Власт БиХ троши милионе на луксуз

Канцеларија за ревизију Заједничких институција БиХ сваке године евидентира низ неправилности у финансијском пословању али за пропусте у раду и неадекватно трошење буџетског новца до сада нико није одговарао.

Босна и Херцеговина 03.08.2014 | 16:46
Власт БиХ троши милионе на луксуз

Милиони марака и даље се троше на бесмислице и луксуз достојан најбогатијих земаља свијета. Декларативно сви су за штедњу, у пракси нико се не одриче привилегија а армија најплаћеније бирократије у свијету сваки дан се повећава.

Заједничке институције БиХ у 2011. години склопиле су преко 2 хиљаде и 700 Уговора о дјелу и Уговора о привременим пословима и за ту намјену потрошено је преко 6 милиона марака. У 2012.години било је више од 3,5 хиљаде таквих уговора за шта је потрошено скоро 6,5 милиона марака. Тренд раста по овом питању настављен је и у прошлој и у овој години.

,,Ту предњачи Министарство спољних послова. Запошљавају од чистачица и хигијеничарки, преко радника за вођење евиденција, протокола и књиговодства до експерата за израду разних стратегија'', каже Божана Трнинић замјеник главног ревизора БиХ.

Мјесечне накнаде на основу Уговора о дјелу или Уговора о привременим пословима крећу се од 100 марака па до неколико хиљада или чак десетина хиљада марака. Поставља се питање, ако се толико плаћају радници по уговору, шта раде они који су стално запослени у Заједничким институцијама БиХ?

,,У БиХ има 25 хиљада службеника који раде у Заједничким институцијама и непознат број популарно названих уговораца.То су обично нечија дјеца, страначке колеге који служе за једнократну употребу обично пред изборе. После избора круг се наставља, поново се примају они и неки нови и тако у недоглед. На то се потроше милиони марака у БиХ, а за помоћ поплављеним једва скупе 7 милиона. Биједа је све већа у БиХ али се надам да ће се то промијенити након октобра ове године'', истиче Дарко Бабаљ посланик СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ.

Апсурдно је да се већина хонорарних или повремених радника ангажује на радним мјестима која су већ систематизована и на којима раде и примају плату стално запослени радници Заједничких институција БиХ.

,,Ако је неко на већ систематизовано радно мјесто, примио хонорарца то је прекршај и тај неко треба да буде кажњен'', каже Бошко Томић посланик СНСД-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ.

А казна никада и никога није стигла не само за тај прекршај него и за низ других непоравилности у пословању бх институција. Поставља се питање да ли су министри, директори и други функционери заједничких институција у БиХ повлаштена каста, јер они не одговарају за потрошене милионе, а обични грађани ако не плате казну за паркирање буду експресно санкционисани?

,,То је нажалост тачно и то је општа клима у БиХ. Мораће се почети употребљавати систем одговорности за руководиоце свих институција са негативним ревизорским извјештајима у БиХ", каже Нико Лозанчић посланик ХДЗ-а БиХ.

,,У БиХ има простора за више облика одговорности'', истиче главни ревизор БиХ Миленко Шего и додаје: ,,Парламент може покренути питање политичке одговорности, Савјет министара БиХ треба да покреће дисциплинску одговорност, а морају реаговати и правосудни органи на основу наших извјештаја. Јавност очекује да власт у БиХ учини неопходан корак и покрене питање одговорности. Нажалост то изостаје''.

Посланик СДС-а Дарко Бабаљ сматра да су ревизорски извјештају највећа срамота БиХ.

,,Нико ништа не чини на основу тих извјештаја. Да Суд и Тужилаштво БиХ и све полицијске агенције раде свој посао данас би имали велики број функционера са кривичним пријавама. Овако нема ништа од тога и ја их по
ко зна који пут позивам да раде свој посао'', каже Бабаљ.

И шта на крају рећи осим - Јадна је земља у којој некога морате молити да ради свој посао, а још јаднији грађани који плаћају те нераднике.

БН ТВ






Коментари / 5

Оставите коментар
Name

родјо

03.08.2014 15:50

Вец сам једном указао, нема ниста од промјене власти ако остану стари закони. Под хитно доносење нових закона. Нема недодирљивх, обављање функције без одговорности, гдје то има, комплетна ревизија свих приватизација. Возикање у блиндираним аутима уз пратњу 5 полицијских возила итд. Укидање имунитета, а таман посла јос којекакве застите по одласку са функције. Дрзавни нефункционални апарат смањити за двије трецине, јос са којекаквим измисљеним радним мјестима. Денационализација приватне имовине, па нка онда браца сијеку Српске суме ако ста остане. Уз добру стратегију економског развоја ради повецања стандарда зивота градјана итд. Цијене имате свајцарске тј. дупло веце него Њемацка а куповна моц на нивоу Етијопије. Ко ту има профит-Монополистицки лоби. Порука за министре, ја гдје зивим министри су доро плацени, али одговорни и без ВИЈУ, вију, плацен си имас дозволу купи себи ауто. Ако немас имас воз, трамвај, аутобус или бицикло па додји на посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

03.08.2014 16:15

Тацно тако. Укинути примања за одвојен зивот, цисцење куце, кирије за полититцаре, "додатно сколовање" (како ли добисе позицију без адекватне сколе?), унајмљивање простора за канцеларија код вец постојецих и празних, има ту троскова који би се добро стесали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

03.08.2014 19:06

Јавашлук на све стране,али још само до октобра ће важити она:"Кадија те тужи,кадија ти суди".Прво нек врате покрадено а онда робија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трошаџија

03.08.2014 19:30

Нико жив не гледа колико је непотрбних трошкова, колико је само униформи комплет зимских, љетних за државне службенике који никада раније нису имали униформе нити треба да имају, поготову о трошку народног новца, па одјела функционера, ко то може да издржи, ова земља без стратегије, без производње, без циља, сами акрапи и битанге које измишљају трошкове и ништа пааметно не раде за овај обесправљени народ, ко то има право да нам ради, тражимо одговорност и одговорне људе и домаћине па ће нам бити свима боље, а не само повлаштеној банди на буџету????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАЈТЕР

03.08.2014 22:18

СЕКС, АВИОНИ, ХЕЛИКОПТЕРИ И БРОДОВИ СУ У ЕНТИТЕТСКОЈ НАДЛЕЖНОСТИ

ОДГОВОРИТЕ