БиХ пријете могући самоубилачки напади?

Држављани БиХ који су тренутно на ратиштима у Ираку, Сирији или на другим поднебљима, након повратка БиХ представљаће опасност.

Босна и Херцеговина 12.08.2014 | 23:12
БиХ пријете могући самоубилачки напади?

Безбједносни стручњаци сматрају да постоји могућност да ће и овдје покушати да изведу самоубилачке нападе.

Према незваничним информацијама Емрах Фојница који је заједно са Мевлидом Јашаревићем оптужен за напад на америчку амбасаду у Сарајеву, у Ираку се недавно разнио бомбом као припадник терористичке групе “Исламска држава”.

Стучњаци наводе да су евентуални циљеви, оваклвих структура у БиХ познати. Новинар Есад Хећимовић за БН ТВ је рекао:

“Од раније ове групе показују велико непријатељство оним земљама које они виде као непријатељске према исламу, прије свега према САД и њиховим представнитвима у БиХ. Затим према националним и вјесрким вођама других народа у БиХ и њиховим националним и вјерским симболима, али и према Бошњацима које они виде као непријатеље због изражавања мишљења другачијег него што су њихова.”

Стучњаци наводе да је Ал Каиде у БиХ изграђивала структуру 25 година, те да присуство великог броја држављана БиХ на страним ратиштима треба да буде сигнал за узбуну домаћих безбједносних служби.

“Ми до сада у БиХ нисмо имали самоубилачких напада из једноставног разлога што се у БиХ велики број вјерских вођа супротставио томе и рекао да тако неко жртвовање није примјерено исламу и да је то више самоубилачки чин него што је вјерски прихватљиво жртвовање”, истако је Хећимовић.

Он још каже да безбједносне службе у БиХ потцјењују пријетњу радикалних исламиста у БиХ, наводећи као примјер да је пријетње које му је самоубица Емрах Фојница упутио још у септембру 2010. године, пријавио надлежним агренцијама, које су Фојницу ухапсиле тек нако што је нападнута америчка амбасада, годину дана касније.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

озренац

12.08.2014 20:51

Никакво цудо кад се зна које створио ту организацију, а његов син наставио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

12.08.2014 21:29

Како то да се сад баш пред изборе спомињу ти напади? А током читаве године ни слова. Не пролази то више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

13.08.2014 05:58

Дрзава под хитно мора донијети закон о забрани уцесца градјана БиХ у ратовима. Јуцер су сви медији пренијели вијест о битци измедју цетницког одреда и украјинске армије код доњецка. То су све усијане главе којима треба одузети дрзављанство ако оду негдје да ратују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

13.08.2014 14:11

Озренац... ти си оцито из дубине Озрена. Када си задњи пут био ван те планине??? Ово је класицна предизборна патка... ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре закон

13.08.2014 14:42

Јеси ти то видио својим оцима, јер све је пропаганда, какви цетницки одреди и бакраци, то су цисте глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирсада

14.08.2014 08:05

Алија што их доведе нама? Прије ћетри дана истукоше цуру у по бијела дана у сред Зенице само зато што је модерно обућена била . Фуј против тога сам увјек била и бићу. Шта ће они нас ућити, каквој култури? Гаде ми се! Само многи мушкарци воле те њихове законе о третирању зена као стоке.

ОДГОВОРИТЕ