Наруквице од гумица права еколошка бомба?

Помама која је настала за наруквицама од гумица може имати опасне посљедице, јер се ови предмети не могу рециклирати, упозоравају стручњаци.

Свијет 04.08.2014 | 14:30
Наруквице од гумица права еколошка бомба?

Стручњаке брине што хиљаде разнобојних наруквица, огрлица, па чак и комада одјеће направљене од гумица завршавају на улици, ђубриштима, а да људи и не знају да на тај начин значајно загађују природу.

Удружења за заштиту природе зато инсистирају да се са овим предметима од гумица поступа на другачији начин, поготово што су гумице тако јефтине и купују се у огромним количинама свакодневно.Ове наруквице могу представљати опасност и за кућне љубимце, који могу лако да се угуше уколико прогутају неку од њих.

Стручњаци упозоравају да би подједнако погубно било и ако би завршиле у мору гдје би настрадале рибе и морске птице.Сигурно  је да ће и ова помама једног дана проћи, али стручњаци и даље немају јасну идеју шта би могли да учине са наруквицама и другим предметима од гумица како би их сигурно  уклонили.

Као један од случајева може послужити случај са британском поштом која је прије неколико година увела коришћење црвених гумица за повезивање писама и њихово лакше транспортовање и уручивање. Убрзо је постало јасно да људи не знају шта да раде са тим гумицама након што писма приме, па су често завршавале на улицама.Проблем је окончан тако што су људи подстакнути да гумице враћају у пошту, па су на тај начин могле поново да буду искориштене.

Није сигурно да ће овакво рјешење моћи да се искористи и на накит од гумица, али се стручњаци за сада надају да ће бити довољно да се не бацају ван корпе за смеће, не носе на плажу и у близини љубимаца.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

гоца з т

31.08.2014 07:30

Једини нацин да натерамо ове сто су их просверцовали и донели код нас и породали насој деци да их тако врате назад и просверцују у Кину да видимо да ли би им успело да удју у Кину назад са толиком колицином дубрета. Код нас све сто не мозе да са баци у свету баци се код нас нису ту само гумице то је једна кап у мору ста је са застарелим аутомобилима белом техником старим и половним стварима. Ко то контролисе ко контролисе отрове разне са циме наси неуки сељаци прскају храну и они нису свесни ста једу инаце не би то радили.

ОДГОВОРИТЕ