Самоубилачки напади пријетња и за БиХ?

Нико не може прецизно саопштити колико се бх. држављана тренутно бори у Ираку, Сирији и другим страним ратиштима, али се са сигурношћу зна да ће они који се врате представљати опасност за БиХ, а како тврде безбједносни стручњаци, чак постоји могућност да ће овдје, као што то многи чине тамо, покушати да изведу самоубилачке нападе!

Босна и Херцеговина 12.08.2014 | 12:58
Самоубилачки напади пријетња и за БиХ?

Према писању портала у БиХ који промовишу радикални ислам, у Ираку се недавно бомбом разнио Емрах Фојница, који је био у редовима ИДИЛ-а (Исламске државе), а у БиХ је био оптужен заједно с Мевлидом Јашаревићем за напад на америчку амбасаду у Сарајеву, што је, према ријечима стручњака, само један од аларма који се оглашавају за узбуну.

Фојница је 2010. године пријетио новинару Есаду Хећимовићу, аутору књиге "Гариби

Муџахедини у БиХ 1992 - 1999", који каже да му је жао тог младића, али и сматра да не треба потцјењивати опасност од стране оних који, попут Фојнице, одлазе на страна ратишта.

"Засад бх. безбједносне структуре што више треба да се преусмјере на оне који те људе регрутују и који им испирају мозак, говоре им да је то пожељан начин, да жртвују свој живот и боре се у туђим ратовима", оцјењује Хећимовић.

Међутим, чињеница је да ће се неки од бх. држављана са страних ратишта кад-тад вратити у БиХ, а оно што се од њих може очекивати леди крв у венама.

"Од њих можемо очекивати спремност и на самоубилачке нападе! Ми, срећом, досад нисмо имали таквих напада у БиХ, али такву опасност треба схватити озбиљно", нагласио је Хећимовић.

Њихова мета у БиХ била би, како је нагласио, представништва оних земаља за које сматрају да су непријатељске према исламу, али и припадници других народа и вјера, као и Бошњаци који не прихватају њихове идеје.

Да оваква опасност постоји, сматра и Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма, који тврди да лица која иду на ратишта у Сирију, Ирак и друге државе, представљају безбједносну пријетњу за БиХ. Он, на примјер, истиче да ратници из БиХ у Сирији учествују на двије супротстављене стране.

"Процјене говоре да више од 300 џихадиста из БиХ ратује у вјерски мотивисаном рату, већином у Сирији, док их је нешто мање у Ираку, Авганистану... Њихов повратак у БиХ наговјештава наставак рата у Сирији. То није само борба за идеолошке циљеве, већ и за финансијере, новац, утицај у ширем исламском смислу. Те групе се враћају овамо и само је питање дана када ће наставити ратовање на улицама градова БиХ", каже Галијашевић.

Подсјетили смо га да је Фојница погинуо током самоубилачког напада, те га упитали постоји ли заиста опасност да ће џихадисти, при повратку у БиХ, покушавати такве активности и овдје, а он је одговорио: "Апсолутно!"

"Па то је начин понашања Ал Каиде, која је овдје изграђивала структуру 25 година. И управо то, као метод борбе, протежира - бомбаше самоубице, напад на незаштићене мете, обданишта, аутобусе, оно што није војна формација", упозорава Галијашевић.

Да опасност не треба потцјењивати, сматра и Мехмед Брадарић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност бх. парламента, који каже да је једно сигурно - да се ти људи "враћају потпуно распамећени!"

"Сигурно је да ће оно зло које су тамо чинили наставити. Они се не могу одвојити од тога, ја сам у то потпуно сигуран", рекао је Брадарић, који подсјећа да БиХ има одређене законске маханизме, који предвиђају кривичне казне за такве људе.

Да је Брадарић у праву, свједочи и одговор који је "Независним" достављен из Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), а у којем подсјећају да је Законом о допуни Кривичног закона БиХ прописана одговорност држављана БиХ за противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама.

"Државна агенција за истраге и заштиту, у оквиру својих законом прописаних надлежности, континуирано прикупља и врши провјеру свих информација о евентуалном придруживању бх. држављана страној војној, паравојној или страној параполицијској формацији", увјеравају из СИПА.

Да из СИПА ништа не препуштају случају, свједочи и податак да су недавно провјерили двадесетак држављана БиХ за које постоје сазнања да су у посљедње двије године путовали у Сирију и вратили се у БиХ. Против свих ће, највјероватније, бити покренута истрага.


Извор: Независне

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мд

12.08.2014 11:27

Све це то Бакир и Ердоган да заташкају јер они њих и шаљу у ратна подруцја и обуцавају их,само сто цемо ми хрисцани платити цех,

ОДГОВОРИТЕ
Name

100%

12.08.2014 11:42

Када Додиков самозвани струцњак зна за опасност, засто не казе конкретно ко и кад? Ако зна а не казе треба да одговара, а ако не зна опет треба да одговара. Или прикрива или сири мрзњу и панику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

12.08.2014 18:06

РЕ.МД Е то си погодио.Браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

13.08.2014 05:17

А ко саље србијанске добровољце у рат против украине? А ко це то да затаска? Све је то исто. Само је једино реално сто и једне и друге доносеу дрвеним пидзамана. За ста се ти људи боре и у цију котист. Глупсони исти.

ОДГОВОРИТЕ