Гуча спремна за највећу трубачку фешту

Једна од највећих музичких манифестација на свијету, Сабор трубача одржава се у маленој драгачевској варошици Гучи, ове године по 54. пут, а организатори истичу да је све спремно за пријем неколико стотина хиљада гостију, колико их се овде сјати сваког августа.

Србија 04.08.2014 | 17:14
Гуча спремна за највећу трубачку фешту

Директор Сабора трубача, Адам Тадић, каже да одржавање манифестације, која почиње 6. августа, кошта 20 милиона динара.Према  његовим ријечима, Влада Србије одобрила је пријем 116 радника за потребе организације, који ће бити ангажовани преко омладинске задруге и плаћени дневницама.

˝У програму ће бити 1080 учесника, надметаће се 17 оркестара који су се пласирали на предтакмичењима у трубачким центрима, а на међународном такмичењу ће бити два домаћа и осам иностраних састава, из Молдавије, Словеније, Македоније, Румуније, Италије и других земаља˝, изјавио је он данас Тањугу.

Ове године на плочу на Дому културе биће уписана имена још четворице мајстора трубе, а за те потребе ће бити постављена нова табла, будући да је стара, током више од пола вијека трајања Сабора, у потпуности испуњена.

Предсједник Саборског одбора, Младомир Сретеновиц, истиче да је неколико дана пред почетак манифестације све спремно за дочек гостију, и да ће Драгачевци, као и сваке године, бити добри домаћини.˝У току су радови на путној инфраструктури, санација клизишта и ударних рупа на главним саобраћајницама ка Гучи, и све активности ће бити окончане до почетка Сабора.

О безбедности гостију и учесника бринуће полиција, а екипе Дома здравља ће бити на стадиони и у самој вароши, док ће бити присутни и стручњаци Завода за јавно здравље, као и службеници свих локалних и републичких инспекција˝, казао он.Сретеновић је подсјетио да је ове године уведена значајна новина, камп уређен по савременим стандардима, са електричном енергијом, водом и интернетом, и додао да ће паркинг за све дане Сабора коштати 1000 динара.Како је рекао, овогодишњи програм ће бити веома разноврстан, и прилагођен склоностима и укусима бројних посјетилаца.

Тако ће поред трубаштва бити представљени бројни културни садржаји, народна радиност, стари занати и туристички потенцијали овог дијела Србије.

Коментари / 0

Оставите коментар