изградио из кредитних средстава, а отплату обезбједио из смањења огромних дистрибутивних губитака. Капацитет тог новог блока би био већи од постојећег (у питању је новија технологија)- неких 2150 ГWх, што на годишњем нивоу, уз цијену од 0,12 КМ/КWх, представља приход од 258 милиона КМ!

Следећи графикон приказује дистрибутивне губитке где се види да се највеће крађе унутар дистрибутивних предузећа дешавају у Електрокрајини а.д. Бања Лука.

 
Најпозитивнији примјер унутар ових предузећа је Електро Добој а.д. Добој, који на крају 2013. године остварио најниже губитке у износу од 8% захваљујући пре свега посвећеношћу људи у овом предузећу ка смањењу губитака и остварењу таквог резултата. Тако је Електро Добој на вријеме одрадио посао измјештања мјерних мјеста изван објеката (на стубове) и то приликом реконструкција нисконапонске мреже, уградио мјераче на далеководе и трафо станице, уградио бројила на даљинско очитавање и развио сопствени софтвер за успоставу даљинског очитања без задуживања у виду комерцијалних кредита или великих издатака за набавку потребног софтвера.

Све горе наведено Електрокрајина није урадила (или је дијелом започела) и неће да уради због настојања да и даље несметано убиру паре у своје џепове из дилова са крадљивцима струје. Дио који је ЕКБЛ урадио се односи на измјештање бројила на стубове, али на подручја за која нису сигурни да се обавља крађа, јер не врше мјерења струје на далеководима и трафо станицама.

Зли језици кажу да их управо уграђују у неризична подручја како би несметано обављали крађу тамо гдје и „треба“.

Примјер је и уградња бројила на даљинско очитавање у стамбеним зградама, гдје, по правилу, нема крађе, то јест дистрибутивни губици су 0%. Такође су радили реконструкцију нисконапонских мрежа, али без измјештања мјерних мјеста на стубове.

За све ове неправилности бивши директор Електрокрајине је награђен министарским мјестом у Влади РС. Ријеч је Жељку Ковачевићу који је стекао богаство на овима пословима.

За истражне органе би било паметно да упореде примања Ковачевића са његовим велелепним некретнинама.

Чак су му дали да врши додјелу субвенција извозницима преко његовог министарства, а очајни привредници који су добили ова средства говоре да је пола ових субвенција отишло у руке Ковачевића, јер су били принуђени да уколико желе да добију та средства одмах половину исплате њему.

У вези разлика између „Електрокрајине“ и „Електро Добоја“ битно је поменути да су на подручју које покрива „Електрокрајина“ сконцетрисана привредна друштва тајкуна блиских власти (који врше притисак да се настави са оваквом праксом крађе струје), за разлику од подручја које покрива „Електро Добој“.

„Електрокрајина“ је, у периоду управљања Секе Кузмановић, смањила своје дистрибутивне губитке крајем 2013. године на 16,93% са 21,38&, забиљежених крајем 2010.године. Међутим, поштени радници овог предузећа (каква је већина обичних радника) кажу да се ово смањење остварује тзв. пречитавањем бројила.

Тако је у Извјештају ревизије учинка „Дистрибутивни губици и потраживања од купаца у електроенергетском сектору Републике Српске“, који је обавила Главна служба за ревизију јавног сектора РС јануара 2012. године, наведено следеће:

„Код појединих дистрибутивних предузећа која имају високе дистрибутивне губитке ова појава (посебно пречитавање) је била доста израженија у претходном периоду. Нису се вршиле корекције прије фактурисања купцима нити су се те корекције радиле касније тако да у пословним књигама стоје потраживања од купаца који ту енергију нису потрошили тако да фактички та потраживања никада нису ни настала.

Ова појава за резултат има приказивање нижих дистрибутивних губитака него што они у стварности јесу, односно дистрибутивни губици се на такав начин фактички „преваљују“ на потраживања. Као илустративан примјер за овакву појаву може нам послужити очитање за март мјесец 2009. године у једној радној јединици. За тај мјесец у тој радној јединици домаћинствима (око 34.000 потрошача) је очитана потрошња електричне енергије у висини од 8.000.000 кWх, од чега се на само три потрошача односи преко 2.000.000 кWх или ¼ очитане енергије за домаћинства. (Два потрошача по 999.999 кWх и један потрошач од 99.999 кWх).

