Ванредно у Костајници, алармантно у другим крајевима

Јако невријеме праћено обилним падавинама и грмљавином, које је данас захватило БиХ,изазвало је велике проблеме широм земље, у велики број објеката је ушла вода, а на поплављеним саобраћајницама је колапс. Обилне падавине и до 60 литара по метру квадратном очекују се и сутра. Наранџасти метеоларм проглашен  је за сутра у Фочи, Висеграду, Приједору, што предвиђа веома опасно вријеме.

Република Српска 06.08.2014 | 08:00
Ванредно у Костајници, алармантно у другим крајевима

Ванредна ситуација због бујичних поплава проглашена је у општини Костајница усљед изливања рјечица Тавија и Бубњарица.

Пролом облака и огромна количина воде за мање од пола сата напуниле су корито ових рјечица, излиле се и потопиле све градске улице водом дубине од готово један метар и блокирале саобраћај на путном правцу Козарска Дубица-Костајница.

Драго Бундало, начелник Костајнице, изјавио је да је након сличне поплаве у јулу, која је потопила само дио околних улица, ова данашња потопила и добар дио центра града.

"У овом тренутку не можемо говорити о броју кућа и помоћних објеката који су потопљени, али је тај број сигурно много већи од оног у јулској поплави, када је потопљено више од 100 објеката", рекао је Бундало.

Олујни вјетар и јак пљусак блокирали су поједине улице Бањалуке, а на објектима је причињена материјална штета. За сат времена пало је 47 литара кише по квадратном метру . Због слабе пропусности канализационих одвода и шахтова у граду грађанима се вода излила у дворишта и стамбене објекте.

Олујно невријеме праћено кишом које је предвече захватило Семберију прузроковало је нестанак електричне енергије за око 5.000 потрошача.

Из градске управе раније је упозорено на могућност нових поплава у мјестима која гравитирају уз ријеке и брдске рјечице, становништво је упозорено да склони и заштити материјална добра, а наређена је и приправност свих комуналних и служби цивилне заштите.

Обилне падавине су проузроковале и нове штете у општини Лопаре гдје је дошло до изливања набујалих рјечица. Потопљено је неколико домаћинстава.

Олујно невријеме није обишло ни Вишеград. Јак вјетар праћен кишом чупао је стабла и пријетио да угрози становнике у неколико вишеградских насеља. Приликом олујног невремена оштећена је и заштитна ограда моста Мехмед -паше Соколовића, а вјетар је бацио ограду на дио магистралног пута.

Шире градско језгро Српца и приградских насеља захватила је обилна киша праћена грмљавином, која је преплавила више улица и четири километра регионалног пута Србац-Прњавор, због чега је на овој саобраћајници дошло до обуставе саобраћаја.

Мостар је захватило невријеме праћено обилном кишом, градом и грмљавином због чега су се градске улице за мање од пола сата "претвориле" у ријеке.

Јак вјетар је и у Зеници ломио је стабла, водене бујице блокирале су саобраћајнице, покренуле клизишта.

Олујно невријеме праћено кишом проузроковало је проблеме и у општинама Жепче, Бановићи, Илиџа и Маглај, а било је неколико евакуација из објеката у које је ушла вода, потврђено је из федералне Управе цивилне заштите.

БН ТВ


    
    

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

омеровиц

05.08.2014 18:06

па докле, ово није нормално

ОДГОВОРИТЕ
Name

судеx

05.08.2014 18:38

Докле...До краја!!! Нисмо боље ни заслузили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СхОW

05.08.2014 21:03

То је све казна од бога!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сњежана Петрушински

05.08.2014 21:13

док год ,,идиоти,, не предузму превентивне мјере, а не само да кукамо, а народ препуштен сам себи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

05.08.2014 21:28

Е И ОВИ ГА МЕТЕОРОЛОЗИ СЕРУ, НА СВУ ОВУ МУКУ И НЕВОЉУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Николас

05.08.2014 21:31

Да ли увијек морамо кривити природу или треба да се упитамо ста је цовјек урадио у задњих 30 година!? Нико не цисти канализацију,ријецна корита,насипи трули и остарјели,дивља градња на све стране,сљунак копа ко гдје стигне,а суме нико не посумљава тако да нас бујице стигну сат после кисе!? Проблем је пропали систем који јос од Титовог времена до данас нико није ни обнављао ни санирао.Зато су нам мало па мало поплаве.Није тако само код нас,тако је и у Србији.Све власти су исте.Само мисле о себи.За њих градјани не постоје,пардон,осим за изборе! Докле висе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

05.08.2014 22:43

Неразумијем неке коментаре, као заслузили смо,казна Бозија итд.Пре су исто падале кисе и било је јаки вјетрова итд.Да нису исјецене онолико суме,да се направе ил барем поправе насипи ,прокопају канали ил барем ови сто имају оцисте,да се ураде дреназе итд,неби овог било. Заслузили смо својом аљкавосцу сто затрпајемо те канале,сваста бацамо у њих,скољке од аута итд а кад се овако несто деси онда Бозе помози ил Бог нас казњава.Сами себе казњавамо и нико нас боље немозе помоц но ми сами себе ал уз Бозију помоц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зак

05.08.2014 23:53

Николас. Слазем се с тобом. Имамо сваста. А немао ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрсуз Мујо

06.08.2014 05:44

Не брините се. Плавуша ће вам подијелити ваучере да купите Адидас рибарске чизме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бег

06.08.2014 06:40

Засто се сикирате?! Па ту су Воде Српске за Драганом Андјелицем и његовом родбином и пријатељима да нас бране. Док су ону у Водама Српске, нема глава да нас боли!

ОДГОВОРИТЕ