Ратовао би народ, али нема пара

Сви знате за онај виц кад џепарош оперише по трамвају, а Мујо га гледа, па се срами.
 
-Пљачка фино човјек, а ја у џепу ни фенинга, вели наш јунак.

Босна и Херцеговина 01.08.2014 | 14:27
Ратовао би народ, али нема пара

 

Е, такво вам је стање, отприлике, сада у Босни и Херцеговини. На све стране се ствара атмосфера скорог рата. Састају се кризне групе бјелосвјетске. Једни би дијелили БИХ, други би укидали ентитете и кантоне, трећи би се припајали непостојећој великосрпској Србији, а четврти се већ башкаре у, такође фантомској, хрватској Херцег Босни.
 
И то је у реду. Мислим, у реду је имати неко своје мишљење, сан, санак или бар сновиђење.
 
Јасно је сваком паметном који је добро око лијеске саставио да се ратови не воде из патриотских разлога или каквих других идеалистичких будалаштина. Прецизније, раја можда и гине због тих измаштаних категорија, али прави и једини разлог за сваки рат је КОРИСТОЉУБЉЕ.
 
Повод, узрок и ток рата је опет дистрибуција и транзиција користољубља.
 
И зато  полиција Републике Српске није у праву када каже да  двојица Бошњака из Трнопоља нису убијена из користољубља. Дабоме да јесу! Јер, шта год ко мислио - у глави убице јесте овакво или онакво користољубље. Ми сад можемо спекулисати да ли је ријеч о инструисаном човјеку који је хладнокрвно убио Бошњаке, е да би распирио међунационалну мржњу, или је ријеч о коцкарским дуговима, вјерском фанатизму, тек све се своди на користољубље.
 
А, сви су жељни користи.
 
Лицемјерно је, наивно и инфантилно стога вјеровати да овај погани народ у босанском троуглу не би ратовао. Ооо, и те како би!
 
Па, већ сутра би се биједа за вратове похватала и гркљане кренула чупати међусобно, само да не гледа биједе у својој авлији.
 
Али, парадоксално, управо та биједа, јад и чемер им не дозвољавају да се онако постарински побију.
 
Сви знамо, наиме, да је за квалитетан рат потребна необично јака логистика у виду оружја, а које се купује...паа новцем. Неће боновима, обвезницама, картицама за поплављене или количином национализма у тестостерону.
 
Ех, давно су прошла та романтична времена са самог извора деведесетих прошлог вијека када је свака просјечна фамилија могла издвојити хиљаду дојч марака за Калашњиков. Они бољестојећи  имали су и за зоље, осе, минобацаче. Елита је као у монополу, сјетићете се, куповала положаје, чинове и ордење како би из првих редова, из националних ВИП ложа проматрала крвопролиће. Златна времена, враг их однио.
 
Али, када је наречена елита послала туђу дјецу у гробове, своју на бјелосвјетска све(училишта), када је у сретно сроченој пљачки, знаној као приватизација, раскрчмила државу, народу је остала једна велика нула да гледа у њу и живи од ње.
 
И парадоксално, та нула, та биједа не дозвољава ускомешаним овчијим мозговима да крену у нова клања. Џаба Додик хоће велику Србију, џаба позиви на освету појединих бошњачких јастребова, ништа од рата.
 
А, народу непријатно. Гледа у госпаре који упорно позивају на мобилизацију, указују на присуство британских оклопњака, четника, муџахедина, усташа и осталих злодуха...Гледа народ, па се све снебива.
 
Подијелио и распродао оно нешто мало танџара, а за нове нема пара.
 
Ехеј, брајко мој! Удариле поплаве. Миља марака је мисаона именица. А, ако госпар и баци миљу, ваља купити ламинат, да дјеца не закаче дизентерију. Није то к'о некад. Кад је од Тита остала материјална база, а од Алије, Радована и Бобана друштвена надградња.
Ови главари данас отеше народу и зјеницу ока. Нема божјак наш ни за шкију више, а камоли за квалитетан минобацач.
 