Извршена је само једна корекција умањења од 500.000 кWх у септембру 2009. године тако да се и даље у пословним књигама воде потраживања од ова три потрошача за преко 1.500.000 кWх енергије (преко 290.000 конвертибилних марака). Дистрибутивни губици приказани у извјештајима те радне јединице за тај мјесец су износили нешто преко 24%. Имајући у виду претходну појаву дистрибутивни губици су били пуно већи од оних приказаних“.

Поред ове неправилности утврђене ревизијом познат нам је и недавни случај објављен у средствима информисања (АТВ), како су у РЈ Приједор (у саставу „Електрокрајине“) једној напуштеној кући (чији су власници Бошњаци избјегли у Шведску) очитали 1 милион КМ потрошене струје!!!

Кажу да је таквих примјера много, а што је најгоре на ова фиктивна потраживања се обрачунава ПДВ који „Електрокрајина“ уредно плаћа. То је начин на који се Радмановићева прија бори са огромним дистрибутивним губицима у „Електрокрајини“.

Овдје смо дотакли и други дио проблема у ЕРС, а ријеч је о ненаплаћеним потраживањима. Потраживања, руководећи људи у дистрибуцијама, злоупотребљавају на начин да се подобним фирмама тајкуна блиских власти не покреће поступак наплате дуговања нити се искључују са мреже, а све како би та иста потраживања застарила и на крају се отписала без последица по дужника. Наравно и овдје је присутна корупција у дистрибуцији, гдје новчаник руководећих људи постаје дебљи након застаре потраживања, што је и тајкунима исплативо, јер, у том случају, струју плате многоструко јефтиније него што би требали.

Фирми „Калдера“, у власништву познатог Додиковог тајкуна Чичића прије двије године отписано је цца 6 милиона КМ дуга према Електрокрајини.

Преко 377 милиона конвертибилних марака су укупна потраживања дистрибутивних предузећа ЕРС од крајњих купаца електричне енергије, закључно са 2013. годином. Потраживања од купаца представљају скоро укупан годишњи приход дистрибутивних предузећа, који је крајем 2013. године износио 402 милиона КМ!

Према ревизорском извјештају учинка из 2012. године, структура потраживања је доста неповољна, јер је ½ потраживања старије од годину дана, а значајан дио потраживања старији је од 5 и више година.

У оквиру укупних потраживања постоји подјела на потраживања од: активних потрошача (потрошачи којима се испоручује електрична енергија) и одјављених потрошача (потрошачи којима су одјављена бројила и електрична енергија им се не испоручује).
Иако су потрошачи одјављени, њихова дуговања се још увијек воде у пословним књигама дистрибутивних предузећа. Потраживања од купаца се састоје од основног дуга и камате за неблаговремено плаћање.

Камате у укупним потраживањима учествују са око 30%, односно преко 120 милиона КМ. Висина и неповољна структура потраживања имају значајан утицај на финансијску позицију и финансијски резултат ЕРС и дистрибутивних предузећа.

Према подацима из финансијских извјештаја дистрибутивних предузећа за 2013. годину видљиво је да исправка вриједности потраживања у билансима стања износе 102 милиона КМ, а да расходи по основу исправке вриједности потраживања за 2013. износе око 16 милиона КМ и на тај начин директно утичу на финансијски резултат. У наредној табели приказана су бруто и нето потраживања по дистрибутивним предузећима заједно са висином исправке вриједности, приходима и трошковима отписа потраживања за 2013.годину:

Као што се види из ове табеле, „Електрокрајина“ остварује убједљиво најгоре резултате, гдје висину пословних прихода премашују и нето потраживања.

Такође им је висина отписа симболична узимајући у обзир висину потраживања. Уколико би слиједили добар примјер „Електро Добоја“ (који на правилан начин руководи потраживањима) морали би имати енормно веће отписе потраживања, што би водило огромном исказаном губитку, који на овај начин крију. Споменимо овде да у потраживањима „Електро Бијељине“ значајан дио отпада на потраживања од Бирча а.д. Зворник и Алумине доо и то 13.311.351,00 КМ.

Укупан износ отписа потраживања дистрибутивних предузећа од 2006. године износе 111 милиона КМ!

