Обама одобрио напад на Ирак

Амерички председник Обама одобрио ограничене ваздушне нападе у Ираку. Савет безбедности осудио нападе исламских екстремиста у тој земљи.

Свијет 08.08.2014 | 11:44
Обама одобрио напад на Ирак

Барак Обама одобрио је ограничене авионске нападе у Ираку, како би заштитио америчко особље и помогао ирачким снагама. У ноћашњем обраћању нацији, Обама је рекао да ће Сједињене Америчке Државе урадити све што је потребно да би заштитиле своје људе.

У граду Ирбилу, који су заузели исламски милитанти, ради неколико стотина америчких цивила и војних саветника, који помажу ирачкој војсци. Амерички председник Барак Обама састао се у са члановима тима за националну безбедност како би размотрили начине на који могу да помогну хиљадама људи избеглих пред офанзивом радикалних исламиста.

"Одобрио сам две операције у Ираку. Прва: циљани ваздушни напади да заштитимо наше америчко особље, а друга је хуманитарна како бисмо помогли и спасли хиљаде ирачких цивила, који су заробљени на планини, без хране и воде и суочени са сигурном смрћу", рекао је Обама.

Десетине хиљада припадника најстарије мањинске групе у Ираку заробљене су на планини Синај, опкољени џихадистима који прете да ће их убити ако покушају да побегну. Уколико остану на планини, чека их смрт, јер немају ни хране ни воде.

Према подацима Уједињених нација, око 40.000 језида, међу којима много жена и деце, сакрило се на девет локација на Синају, која је према локалној легенди последње одредиште Нојеве барке.

"На захтев ирачке владе, почели смо операције помоћи ирачким цивилима који су заробљени у планини. Када су екстремисти сунитске групе "Исламска држава Ирак и Левант", марширали кроз Ирак, водили су немилосрдну кампању против недужних Ирачана. Ови терористи су посебно варварски настројени према верским мањинама, укључујући и хришћане и језиде, мале древне верске секте", рекао је Обама.

Истовремено, у Њујорку је одржана затворена ванредна седница СБ УН на захтев Француске, посвећена кризи у Ираку, где су џихадисти заузели и Каракош, највећи хришћански град у Ираку.

Амбасадор Ирака у Уједињеним нацијама Али ел-Хаким демантовао је да су извршени ваздушни удари на положаје исламиста на северу. Портпарол курдских снага је саопштио да су амерички војни авиони бомбардовали положаје екстремиста у две области на северу. Пентагон, међутим, тврди да те информације нису тачне.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Кимун саопштио је да је "изузетно запрепашћен" извештајима о нападима екстремиста Исламске државе Ирака и Леванта на ирачке градове Киркук и Каракош и позвао међународну заједницу да помогне влади у Багдаду.

Иначе, "Исламска држава" је 29. јуна објавила је да успоставила исламски калифат на територији Сирије и Ирака. Они су завели строг шеријатски закон на подручјима које контролишу, уз претњу да ће убити свакога ко то не поштује.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Радован

08.08.2014 09:49

Штити ти своје грађане у свом дворишту а не у туђем. Гдје је ту логика, уђеш у моју кућу и нападнеш ме да би заштитио себе. Па то само Амери могу.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матриx

08.08.2014 10:03

Значи Амери могу штитити своје грађане у Ираку (шта ли тамо раде!?) а Руси не смију штитити своје сународњаке у Украјини. Какво лицемјерје!!! Овај свијет ипак мора пропасти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

индијанци

08.08.2014 11:11

Амери све могу и за све имају "праведан" изговор... цуј стите свој народ у тудјој земљи ал хајде све него само код њих има хуманитарно бомбардовање еееееееееј... доци це и вама крај кад тад болесна нацијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајње је време

08.08.2014 19:18

Мислим да је неопходна акција Америке у Ираку.Само напред Амери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

09.08.2014 02:39

Одобрио си И напад на свој народ И самог себе .

ОДГОВОРИТЕ