Па је тако тај исти кокузлук, као историјска нужност, омеђио босански троугао, у коме се народ попут корњаче на оклопу беспомоћно ваља у свом бијесу националном. Пљује тако сваки прави националиста на комшију преко плота, али некако исцрпљено. Од нередовне исхране и обогаљеног домаћинства, не мож' добацити ни до тарабе, а камо ли до комшије. Агонија је то велика, рођаци. Ратовао би човјек наш, а нема пас за шта да га ухвати.
Ратовао би одмах он и за какву приватну корпорацију ако треба. Ма, за било кога. Само, и оно мало корпорација што је било отишло је главом без обзира. У Албанију, на Косово, Киргистан... углавном, у неке срећније крајеве.
 
Не кажем, имамо ми и вриједног свијета који је отишао у печалбу, бајонетом за крухом, па сад ратује од Доњецка и Придњестровља до Хомса, Триполија и Могадиша. Велим, добар је и честит наш народ. Зна ратовати за себе и за свакога уопште ко га нахрани, напоји и да му дневницу.
Али овдје, јок! Не гарантује нико нашем напаљенку ни да ће танџару добити, а камо ли да ће квалитетно ратовати и бити плаћен за пуштање крви брату свом.
 
А није да рат не би свима добро дошао. Народу најарцаном да ријеши своје "национално питање". Госпарима да могу скренути поглед народни са посљедње велике пљачке енергетских ресурса и међународној заједници, која би коначно почела (ваљда) правдати своје дневнице шефовима у Бриселу, Москви, Вашингтону...
 
Па, замислите те дивоте. Европа би се ријешила старог и непоузданог оружја, садашњи лопови би се прометнули наново у хероје, а народ би, бар на коју годину, опет нашао смисао живота.
 
Јебо биро, јебо жену, фамилију, измаштане обавезе... Ров, пушка, цигара.. Ма боље је од пецања, машта сваки националистички гологузан. Али... Увијек има оно али, што дјевојци срећу квари.
 
Нема пара, јеби га. Мусавац наш коме је Бог, Бил Гејтс и дијете у Шведској купило компјутер, весело ратује по тастаури, пљујући монитор и опонента му братског по глупости. Но, опет и он и брат му са друге стране екрана знају да то није то. Не може порнић никад бити сношај, убијеђен је наш двоножни биво.
Остаје му само да подвижнички маше репом, гледа распоред зборова, столова, окупљања и осталих предизборних скупова, не би ли се дочепао млаког пива и које коске испод шатора што му госпари бацају.
 
Зна биво наречени да се устајала кост не може поредити са младим јагњетом на ражњу негдје не линији. Али, да га јебеш. Нема линије. Нема рата. Нема оружја. Нема непријатеља.
 
Само утваре и перверзни домаћи и страни хохштаплери, који хране домаћег брава двоножног пустим обећањима о будућем рату.
 
Паре нико и не спомиње. Остарило се, оћоравио, оклепило и обогаљило за поновно пентрање по брдима убудале. А, дјеца неће док им неко не купи оружје. И имају право клинци.
 
Са правом се буне кад кажу својим родитељима да су јад и биједа што им не могу приуштити нити обични ТТ-јац. Дочим прије само двије деценије...
 
Ма, знате и сами. Носталгија уби горе од рата. Али беспарица уби и рат и носталгију. Ал' се некад добро ратовало баш, одзвања у наци главама модификовани Балашевић.
 
Ето на што смо спали.
 
И зато, предлажем масовну штедњу, једно двадесетак-тридесетак година, па да се народ онако поносно, са новим оружјима, може тријебити. А до тада, радити на теоријској мржњи и практичној сегрегацији. Од колијевке. Ма, од спермића и јајне ћелије. И слијепо вјеровати вождовима, а касније и њиховом потомству. Чисто да се појача предратни бијес.
 
Него, шта ако помру сви од глади прије тако жељеног рата? Или ако се оно нешто преживјелих исели на Камчатку, Фолкланде или какву другу хуману дестинацију?
 
Ма јоок! Остаће овдје бар тројица најупорнијих, да не брукају наш трокут, нашу Босну, наш ожиљак на лицу свијета, који не зна би ли зарастао или би се загнојио.