На крају када се, за посматрани период, саберу финансијски ефекти дистрибутивних губитака и ненаплаћена потраживања (која већином никада неће бити наплаћена због њиховог јавашлука и криминала) дођемо до фрапантне цифре од 1,06 милијарди КМ штете начињене систему ЕРС од стране криминалне хоботнице!!!

Ова цифра би била огромна и за знатно развијеније земље, а не за нашу РС.

Оно што ће Савез за промјене морати учинити када дође на власт јесте прво истраживање и хапшење свих одговорних за ову крађу вијека.

Следеће јесте потпуна реорганизација система ЕРС у смислу обједињавања функција, како би се укинула многобројна директорска, руководна и мјеста у надзорним одборима и одборима за ревизију, која се захваљујући постојећој организацији (холдинг, матично предузеће, 5 дистрибутивних са 32 радне јединице, 5 производних...) удесетостручују.

Процјењује се да би на овај начин укинули цца 150 директорских мјеста што би значајно смањило трошкове пословања (иначе је ЕРС у периоду владавине СНСД повећао број радника за 1000, а постоје индиције да им је и сада наређено запошљавање пред изборе). Такође би се морали ухватили у коштац са проблемима дистрибутивних губитака и ненаплаћених потраживања на много одговорнији начин, најмање онако како се то чини у „Електро Добоју“ што представља и доказ да се ова појава може искорјенити, само је потребна добра воља и одлучност.

Доказ о катастрофалном пословању у „Електрокрајини“, поред огромних дистрибутивних губитака и ненаплаћених потраживања, је и чињеница да редовно из године у годину остварују губитак из редовног пословања који пеглају разноразним ванредним приходима (фиктивним) и финансијским приходима, прије свега од камата обрачунатих на ненаплаћена потраживања, која опет никада неће ни наплатити.

Недавно су се и задужили, како би обезбједили фирми у којој је запослен Додиков син, посао од почетних 10 милиона ЕУР (укупан пројекат према њиховим ријечима ће износити цијелих 300 милиона ЕУР). Пројекат је везан за наводно смањење дистрибутивних губитака. Трошкове додатног задуживања и ангажовања Тосхибе где је запослен Игор Додик настоје да превале на јадну сиротињу.

Доказ за то су недавни поступци „Електрокрајине“ у вези додатне наплате прикључака за домаћинства, која су једном већ инвестирала у прикључке на мрежу. Наиме, људи који су градили куће (најчешће је ријеч о избјеглицама) на подручју Бањалучке регије су били дужни пријавити тзв привремени прикључак (јер им је струја била неопходна приликом градње) и то плаћајући све трошкове таквог прикључка, што подразумјева сав материјал у виду каблова, стубова и бројила, плус трошкове изласка радника „Електрокрајине“ на терен. Сада им из Електрокрајине поручују да морају преименовати такав прикључак у стални, али уз уплату од 1000 КМ. Наравно циљ је јасан. „Тосхибу“ треба платити.

Довољно је опет споменути „Електро Добој“, који је највећим дијелом властитим ресурсима и властитим софтверима, без енормног задуживања, извршио реконструкцију нисконапонске мреже и комплетно измјештање мјерних мјеста. Поставља се питање да ли „Електро Добој“ послује у другој држави, а не у истом правном, економском и политичком амбијенту.

слободанвасковицблогспот

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

кум

16.08.2014 11:12

Вијеровали или не у електрохерцеговини готово да и нема губитака али новац свакако иде у Бања Луку знаци и народ Херцеговине је опљацкан јер те губитке покривају из Херцеговине.Сва ова модернизација и измјестање сатова је овдје давно урадјена остао је један мали дио који се сада заврсава.Херцеговци сада знају реци док турбина ради Бања Лука се гради изгледа да је то зива истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

анти баја

16.08.2014 11:21

Ста би нормалан цовјек могао јос реци,додати Или одузети на овај цланак.Најзалосније од свега сто је досад откривено Или ста це се јос открити је то сто це се ипак наци они који це гласати за Бају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

16.08.2014 11:31

Е мој народе, добро пазите за кога ћете у октобру гласати. Да ли им треба допустити да још коју милијарду украду или их смјестити у затвор..

