Доставити средства ентитетима и дистрикту

Савјет министара БиХ одлучио је данас да на рачуне ентитета и дистрикта Брчко буде дозначено 10,1 милион КМ, које су обезбиједиле институције БиХ за подручја која су претрпјела штету у поплавама.

Босна и Херцеговина 30.07.2014 | 16:22
Доставити средства ентитетима и дистрикту

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић рекао је да Републици Српској и Федерацији БиХ иде по 49 одсто средстава, а Брчком два одсто.

Он је навео да је обавеза влада да повратно информишу о утрошку тих средстава, а средства су намијењена грађанима, који су претрпјели штету у поплавама.

Шпирић је напоменуо да сва друга донаторска средства не иду преко Савјета министара, већ као комерцијални кредити који су редовни задатак Министарства финансија и трезора.

"Вјерујем да ће ова средства бити транспарентно утрошена у складу са потребама људи", рекао је Шпирић новинарима у Сарајеву.

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија сматра да је одлука о трансферу средстава за поплавама угрожена подручја најважнија која је донесена на данашњој сједници.

"Савјет министара БиХ је уштедама у складу са ребалансом буџета институција БиХ и оног што смо имали од донаторских средстава издвојио 10 милиона КМ. То је у складу са критеријумима Свјетске банке", каже
Лагумџија.

Према његовим ријечима, ова средства даље треба да буду прослијеђена општинама и кантонима у складу са принципима усвојеним на донаторској конференцији у Бриселу, са процјеном коју су направили
Свјетска банка, ЕУ и УНДП заједно са домаћим стручњацима.

"Очекујемо да то буде урађено већ сутра да би владе ентитета могле да трансферишу средства за најургентније потребе становништва. Очекујемо да ће највећи дио тих средстава ићи за поправку домова и становање јер је сада ургентно", прецизирао је Лагумџија.


Коментари / 0

Оставите коментар