Босић: СНСД продаје нашу будућност

Грађани Републике Српске су довољно паметни да препознају циничну политику актуелне власти.

Република Српска 05.08.2014 | 14:16
Босић: СНСД продаје нашу будућност

Она прави исте грешке које су још неке земље бациле на кољена - продаје будућност ради краткорочних циљева у покушају да се задржи на власти и избјегне неопходне реформе, рекао је у интервју Ослобођењу предсједник Српске демократске странке Младен Босић.

Иза нас је процес утврђивања страначких листи и кандидата за двије појединачне функције- члана Предсједништва БиХ и предсједника Републике Српске на октобарским изборима. Који су Вас разлози опредијелили да као кандидат Савеза за промјене не идете у изборну трку за неку од те двије позиције?

-Ја сам требао бити кандидат за Предсједништво БиХ, али смо то мјесто препустили ради заједничког наступа опозиције на предстојећим изборима. Огњен Тадић је одличан кандидат за предсједника РС и убјеђен сам да ће и он и Младен Иванић као заједнички кандидати Савеза за промјене побједити у октобру.

У вези с тим неминовно је да се осврнемо и на истрајност предсједника СНС-а Јована Митровића у оспоравању кандидатуре Младена Иванића за члана државног Предсједништва. Ваш коментар?

-Ја не знам тачно мотиве због којих се Јован Хаџи Митровић одлучио да на овакав начин оспорава кандидатуру Младена Иванића, али иза те каднидатуре безрезервно стоји осталих седам странака чланица Савеза за промјене. Ја ником не спорим да има своје мишљење ко је какав кандидат, нисам ни мислио да сви имамо исто мишљење, али то би требала бити ствар компромиса ради заједничког наступа. У сваком случају кандидатура Иванића је предата, у ЦИК-у усвојена у складу са законом и та ствар је завршена.

Иако ће предизборна кампања званично кренути 12. септембра евидентно је да борба странака за наклоност бирача увелико траје. Како коментирате чињеницу да владајућа коалиција у РС-у користи сва јавна средства у сврху властите промоције?

-То ме лично не чуди, али су сви оне који и даље вјерују у СНСД очигледно изгубили компас. Жалосно је што су у протеклих осам година тотално демолиране све институције које би требале да се брину о трошењу јавног новца. Ми ћемо донијети законе и оспособити институције које треба да се старају, да се убудуће не злоупотребљава новац грађана. Таква политика треба да остане и надаље, без обзира које странке су на власти.

Економско - социјална ситуација у Републици Српској погоршава се из мјесеца у мјесец. Текућа буџетска ликвидност се одржава сталним кредитним задужењима. Како ће СДС током кампање одговорити на покушај власти у РС да на тај начин очува социјални мир и „купи“ бираче?

- Вјерујем да су грађани РС довољно паметни да препознају циничну политику актуелне власти. Она прави исте грешке које су још неке земље бациле на кољена - продаје будућност ради краткорочних циљева, у покушају да се задржи на власти и избјегне неопходне реформе.

За два и по мјесеца грађани ће се опредјељивати између будућности и економског колапса. Прво што ћемо урадити да бисмо избјегли колапс је доношење фер система опорезивања, који неће бити обојен политичким интересима. Средства која се прикупе морају се усмјерити према инвестицијама у привреду, пољопривреду и у отварање фабрика и да на тај начин поново оживимо привреду која је овдје скоро умрла. Влада мора почети да штеди и да реже непотребне трошкове и трошење на непотребан луксуз, као што је, на примјер, кориштење службених аутомобила на садашњи начин. Овакве и сличне мјере би преусмјериле новац према буџету.

Слажете ли се с оцјенама аналитичара да РС-у требају не само персоналне него и суштинске, структуралне промјене како би се искорачило из постојећег стања?