ОДГОВОРИТЕ
Name

добојлија

16.08.2014 11:44

Мозда би требало и остале директоре оставити да владају 20 година као ови из електродобоја???? Све је то исто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ацо

16.08.2014 11:45

Браво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

16.08.2014 11:45

Миле крмак краде све сто дохвати, готов је - а електропривреда мора да се врати народу Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

16.08.2014 11:56

Цопy - пасте и у ЕП БиХ , али и у ЕП ХЗ ХБ , нпр. 2007. ЕП БиХ вриједила 6 милијарди КМ , а данас око 400 милиона КМ ! Али нека доци це ММФ по своје , мозда и боље по нас обицне , мале људе у БиХ , јер " насе власти " не знају ниста осим мегаломанске крадје !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директори на услузи криминалцима

16.08.2014 11:59

Украдено милијарду КМ?! А директорице Сека Кузмановић и Бранислава Милекић, за плату од око 6000КМ плус доприноси на ту плату, све уредно и редовно потписивале. Шта ће сад? Хоће ли се исплатити? Сумњам. Све ове милокрадове владе су радиле без да су фермале закон и за суву шљиву. Нећеш народе шале направити затвора колико ће их бити потребно. Први који буду ухапшени мораће присилно радити да би се изградило довољно затвора за све криминалце. Додуше има много приватних градјевинских фирми које су мање више све у криминалу до грла па ће након одузимања "власницима" исте бити ангажоване за те јавне радове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блука

16.08.2014 12:03

ХАПСИТЕ ЗЕЉКА КОВАЦЕВИЦА И ОН ЦЕ ДАЉЕ РЕЦИ КОМЕ ЈЕ ДАВАО ПАРЕ А СВЕ ЈЕ ПРЕКО ЊЕГА ПОКРАДЕНО А САД ЈЕ МИН ЕНЕРГЕТИКЕ И РУДАРСТВА И СТАЛНО ЦИТАМ ПО ПОРТАЛИМА ДА САДА ДЈЕЛИ КОНЦЕСИЈЕ КАО ЗВАКАЦЕ ГУМЕ ОДАБРАНИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

16.08.2014 12:03

Гдје је СИПА?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола З.

16.08.2014 12:19

Разне лоповчине своју земљу покрале!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новица Ј.

16.08.2014 12:20

Појединим бизнисменима се опраштају дугови у износу од 6 милиона марака, а обичним људима искључују струју због 100 марака дуга. Гдје то има? Руководство Електрокрајине треба смијенити прије него што направе још већу штету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан СНСД

16.08.2014 12:25

У првом мандату Додик је укро висе новца него што се сад пише. И зна Дзомбиц за то. А у другом мандату Додик је укро висе него се може замислити и то преко разних начина. Он је једноставно крао преко јавних набавки преко трећих лица преко прања новца. Народ је на кољенима, народ је гладан. Народ је наиван јер пада на Српство на опстанак РСа итд. Зато народе пробуди се, и отерајмо банду са власти. Не заборавите Додик је кривац за све ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контејнери пуни струје

16.08.2014 12:41

"Поред ове неправилности утврђене ревизијом познат нам је и недавни случај објављен у средствима информисања (АТВ), како су у РЈ Приједор (у саставу „Електрокрајине“) једној напуштеној кући (чији су власници Бошњаци избјегли у Шведску) очитали 1 милион КМ потрошене струје!!!" Па морају се на неки начин поравнати рачуни xД а то милионче је отишло некоме на рачун док сиротиња у поплављеним подручјима гања пацове око оно мало кућа што је остало. Надам се да је сада бар некоме мало јасније зашто су се појединци борили да уназаде СИПА-у и тужилаштво БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

град

16.08.2014 12:48

Сифра за овај криминал је МИНИСТАР ЗЕЉКО КОВАЦЕВИЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

16.08.2014 13:00

Народе сад це октобар ако не казнимо ове злотворе на изборима, ја мислим да нас треба за бандере све.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драго

16.08.2014 13:12

За "србина"...ста си ти као процитао овај текст па коментарисес.Само писање Србин малим словом не вјерујем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОКСИГЕН

16.08.2014 13:12

Да ли знате да је Баја већ одавно милијардер? Ако нисте знали - сада знате! Да ли знате да је за њега Санадер "мала маца"? Да ли знате да је БДП Санадерове државе 40 милијарди Евра а Бајиног приватног ентитета 4 милијарде евра? 1:10 !!! Да ли видите овај дебаланс у похлепи? Санадерових мање од 10 милиона € га је коштало вишегодишње робије? Колику онда робију може да очекује Баја и његова пљачкашка хоботница???