Извор: Бука.ба

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

x филе

01.08.2014 05:46

Фантастицан цланак...браво...генијално

ОДГОВОРИТЕ
Name

елем

01.08.2014 05:53

Фино рецено ,тако је.браво

ОДГОВОРИТЕ
Name

нрх

01.08.2014 05:55

Нес... И не прицај глупости вјероватно си деведесетих био под сукњом паа сад млатарас

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобо

01.08.2014 06:16

Смијесно и залосно у исто вријеме али истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

01.08.2014 06:25

Биче рата све док је оваквих снајпериста, као на овој фотографији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кума

01.08.2014 06:33

Многе грозне предрасуде о Србима ублазене са покојом критиком на рацун и остала два народа. Нпр. Босњаци би да се освете...??? Испадосе једине зртве прослог рата и вјероватно су стога и невини! и јос: не око љеске, вец око буке, ако аутор хоце да буде интимнији са рајом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

01.08.2014 06:34

Дуго нисам ниста боље процитао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кум

01.08.2014 07:02

СУПЕР ПРИЦА СВЕ ПОХВАЛЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПаметУГлаву

01.08.2014 07:35

Сазнај како су Слободан Милошевић и Фрањо Туђман преко ЗАЈЕДНИЧКИХ БАНАКА покрали између 75 и 100 МИЛИЈАРДИ евра док су истовремено хушкали - један Србе а други Хрвате - на "оне друге". Поучан видео за СВЕ грађане Хрватске, Србије и Босне: хттпс://www.yоутубе.цом/wатцх?в=мX_НyW4уСкЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Озренац

01.08.2014 07:35

Ма шта наприча!? Мани се писаније но се баци на читање! Свака част на одвојеном времену, ал брате састав је "штета слова" Мало луташ и пишеш што ти мислиш, говори у своје име и дај себи епитет животиње које год желиш, јер текст обаквог садржаја без иједне чињенице је тек један од многих који се читају до другог пасуса и онда уз коментар "ма дај не с..." лагано прескоче и онда на лагану жуту штампу. И ниси ме убједио ни по једном основу да си управу и да у овом тексту код тебе не постоји доза национализма. МАЛО ВИШЕ ПРАТИ МЕДИЈЕ И СА ЈЕДНЕ И СА ДРУГЕ СТРАНЕ :-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боо

01.08.2014 07:42

Ово ко је написао је највеци ратни непознавалац на свјету. Постоје стотине ратова који су били , ал не због пара и због неки полозаја или због продаје орузија него ратови за цисти људски опстанак за властиту главу за фамилију за свој Дом и свој родни крај или дрзаву. Увјек су поцињали малим сеоским бунама преко градски пуцева до Устанака и на крају до прави ратова .Ал сви ови облици сукоба долазили су само онда кад је КАП ПРЕЛИЛА ЦАСУ кад народ није могао висе да трпи тиранају другог и униставање онога свега за ста се сваки цовјек бори и зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Акабиба

01.08.2014 07:45

Сами сте себе надмасили с овим текстом,а сто је најцудније питам се ста је хтјео писац да казе ПИТАЊЕ ЈЕ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дацан

01.08.2014 08:13

Фино аутор попљува просјецног хрвата/србина/бошњака, али једна ствар не штима у читавој причи: није биједа то што просјечног кукавца спрјечава да ратује, из највећих криза рађају се највећи ратови,него није трнутак сазрио. Хомогенизација је извршена, или ако хоћете мобилизација, и врши се константно, кад сазри тренутак биће и оружја без икакве сумње. Имају наши Баје још кајмака да покупе па ће онда кад буду требали да одговарају "стоку" гурнути у рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

01.08.2014 08:16

Која глупост! Нису ми јасни људи који ово пишу, никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

1389

01.08.2014 08:17

Кад је се народ на насим просторима и питао за несто?Никада,као ни за ове предходне ратове.Сви знамо ко их запоциње и ко има интересе у свијету.Никад нецемо схватит да смо ми Срби,Хрвати и Муслимани једни другима нај преци,да зивимо у истој дрзави,пре моземо помоц сами себе него Турци,Руси или Американци. Посто то никад нецемо да схватимо,никада и неце бити мира,назалост на насим просторима. И

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрсуз Мујо

01.08.2014 08:24

Браво Бурсаћ, само већ се јављају снајперисти који би ратовали. Ништа нису сконтали!

