У Африци расте смртност од еболе

Најновији подаци Светске здравствене организације (СЗО) указују на 1.711 случаја еболе у западноафричкој епидемији и 932 умрлих, што значи да је постотак смртности око 55 одсто.

Свијет 07.08.2014 | 20:57
У Африци расте смртност од еболе

То је знатно испод 78,5 одсто просечне смртности у 14 последњих епидемија истога вируса названог Заирски сој према бившем имену Демократске Републике Конго, где је први пут откривен 1976. године, пише портал Плива.

Стручњаци кажу да би постотак смртности могао да расте током болести, "што је делом статистичко питање прикупљања смртности, а исто тако делом је реч о сазревању епидемије", рекао је Дерек Гатхерер, британски вирусолог на Универзитеету Ланкастер који прати епидемију од њеног избијања.

Гатхерер је рекао да, што се будемо више ближили завршетку епидемије, то ћемо више очекивати да стопа смртности одговара просеку заирске еболе од 80 одсто.

Смртност је у Гвинеји, где је зараза прво откривена, достигла 74 одсто, а укупна смртност епидемије је снижена нижим стопама смртности у земљама које су касније погођене - 54 одсто у Либерији и око 42 одсто у Сијера Леонеу.

Коментари / 0

Оставите коментар