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в 16.08.2014

16.08.2014 13:42

аууууу ово је баш тешко погодити ко је узео Да је само једна милијарда ето нам среће има тога пуно

ОДГОВОРИТЕ
Name

купус

16.08.2014 14:08

Ако остану на власти, претвориће нас у робље. Плашим се и чињенице шта ће донијети нови? Видимо у Србији да нико од бивше власти није осуђен. Можда је код нас јача похлепа него што можемо замислити. Нека нам је Бог на помоћи 12. октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

16.08.2014 14:33

Ове бројке говоре саме за себе, промашена и безидејна политика владајуће партије која је довела до овакве ситуације, једноставно дошли смо до тога да не можемо више чекати, морамо нешто мјењати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Келе

16.08.2014 15:04

Зар је могуце. Питам се докле висе и има ли ико да им стане у крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

киклоп

16.08.2014 15:16

Људи незнам зашто сипа већ не реагује .Ово су огромне афере и криминал.Неки министри су већ били кривично гоњени и осудјивани док су били ранији дирекори царина републике српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

16.08.2014 15:32

Све паре из истоцног дјела РС иду за Бања Луку и финансирање Игоке.Сад це октобар ова власт се мора смјенити под хитно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

16.08.2014 16:18

И ми смо криви. Радимо против властите дрзаве и није цудо да се ово десава. Све висе увидјам да једино јака БиХ мозе издрадити институције против корупције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

16.08.2014 17:57

засто МИЛЕ? Не мора увијек бити САМО МИЛЕ. Знате ли колико нас краде струју, цијена је каква јесте, вецина плаца, али колико људи насих краде струју у Бањалуци. Па пола нових куца има дуле зице, један спрат је на црно а други преко рацуна. Па ја знам ето нпр Једну у Потоку. ДА, мој ујак коре на спрату је крао, знам, морали смо закљуцавати ормариц и реци јој нема кљуца тата однио или ујак ако додје пописивац. Украсти струју је нормално, а знамо да и

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

16.08.2014 18:12

Одлично за почетак Васковићу, настави, дотакнуо си само 10% од свега... Имаћеш ускоро информације о новим преварама у Електрокрајини и увођењу новог система за управљање, кажу да се спрема вееелика пљачка...

ОДГОВОРИТЕ
Name

хаварија

16.08.2014 18:47

Баш те који су раније кривично гоњени чека увјек неко добро мјесто код Баје, то су људи са педигреом, не може ту бити неко поштен, квари Баји концепцију. Све је ово истина и има још и више, Ковачевић који се уклапа у бајину концепцију, Секин син, зет Радмановићев добија послове од мамице, без тендера и без јавног позива, његова фирма измјешта мјерна мјеста али по "плану", други Секин син добија од мамице послове за програме на наведени начин, о цјенама тих послова да не говоримо, зна се кад мама даје дјеци. директор РЈ кумче бајино а тетка му је Милекићка, па ви видите?? и још са средњом економском школом прво је читао бројила у Лакташима, а сада директор РЈ највеће у ЕПРС,вјероватно је купио и нову диплому, "способан" нема шта. Сада је кандидат за начелника општине Лакташи, све фина комбинаторика нашег Баје. Требају му људи који потписују све што он смисли, могу и са четири разреда школе, а ко почне својом главом да мисли, оставка, већ виђено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјоле

16.08.2014 19:06

Занимљиво 2004.год. губици 20.6%, а 2013.године 13.29% КО ЈЕ ВИСЕ КРАО????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буцо

16.08.2014 19:10

Па сто неце украсти кад знају да се за милијарду не иде у затвор само добију унапредјње

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

16.08.2014 19:25

Браво дјоле мајсторе.погодак у мету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Учитељ јоге

16.08.2014 21:08

Из Бирча милијарда, из здравства милијарда, из Електропривреде милијарда...и тако редом. Оваквих клептома историја још није забиљежила. Можда неки од њих воле играти покера, па колико год украду мало кад стално губе. Можда су намиривали своје коцкарске дугове..ко зна..У сваком случају Милораде учи јогу, требаће ти. Препоручи и осталим. Требаће и њима...Ако се волите коцкати, најбоље вам је прећи на руски рулет...док још имате времена. Касније вам то неће бити дозвољено...