ОДГОВОРИТЕ
Name

прес

01.08.2014 08:40

Свака цаст за прицу.До избора би је требало понављати сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Африка

01.08.2014 09:29

Читам са дистанце,извучен из гротла и видим опет да идентична слика изгледа различито зависно од угла гледања.Ма за све је крив угао а економија и потребе су ипак ствар за изабране а на нама је да јавно будемо оно што нисмо а у интими да јецамо за собом и да се питамо гдје нам одосе године.И сами избори не доносе апсолутно ништа јер све је донас хоћемо ли и даље бити глумци или реално се погледати у огледало и рећи вријеме је за промјене и код мене самог.НЕМА ХЉЕБА БЕЗ МОТИКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

контај

01.08.2014 09:38

Ови који нису сконтали теxт нека погледају слику, мозда се ту пронадју ;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

01.08.2014 09:40

Додик ....снајпериста..!

ОДГОВОРИТЕ
Name

з

01.08.2014 09:48

кад цитас ове коментаре видис да их пола не разумије текст и да це опет бити рата док год је телади бице и рата

ОДГОВОРИТЕ
Name

ентитет

01.08.2014 10:42

Оригинално!! Ал видим пола ни не разумије овај теx.. :/

ОДГОВОРИТЕ
Name

лол

01.08.2014 12:50

све док српске кости труну на сарајевској депонији у Буца Потоку...овај сто дрзи снајпер само лици на мајмуна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејо

01.08.2014 12:57

Па гдје пронадјосе ону мајмунцину Павијана са пуском???Сигурно је слика негдје из Африке

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сејдефа

01.08.2014 13:38

Није тако дотуриће они нама само треба загужвати

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја в 01.08.2014

01.08.2014 14:45

Овај снајпериста личи ми на Игора Радојчића, пљунути он.

ОДГОВОРИТЕ
Name

виктор

01.08.2014 16:13

Какав текст таква и илустрација.

ОДГОВОРИТЕ
Name

столе

01.08.2014 17:07

Они који су заиста просли ров,пуску и цигару могу схватити ста је писац хтио да казе,одлицна писанија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

01.08.2014 18:00

Ипак мислим да је народ Балкана омудрао.Сит је свега,осим хлеба,меса и пасуља.Највисе политике,политицара па онда националиста, који се труде да ватра национализма макар мало тиња ако не гори.Просао је балкански народ "сито и ресето". Убедјен сам да нема тог политицара који би га могао одвести у сукоб било које врсте.Свестан је народ да су га водје давно оставили на цедилу и зато ником не верује висе а и сам Бог нас казњава сто смо им некад веровали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАТ ЈЕ БРАТ СВИМА

01.08.2014 18:12

ЕТО НАКОН 1992 СВИ ИМАЈУ СВОЈЕ КАО ДРЖАВЕ ПА СВЕ РАСПРОДАШЕ И СВИ ЗАЈЕДНО ПАДОШЕ У РОБЉЕ И НАСМИЈЕШНИЈЕ ЈЕ СЛУШАТИ ПОЛИТИЧАРЕ, КОЈИ КАЖУ ХА ШТА СЕ МОЖЕ, МОРАЛИ СМО, КРИВИ СУ СВИ ДРУГИ, СВЕ ЗАВЈЕРЕ И ШПИЈУНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Навијац

01.08.2014 20:41

За рат треба двоје. Националистицка интелигенција и неуки ојадјени народ. Они измедју це бити мобилисани свакако. Људи, прицајте медјусобно, искрено и отворено. Друзите се и помазите и нељуди вас никада висе неце моци искористити за своје циљеве. Цијена ратовања је скупа. Нас је костала 30-50 година заостајања и пропадања да не рацунамо погинуле и инвалиде. Изазвали су осјецаје угрозености, тако сто су за све кривили оне друге. Преприцавали узасе из претходних ратова и пласили нас тиме. Стварали осјецај немоци код појединца који није у цопору. Било, просло, не поновило се. А гдје смо данас? Цекамо ко це заурлати: "Јурииииииис!!!"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

02.08.2014 22:08

Браво, Аферим

ОДГОВОРИТЕ