Николић: Србији није мјесто у ратовима

Предсједник Србије Томислав Николић поручио је данас у Лијежу да је Србија увијек била на правој страни али да је много тога изгубила у оба свјетска рата и да више нема живота за бацање.

Србија 04.08.2014 | 21:54
Николић: Србији није мјесто у ратовима

"После ратова се некако дешавало да наши савезници помогну и својим и нашим непријатељима да брже изађу из послератне кризе него што су помагали нама", напоменуо је Николић након што је положио вјенце и цвијеће на споменик краљу Алберту И, као и на споменик и гробове погинулим српским јунацима на савезничком гробљу Робермон у Лијежу на истоку Белгије.

Србија је, истакао је предсједник, извукла поуку да "како је рекао владика Николај - змију глади испод ње се вади" и да "више не може да има непријатеље међу великим државама, посебно оним чије еконимије могу много да јој помогну".

"И Србија ће тако да наставити", додао је он

Николић изразио наду да се Србија неће никад опредјелити ни на једну страну, посебно не кад дође до, како је навео, "овако неких сукоба који би могли да се за заврше јако лоше".

"Србији више није место у ратовима", поручио је он.

Николић, који у Белгији борави на позив белгијског краља Филипа, присуствовао је раније данас, заједно са лидерима из цијелог свијета, централној комеморацији у Лијежу поводом обиљежавања дана сјећања на почетак Првог свјетског рата на западном фронту.

"Овај догађај представља симболично симбиозу настојања свих европских држава да Велики рат или Први светски рат остане обележен као трагедија која није смела да се понови 1939. године, као трагедија која је била опомињућа и која је неке народе требало да зближи потом кад је завршен", рекао је Николић.

Он је подсјетио да је и Белгија као неутрална земља настрадала рекавши да је то земља коју у историји много тога везује за Србију и која је послије рата показала колико има тога заједничког са Србијом.

"Говорници су током свечаности указивали на то да је ово време у коме би ове опомене требало да делују на нас али су указивали на то да постоје жариштва у свету и ја нисам сигуран да нека од њих нису они изазивали", навео је он.

Очигледно је да је данас много мања опасност да се тако нешто догоди него што је то било у врикјеме када је почињао Први или Други свјетски рат, рекао је Николић али је додао да "опрез никад није наодмет посебно код нас који представљамо мале државе и мале народе".

Николић је изразио жаљење што говорници на церемонији нису помињали ни Србију ни Црну Гору ни Русију рекавши да је остао "ускраћен за комплетност обележавања отпочињања рата који није смео да се деси и који би требало да служи томе да се рат више никада не деси".

Краљ Филип је током свечаности предводио највише званичнике међу којима су били британски принц Вилијам, нови шпански монарх Фелипе ВИ, француски предсједник Франсоа Оланд и његов њемачки колега Јоаким Гаук, као и други шефови држава и представници више од 80 земаља.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Око соколово

04.08.2014 22:23

Е мој Николићу, лијепо збориш, али ко те шта пита. Ако је предвидјена машина и за Србију, поново, онда неће бити бирања него ћеш бити у тој машини, као и '91е.

ОДГОВОРИТЕ