Добој: Брука око донације из Србије

Неизвесно како ће у Добоју расподелити новац који је као помоћ уплатила Србија. Уместо преусмеравања Дому здравља, средства предвиђена за „Фрезенијус“.

Република Српска 06.08.2014 | 11:20
Добој: Брука око донације из Србије

Велика прашина подигла се у Добоју после недавне посете делегације Србије Републици Српској и обелодањивања намере да ће, осим 600.000 марака за реконструкцију ОШ „Вук Стефановић Караџић“ за санацију од мајских поплава, као хуманитарна помоћ бити уплаћено и 400.000 марака за Општу болницу „Свети апостол Лука“.

Наиме, када су се премијер Александар Вучић, шеф дипломатије Ивица Дачић и народни посланик Драган Марковић Палма вратили из Добоја у Србију, а председник Републике Српске Милорад Додик, премијер Жељка Цвијановић и министар просвете и културе Горан Мутабџија у Бањалуку, пукла је брука.

Односно, речено је само оно што су сви у овом граду знали, а то је да Општа болница није претрпела никакве директне штете у поплави и да ће средства од донације отићи на погрешну адресу.

Можда би помогло правдање из Градског одбора СНСД да је болница имала индиректне штете, да у том вађењу није уследио још један „аутогол“.

Речено је да ће средства бити преусмерена за Дијализни центар, који је претрпео тоталну штету у поплави и да ће за његову адаптацију бити употребљена та донација из Србије, првобитно намењена болници.

Тек тада је кренула лавина критика и поновљени су ранији приговори да је премијер Вучић, на предлог својих домаћина, 400.000 марака за болницу, обећаних Добоју, требало да усмери на санирање штете у Дому здравља, који је тешко страдао у мајским поплавама.

Уништено је приземље у којем је Служба хитне помоћи, са лековима и свим санитетским материјалом који се тог 15. маја затекао у Служби.

Колико би добојском Дому здравља добро дошла свака донација, говори податак да су потопљену Хитну службу сместили у једну закупљену кафану. Помоћник директора Анђа Сушић рекла је да решење није адекватно, али да тренутно немају алтернативу.

Уместо да предложе давање средстава Дому здравља, из болнице је најављено да ће се донација преусмерити Немцима, односно предузећу „Фрезенијус - дијализна нега“, које од краја 2009. године газдује ранијом организационом јединицом добојске болнице.

Немци су у априлу наредне године преузели и 30 запослених из болнице, доносно све оне који су желели да пређу код новог послодавца. Само двоје медицинара се определило да остане у болници, а други од тада плату и остала права остварују у новом колективу, који барем наредних девет година, колико траје концесиони уговор, нема везе са пословањем болнице.

Како ће се разрешити ова ситуација, то нико поуздано не зна, а очекује се реакција и из Београда.

Градњу новог Центра финансирала је немачка компанија Фресениус Медицал Царе, а објекат вредан пет милиона марака је саграђен у приградском насељу Усора у бившој касарни ВРС и ОС БиХ.

После поплава, његово враћање у првобитнуо стање тече веома споро зато што су власници дуго чекали на процену штете од стране осигуравајућих кућа.

 

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

нека буде

05.08.2014 16:49

Афера за афером,невиђено.ни хумане ствари не могу проћи без афера ове власти.Свашта,и Вецерње новости су ово објавиле.само се брукамо у недоглед.Докле овако више?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ААА

05.08.2014 16:51

400.000 хиљада КМ ће отићи у Лакташе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хео

05.08.2014 17:10

Они су сад ван себе јер виде да су их Срби провалили (напокон!) и да не могу са нама да манипулису.Милокрад не зна ни овце цувати а камо ли да води дрзаву! Ако мозе несто да украде,опсује и слазе а ако не онда гледа телецим погледом.Доста лагања Милокраде,полози рацуне Србима и реци дје су паре!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

05.08.2014 17:15

Е мој Миле, па не да се Вучић тако лако. Неће вам упалити овај покушај отимачине. Доста вас је било.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

05.08.2014 17:16

Боље ишта него ништа али то нам говори како је Србија финансијски јака,тешка су времена . Колико смо дужни свијету и Европи ни наши праунуци неће стићи тај дуг да отплате народ је незапосљен,а политичари и даље мажу нам очи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