- Да, у потпуности се слажем .Морамо почети гледати у будућност и кренути тим правцем. Требају нам закон и ред да би могли да се понудимо инвеститорима. То, такође, треба да омогући исте шансе за успјех које не смију зависиити од страначке припадности. То је једини начин да се поправи животни стандард и запосле људи. Наш циљ је да се створи економија која се развија и која се ослања на производњу, а не пропала привреда која се базира на протекционизму и корупцији.

Отварање, по ко зна који пут, приче о самосталности Републике Српске, дизање националних тензија, оптужбе на рачун опозиције да је пробосански орјентисана и да ради против интереса РС-а, темељи су на којима актуелни предсједник РС-а и лидер СНСД-а Милорад Додик покушава поново придобити грађане да гласају за њега и партију коју води. Вјерујете ли да такве приче имају и даље пролаз код бирача?

- Вјерујем да грађани РС знају да смо сви спремни да бранимо интересе РС. У том смислу нема разлика између опозиције и власти. Оно што Додик не успјева да разумије је да је јака економија стуб опстанка РС. Без јаке привреде не можемо отворити нова радна мјеста, побољшати животни стандард и омогућити будућност нашој дјеци. Ми ћемо се у овој кампањи усмјерити на програм оживљавања привреде и ту је главна разлика између нас и СНСД-а.

Више пута сте казали да једина опасност за РС постоји од актуелне власти. Остајете ли код тих навода?

- Да. Зато што власт не успјева да отвори нова радна мјеста, нема успјеха у борби против корупције и не успјева да пружи наду младим људима. Таква власт не ради у интересу свог народа. На овај начин је угоржен наш начин живота и опстанак овдје. Видите да млади људи не виде овдје перспективу. Наравно, осим оних којима су родитељи високи функционери владајућих странака. Свим младим људима се мора омогућити иста шанса. На тај начин се обезбјеђује и сигурна будућност Републике Српске.

Евидентно је да се животу на вересију кад - тад мора стати у крај. Који су то приоритети на којима треба радити након октобра?

- Морамо се у области економије отворити, окренути свијету и довести више инвеститора. Морамо се обрачунати са корупцијом и онемогућити ситуацију да већином наших природних богатстава и економским потенцијалом управља двадесетак породица умјесто да плодове ужива већина грађана. Само покретањем привреде можемо створити услове да се исчупамо из дужничког ропства у које срљамо. То су промјене о којима говоримо.

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

ЈОВИЦА

04.08.2014 09:41

Босицу ко је тај сто мозе помоци овом народу кад казес да су све унистили.Цим це се помоци кад је банкрот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сит и гладан свега

04.08.2014 10:04

Прогласити банкрот, за поцетак. Поздрав из резервата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

САША

04.08.2014 10:32

За почетак, помоћи ће се тако што ће се слањем криминалаца из врха власти у затвор вратити вјера и нада народу у функционисање правне државе...ако то не учине послије избора, дајем нам још 6-7 година...то је први, али нужан корак - закон о поријеклу имовине и процесуирање свих гадова којима су пуна уста српства, а пуни џепови еура....

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

04.08.2014 10:36

Све у хапс лопове... Крецемо из поцетка, нема друге...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

04.08.2014 10:41

Нашу будућност су већ продали! Остаје нам нада у СДС и Савез за промјене! Уколико у РС не дође до смјене власти, не знам ста це бити са нама! Зато у октобру памет у главу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радомир Милојковиц

04.08.2014 10:41

Овај говор је реалност, овај говор треба подржати дванаестог 10. и заувијек отјерати из Републике Српске оне који је годинама краду и обмањују, овај говор ми показује да имам право што након 10 година гласања за СНСД и Милорада Додика морам да промјеним мишљење и да признам да сам и сам гријешио...у октобру глас дајем савезу за промјене и СДС-у, знам да ће бар покушати да нам буде боље!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наташа БЛ

04.08.2014 12:18

Крајње је вријеме да се чује глас разума у РС. Доста је било ових лопова који су све покрали, уништили ову државу, као и људе у њој. Будимо се народе и подржимо младе и способне људе попут Огњена Тадића, уз искуство Младена Босића, само они могу ове лопове отјерати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

