Воцари у великим финансијским проблемима

Воћари РС страхују да ће бити приморани да баце десетине тона овогодишњег рода, јер толико велике количине треће, индустријске, класе воћа ниједна домаћа фабрика у РС нема интерес да преради.

Република Српска 04.08.2014 | 09:12
Воцари у великим финансијским проблемима

У Удружењу воћара РС истичу да стање које биљеже ове сезоне никад није било горе, јер након што су им временске непогоде уништиле половину рода, двије трећине онога што је "преживјело" завршило је у категорији индустријске класе, коју сада нема ко да преради.

Са друге стране, мишљења прерађивача у РС о судбини индустријске класе воћа су подијељена, јер у "Витаминци" кажу да имају довољно залиха од прошле године, док у "Пријодорчанки" тврде да имају капацитете да прераде све вишкове јабуке.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, рекао је да су од прерађивачких фабрика: "Витаминке", "Приједорчанке" и "Саве", тражили да откупе већи дио сировине, али да то, по свему судећи, неће бити могуће, јер ове фабрике имају огромне прошлогодишње залихе.

"Наша намјера била је да прерадимо што више овог воћа, међутим прерађивачима напросто нису потребне толике сировинске количине. Тако да се, нажалост, све више повећава вјероватноћа да ћемо то воће бацити и затањирати у својим воћњацима", каже Дојчиновић.

Он је рекао да би такав сценарио у перспективи значио тоталну финансијску катастрофу за домаће воћаре, који су ове године улагали далеко више новца како би сачували преостали род од најезде штеточина након непогода.

Дојчиновић је додао да ће дио вишкова покушати извести у Хрватску, али да нажалост ни та земља ове године нема интерес да га откупи, тако да с овим индустријским вишковима заиста неће имати куд.

"Од око 3.000 хектара јабуке из поткозарске регије, са чак 2.000 хектара ће бити обрана индустријска класа", објаснио је Дојчиновић.

Он каже да је на пропаст квалитета домаћег воћа у највећој мјери утицао град, који је од краја маја, па готово све до краја јуна, систематски уништавао све воћњаке у РС, те да су управо под дејством те непогоде велике количине воћа постале "чиста индустрија".

Никола Вукелић, власник компаније "Приједорчанка" и воћњака "Агроимпеx", каже да домаће воће неће пропасти и истиче да ће његова фабрика прерадити сваку индустријску јабуку у РС.

"Ми смо прошле године прерадили 18.000 тона воћа. Имамо капацитете да прерадимо сву јабуку ове године и мислим да се нико не треба бринути да ће му воће пропасти", рекао је он.

Осврћући се на овогодишње билансе производње у воћњацима "Агроимпеxа", Вукелић је констатовао да је на 40 хектара његових воћњака заштићених мрежом, без обзира на временске непогоде, род прве класе.

"Оних 280 хектара воћњака на којима немамо мрежу у 90-одстотном износу спада у индустријску класу", каже Вукелић и истиче да су му овогодишње непогоде причиниле штету од око пет милиона КМ.

Према његовим ријечима, тренутно срећне околности, за прерађиваче и произвођаче, представља добра сарадњу с ресорним министарством.

"Увијек је било оних који нису задовољни, и сасвим је јасно да не могу сви то бити, али је садашњи однос Министарства према нама фер. Мислим да ћемо уз њихове подстицаје и ове године све успјети прерадити", каже он.

Са друге стране, Жарко Микић, директор бањалучке "Витаминке", потврдио је да су већ разговарали с воћарима и додао да ова фабрика заиста нема интерес да купи тако велике количине сировине.

"Један дио овог воћа моћи ће се спасити кроз прераду, али је и пропадање одређених количина ове године неминовност", каже он.

Микић је објаснио да је ова фабрика прошле године, која је била изузетно родна, сачувала много и јабуке и шљиве, јер су и понуда и цијена биле веома добре.

"Управо због тога ове године не бисмо имали проблема и у случају да овогодишњи род подбаци", рекао је он и додао да ће се вјероватно договрити с произвођачима да један дио сировине ипак прераде у каше, које могу да стоје и да се у том облику чувају за убудуће.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милорад

04.08.2014 07:58

Код Додиковог сина, нема финансијске катастрофе. Сви воцњаци су покривени мрезама, сав род је прва класа, комплетна колицина је вец унапријед откупљена. Прави примјер, за све младе људе, како треба савјесно да раде свој посао..Једини проблем за све младе људе, који би зељели да се баве воцарством је гдје да на поклон добију десетак милоона марака да улозе у све то? Милорад је за свог сина насао рјесење.

ОДГОВОРИТЕ