Русија планира забрану увоза америчког бурбона

Русија планира да забрани увоз бурбона,вискија који се производи у САД, јер је пронашла "опасне супстанце" у саставу тог алкохолног пића, саопштила је данас руска санитарна агенција Роселхознадзор.

Свијет 04.08.2014 | 18:54
Русија планира забрану увоза америчког бурбона

"У бурбону су пронађени фталати, који могу да изазову органске и функционалне промене у централном и периферном нервном систему, у ендокрином систему, као и рак и неплодност код мушкараца и жена", наводи се у саопштењу агенције.

Америчка дестилерија Бартон, основана 1792. године, која производи "Кентаки бурбон" (Кентуцкy Страигхт Боурбон Wхискеy) прекршила је "техничке стандарде" Царинске уније у којој су Русија, Белорусија и Казахстан, додала је руска санитарна агенција.

Роселхознадзор је најавио истрагу о том питању, чији резултати могу довести до забране увоза америчког вискија.

Русију често оптужују да користи "трговинско оружје" и санитарне проблеме, као средство дипломатског притиска на суседе.

Од када су Русији пооштрене санкције због украјинске кризе, Русија скоро свакодневно најављаје забране увоза неких нових прехрамбених производа под изговором да жели да заштити своје потрошаче.

Москва је затражила на суду и забрану неких производа америчког ланца брзе хране Мекдоналдса, наводећи као разлог "кршење стандарда безбедности".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЈА

04.08.2014 17:11

ЗИВЕЛА ВОТКА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

04.08.2014 23:46

Е нема више "ко тебе каменом, ти њега хљебом". Уосталом шта ће им изговор. Имаће амери дупло већи минус када излете из Русије са ноге на ногу.

ОДГОВОРИТЕ