Језеро се појавило усред пустиње!

У туниској пустињи, право ниоткуда, појавило се језеро. На радост клинаца, али и одраслих.

Свијет 01.08.2014 | 16:15
Језеро се појавило усред пустиње!

Вода је велико богатство, поготово у земљама окруженим пустињама или тамо где су суше честе. У Тунису то добро знају и цени се свака кап.

А још кад се догоди "чудо", па се вода сама појави, нема веће радости.

Управо то се догодило пре неколико недеља, када се усред пустиње у Тунису, необјашњиво појавило језеро. Случајно су га видели пастири.

Власти су одмах упозорили своје грађане да се не купају, јер је могуће отровна или чак радиоактивна, али су се многи оглушили о та упозорења, једва чекајући да се расхладе на 40 стеоени Целзијусових.

"Неки кажу да је ово чудо, други, пак, ово називају проклетством", каже новинар Лахдар Суид.

За сада нема научног објашњења ове појаве. Док геолози претпостављају да су сиезмичке активности и померање тла подстакле подземне воде на површину, има и оних који сматрају да је ово дело неког "вишег бића".

Локалне власти наводе да је површина овог природног базена већа од једног хектара, а да би дубина могла да буде између 10 и 18 метара.

Првих дана вода је била кристално чиста, тиркизно плава. А сада је зелена и пуна алги. То значи да је стајаћа и да би могла да буде извор разних болести. Али, упркос овим јасним упозорењима, власти још нису донеле забрану купања у језеру, па многи користе ову могућност да се бућну. Без обзира на ризик.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ко зна

01.08.2014 18:45

Некад се говорило да испод пустиње постоје огромни резервоари питке воде и да це у скорој будуцности Африцки континент бити зелена оаза.

ОДГОВОРИТЕ