05.08.2014 17:47

Немојте да заобилазите истину, новац иде у праве руке, а не лоповима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми сами

05.08.2014 18:08

Ово никад нећу моћи схватити.Не дају паре Дому здравља и Хитној помоћи која ради тренутно у кафани,а дају 400 000 србијанске донације Нијемцима за Дијализни центар. Шта ће њима то? Они ће од осигурања и тако добити лову.А да и ја бунцам.Наравно да ће тих 400 000 украсти лопови Миле и кумови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

05.08.2014 18:37

Мислим да нема никаквог оправдања да се умјесто народу новац даје за неку приватну фирму, заиста још једна потпуно неодговорна политика ове власти и оваквим стварима се мора стати у крај а то се изгледа може само промјеном у октобру

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

05.08.2014 19:20

Не знам у чему је грешка,дијализни центар, болница,школа све су то општа добра у служби народа.Република Српска је боља од окружења по помоћи угроженима од поплава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен

05.08.2014 19:43

Најбоље рјешење, штета што се пара није докопала власт СДС-а,а надали су се, па није Вучић луд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ААА

05.08.2014 19:46

ЉУДИ, ИЗВУЋИ ЋЕ МУ ВУЧИЋ УШИ МИМО ГЛАВУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САМО ПИТАЈТЕ

05.08.2014 20:14

Вољела бих да неко из те болнице у Добоју тачно каже гдје су све измјештени пацијенти којима је неопходна дијализа, мислим у које друге болнице су смјештени........ и ко ће платити њихову дијализу...знам да је више њих било и у КЦ сарајево и да су били смјештени у хотелу Терме на илиџи................. о томе нико нити говори нити пише, па ме занима прави податак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

05.08.2014 21:28

ОНИ СУ ДЕФИНИТИВНО ТЕШКО БОЛЕСНИ ПАЦИЈЕНТИ!!! Дг; хронична шизофрена клептоманија... лијечити врло опрезно у психијатријској установи затвореног типа, покусати ако је икако могуће избјеци лоботомију која треба да буде задња опција... медикаменти нису препоручљиви...употријебити хладне тушеве и сједење на бетону у топлој просотрији без прозора са континуираном неонском расвјетом

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

05.08.2014 22:52

Гдје год СДС на власти или је већ банкротирало све, или краду и посљедњу пару. СДС је малигно ткиво овог друштва још откако су увели народ у рат а они крали биједу и дан данас троше тај крвави новац, и након октобра сви се надамо отићиће једном за свагда у политичку историју и да их више никада не гледамо на нашој политичкој сцени. Олош корупционашка и криминална

ОДГОВОРИТЕ
Name

прњаворцанка

06.08.2014 05:37

Како се избори близе Миле луди висе. Али ова крадја му неце проци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

коЛектор

06.08.2014 06:09

Хитну помоц су након поплаве измјестили у кафану али су зато на спрат Дома здравља смјестили приватну Хемофарм апотеку! Оцигледно је ста су приоритети...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Схабан

06.08.2014 07:13

Фрезенијус није ницији други до Шкрбицев.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле Поплава

06.08.2014 07:55

Немојте бити наивни и из овог блама издвајати Вучића! Све је то дио договора на релацији Баја-Вучић. Вучић је њемачко-амерички човјек па као такав треба да замјени потрошеног Бају, а јадни Баја се хвата за сламку како би и даље остао у игри. Фефтин покушај манипулације до границе која вријеђа љуски род.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радован

06.08.2014 11:31

У скупштинску процедуру упутити хитан предлог о измјенама и допунама физичког закона да вода неможе узбрдо. Потом прогласити хитне мјере заштите од поплаве и упутити помоћ дијализном центру у Добоју и ОЦ Јахорина. Па онда теците да је нелегално....

ОДГОВОРИТЕ
Name

странацки не опредјељен

11.08.2014 03:00

Ајде ста се свадјате па остаце и цлановима за рафтинг, и ростиљање по Преслици и Дугој њиви. Каква донација, требали су послати изводјаце материјал своје људе да надгледају и то је то. А овако пола куму, пола мени, а народу ста остане.

ОДГОВОРИТЕ