днк

04.08.2014 12:45

Босиц-увијек реалан и коректан.подрска сдс-у.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор БЛ

04.08.2014 13:14

Предраг Педја Вулин СДС 100% цестит исправан цовјек Еxтра студент, педагог као просветни радник ... Био ми је разредник ! Треба изгурати цестите људе у први план . Сви на изборе ! Немогуце је да не мозете наци једног цеститог цовјека и гласати за њега ! 10 цеститих кад исплива а 10 мајмуна заврси у затвору остали це се запитати. Апсолутна правда не постоји али то је једини рецепт да се гради систем за будуцност .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мој став

04.08.2014 13:27

Прочитајте последњи пасус. То је изборна Платформа и стратегија Савеза за промјене! Подржавам али у њој фали и да се лопови похапсе и одузме незаконито стечена имовина па ће Платформа бити комплетна! Хајде Босићу, само храбро и недај "прелетачима" у наше јато! Поздрав свима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Куку леле

04.08.2014 13:44

Мени није само јасно како више мозете хвалити било кога. Сви су исти и мисле само на себе. У странкама подржавају најнеспособније и најнеписменије, јер само њима могу манипулисати, јер им такви по своје мишљење ујутро морају доћи. Дају им неко мјесто и зачепе губице за сва времена, а они би зивот за њих дали. То сто не знају није ни вазно, ионако смо пропали и спаса нам нема. Питам вас сто подрзавате и Додика или Босића или Иванића како вас није страх за своју дјецу јер сте свјесни да су они само своји и за себе раде. Пуно вас поздрављам и дабогда вам побједили бас они које зелите и било вам онако како вам они хтјели помоћи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

04.08.2014 14:20

Г.БОСИЋУ СВИ ТРЕБА ЈЕДНАКО ДА ОДГОВАРАЈУ И ДОДИК И ПАВИЋ И ЂОКИЋ,КАКВЕ БИ ТО БИЛЕ ПРОМЈЕНЕ КАДА БИ КОЈИМ СЛУЧАЈЕМ ЗБОГ НЕМОГУЋНОСТИ САСТАВЉАЊА ВЛАДЕ ОПЕТ УЗЕЛИ ОНУ УДБАШКУ МРЦИНУ ПАВИЋА,ШТА БИ ОНДА СТИМ ПОСТИГЛИ,ИЗАЗВАЛИ БИ ГЊЕВ НАРОДА ПУНО НАРОДА БИ ОКРЕНУЛО ЛЕЂА СДС-У,А ТО БИ ПОГОДОВАЛО ДОДИКУ,ИДАЉЕ ДА НЕ ДУЉИМ ,ДОШЛИ БИ У НЕКУ ВРСТУ ПАТ ПОЗИЦИЈЕ,ЗАТО МОРАМО РАДИТИ НА ПОВЈЕРЕЊУ ГРАЂАНА ДА ИЗАЂУ НА ИЗБОРЕ ,И СВОЈ ГЛАС ДАДНУ УПРАВО СДС-У СДС МОРА СТВОРИТИ УСЛОВЕ ДА МОЖЕ САМ ДА ФОРМИРА ВЛАДУ ,САМО ТАКО МОГУЋЕ НАПРАВИТИ РЕФОРМЕ И ПОХАПСИТИ КРИМИНАЛЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСО

04.08.2014 14:43

Насу будуцност су продали и покрали Додик и његови пулени. Ако они небуду на робији за своја дјела онда никад дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НЕСА

04.08.2014 14:47

Не ради то СНСД, но Миле бомбас. Њега за све бандитоси питају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хмм

04.08.2014 15:08

Боље и продата будуцност него унистена прослост. СДС је унистио све сто се 50 година градило у Yугославији. Елем, сви сте ви исти..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан84

04.08.2014 15:17

Вријеме је за промјене! Не живимо добро, потребни су нови људи, нове идеје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Учитељ јоге