ОДГОВОРИТЕ
Name

социјалдемократа

16.08.2014 21:31

Зељко Ковацевиц направио исту фасаду на својој викендици и викендици Радмановица , тако да лице ко два брата близнаца , а са својим компањоном Дјолом у Пријецанима направили двије велелепне виле .... вецег бизнисмена одавно невидјех .. видите ста струја све направи ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БцН

16.08.2014 22:12

Свака част, било је крајње вријеме да неко проговори о овоме! У Електро Бијељини је СВЕ ИСТО као у Електрокрајини, сем једног ситног детаља: не води је електроинжењер (Сека К.) него Пудлица Бате Бобара! Онда све то дође још жалосније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ешеф

16.08.2014 22:56

Још од распада СФРЈ, националисти раде по познатом принципу, завади па владај, убацили су и пљачкање и тако добивају власт како у РС-у тако и Федерацији. Доћи, а како неко рече да ће ММФ доћи по своје, па ме само још то радује, ова држава је толико задужена да ће доћи вријеме стечаја и доћи ће неко из ЕУ и узети нас као робове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник едбл

17.08.2014 06:27

Ама васковић сви краду струју од ових на власти до обичног народа,џаба и мерења измешати по стубовима онда се само легализује крађа и никоме ништа не можемо јер суд каже да приступ мерењу има свако и није на приватној земљи осумњиченог, а све крађе струје губимо у споровима на суду треба и законе мијењати под хитно, и онај што плати казну за крађу је смешно колико је украо....приједлог умјесто новчане казне затвор друге нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

17.08.2014 08:11

Онима који гласају за СНСД секту ово ништа не значи... Они ће свакако гласати јер су поткупљени, уцијењени, јер им је нешто обећано, дате паре и сл. Опозиција ништа не ради да изведе апстиненте, а секта све ради да својим радом и дјеловањем огади политику и политичаре. Они своје гласаче већ имају, плаше се једино неопредјељених и оних који први пут излазе. Зато опозицијо имате још времена да кренете одлучније и јаче, изађите са конкретним програмом: У шумама ћемо урадити то, у електропривреди то, у здравству то... Овако до краја кампање СНСД ће огадити и завтворати потпуно политичку сцену, тако да ће излазност бити мала, а у том случају СНСД секта оствариће добар резултат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

17.08.2014 09:38

Свака цаст на тексту.Све тацнó.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзаба глупом народу

17.08.2014 09:48

Свеједно ста се украло. Ако додидк направи крст на златисту ето му побједе. Видим по коментарима за ту тему. Србима је битнији крст на златисту од посла за дјецу... Дакле додик це кренути да га прави а бакир да га руси. Ето ти медјунац тензија и све по старом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Непо Тизмић

17.08.2014 13:32

Па нормално када сваки тајкун има свога човјека за очитавање струје. Пошаљу новог радника да очита струју тајкуну, а он пита гдје је његов човјек, овога врати назад и не дозволи му да очита струју. Да ли је нормално да момак кој ради у електропреносу 7 година на послу очитавања купи 2 стана и ауто од 50.000КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана

17.08.2014 20:30

Ово је само један у низу од многих лоповлука актуелне власти.Ниста друго и не раде осим сто краду овај народ који је ратовао и стварао РС,а док су г.Додик и његови лопови побјегли у Србију и сверцовали и тако стицали свој капитал, нараво и то им је мало,па су наставили да краду и пљацкају овај напацени народ.Како их није срамота,ратни дезертери,а сада се представљају као велике патриоте.Ратни дезертери да је среце не би уопсте имали прилику да их народ бира,лопове треба извести на улице да им народ суди за велику пљацку РС!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дипл.инж.ел.тех.

17.08.2014 20:41

Морају бити губици толики кад је цијена електричне енергије социјална, односно убедљиво најјефтинија у региону. Зато су и минимална улагања у дистрибутивну мрежу јер нема се од чега. А што се тиче крађа ел. енергије, Електро-Бијељина је открила више случајева крађе код великих бизнисмена (бензинске пумпе,....), пријавила кривична дијела, обрачунала одштету и већим дијелом наплатила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован.

18.08.2014 00:50

Ја сам се запутио за Копенхаген па ста буде.

ОДГОВОРИТЕ