04.08.2014 15:46

Добар, смирен предсједник за ова тешка времена. Најбољи кандидат откад је СДСа и Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уна

04.08.2014 18:02

Млаћење празне сламе ником није донијело користи то знају и мала дјеца. Ипак чини се да неки политичари то још увијек не знају па млате ли млате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

04.08.2014 20:12

Вријеме је да нешто предузмемо да спасемо што се може спасити, вријеме је за промјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

бијељина

04.08.2014 20:24

Нема од те приче ништа, поново пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша Херцеговац

04.08.2014 20:24

Босићу од празне приче немамо ништа. Народ очекује да кад дођете на власт, сву багру попут Додика, Шкрбића, Шпирића... стрпате у затворе, да коначно одговарају за своја недјела. Ако то не урадите, изневјерили сте народ и нећете дуго трајати. Народу је доста шупље приче пред изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крајишник

04.08.2014 22:20

Саша Херцеговац, рекли су да ће их похапсити. Гласајмо сви за савез за промјене тако да могу да испуне обећање. Анимирајте сви своје комшије које иначе не излазе на изборе. Без њих неће бити убједљиве побједе - а онда ће Савез за промјене имати само проблеме буде ли побиједио са малом разликом. Уколико побједа буде више него увјерљива, савез з апромјене ће онда моћи да их почисти. Добице шта су заслужили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринут

05.08.2014 00:17

Није спорно да це САВЕЗ ЗА ПРОМЕНЕ победити.Мене брине ста после.КРЕДИТИ У МИЛИЈАРДАМА СЕ МОРАЈУ ВРАЦАТИ наредних 20 -30 година.Продали су све сто је вредело ЈЕДНОСТАВНО РЕЦЕНО ОПЉАЦКАНИ СМО ДО ГОЛЕ КОЗЕ .Сварно ми је зао насе омладине.Каква нам је будуцност са оваквим похлепним ПОЛИТИЦАРИМА Мрзњом нас хранисе а комплетно ОПЉАЦКАСЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сандра

05.08.2014 06:07

Знас ста Босицу, И ти ми идес на живце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јован

05.08.2014 06:45

Опет Босић о СНСД-у прича негативно, а у Брчком се са њима повезао и не пушта их (вјероватно има личну корист)!?Најлицемјерније јесте то када Босић напада СНСД, а у Брчком са њим сједе управо они људи који су ојадили здравство РС-а и који су заједно са Шкрбићем и Додиком "зарадили" милионе на пројектима хемодијализе и болница!? Било би пожељно да СДС и Босић буду доследни?

ОДГОВОРИТЕ
Name

п

05.08.2014 07:06

Тако је Младјо.У октобру сви заједно да рушимо црвену банду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

хуманитарац

05.08.2014 08:33

Неки кажу црвена банда.Камо среће да је она остала.Када су они били на власти звали су ме друг,а живио сам као господин,а сада ме зову господин,а живим као биједник.Сви сте ви исти,само се борите за власт ,јер то је највећа сласт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЂУРЂА И М

05.08.2014 16:44

ЋАО СНСД, ОДЛАЗИТЕ НА ПОЛИТИЧКО СМЕТЉИШТЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бм

05.08.2014 17:24

Само вичеш лопови а никог конкрентно ниси окривио само причаш лажи да би дошао до власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сетац

05.08.2014 19:42

СНСД продаје све.Унистили су РС до краја.Хвала богу па их нецемо гледати од октобра.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

05.08.2014 20:10

Е брате не могу гласати за овога Босића,што није био човјек па лично стао на црту Додику него по трећи пут гура Огњена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

06.08.2014 18:38

Људи, мој брат је поцетком рата избјегао у Вареш са својим аутом Југо 45, гдје био до пада Вареша, излази са својим Југом у Републику Српску гдје му наплаћују царину 250 марака , зато што је дошао у своју земљу. Тада сам мислио да је СДС дно дна. Али увијек има горе.СДС је сада реформисан , схватио је своје грешке и гласам за њих !

ОДГОВОРИТЕ