Министар Богданић слагао раднике

Министар Драган Богданић слагао је представнике разних синдикалних организација да неће доћи до укидања Клиничко – болничког центра Бањалука.

Република Српска 28.07.2014 | 14:15
Министар Богданић слагао раднике

Богданић је на састанку одржаном 15.07.2014. године одговорио да се назив КБЦ-а неће мијењати, након што му је Жељко Шукало, предсједник Уније синдиката, упутио питање да ли ће се дотадашњи назив КБЦ-а Бањалука мијењати.

Само девет дана касније, 24.07., КБЦ Бањалука је укинут и пререгистрован  у Универзитетску болницу Бањалука, чиме је Република Српска изгубила једини клинички центар који је имала.Комплетан КБЦ излијепљен је документима који свједоче о Богданићевим лажима.

Здравствени радници схватили су да је ријеч о уништењу здравства РС и за четвртак, 31.07., најавили су протестни скуп против власти.

Такође, синдикати су 28.07. издали саопштење у којем оптужују Владу Републике Српске да је урушила здравствени систем овог ентитета:

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ:


Управни одбор Уније синдиката радника у здравству Републике Српске у коју су удружени Струковни синдикат доктора медицине Републике Српске, Струковни синдикат медицинских сестара и техничара Републике Српске и Самостални синдикат радника у здравству и социјалној заштити Републике Српске је једногласно донио одлуку да не прихвати одлуку Владе Републике Српске којом се укида Клинички центар у Бањалуци.

Управни одбор Уније синдиката радника у здравству тврди да је укидањем јединог клиничког центра у Републици Српској, Влада Републике Српске илегално провела коначни изавршни акт урушавања здравственог система и потпуно се неосновано одрекла уставних надлежности Републике Српске у области организовања здравствене заштите њених грађана, због чега се тражи да се ова одлука одмах стави ван снаге.Управни одбор Уније синдиката радника у здравству тврди да свако даље провођење ове неприхватљиве одлуке може произвести тешке и непоправљиве правне, економске и многе друге посљедице на постојећи уставом утврђени систем здравствене заштите у Републици Српској, као и на професионални, социјални и економски статус здравствених радника запослених у Клиничком центру у Бањалуци, а нарочито директне и тешке посљедице за основна права пацијената и осигураника који из обавезних доприноса финансирају здравствену заштиту у Републици Српској.

Стога обавјештавамо јавност, осигуранике и пацијенте у Републици Српској, да уколико власти одбију да укину наведену одлуку, Унија синдиката радника у здравству ће предузети све потребне мјере и сва правна и друга средства синдикалне борбе да се наведена одлука формално оспори и на све законите начине онемогући њено провођење.

Позивајући се на наведено, Унија синдиката радника у здравству јавно изражава и своје сумње у постојање добре намјере Владе Републике Српске, која је у тајности на нелегитиман и потпуно илегалан начин провела одлуку о укидању Клиничког центра у Бањалуци, а нарочито изражава своје сумње у повезаност ове нелегалне одлуке са закључивањем бројних сумњивих уговора о грађевинским радовима на реконструкцији и набавци опреме за сада бивши Клинички центар, као и дугогодишњем, свјесном и неоправданом гомилању енорминих дуговања у овој здравственој установи за која Влада Републике Српске као њен оснивач, никада није утврдила одговорност досадашњих управа Клиничког центра, које су заједно са републичким властима наведену јавну здравствену установу коначно довели и у потпуни финансијски колапс.

На основу наведеног Унија синдиката радника у здравству, као већински и фактички једини репрезентативни синдикат у Клиничком центру у Бањалуци, јавно позива све запослене раднике Клиничког центра да сачувају социјални мир и достојанство своје професије и да се синдикалним мјерама и активностима на миран, ефикасан и организован начин изборимо за професионалан, одржив и економичан систем здравствене заштите у Републици Српској који гарантује Устав Републике Српске, као и да се омогући достојанствен ниво професионалних, економских и социјалних права здравствених радника, као и потпуна заштита гарантованих права пацијената.

УПРАВНИ ОДБОР УНИЈЕ

 

СлободанВасковицБлог

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

херцеговац

28.07.2014 12:30

Зар и ти Драгане? Ма, немогуће, ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

28.07.2014 12:31

Јесу ли они ишта урадили а да нису слагали!Та додоова влада,ти његови(јер народни сигурно нису)министри,ти његови тајкуни,и постоје зато да Републику Српску обезвређуји до посера,како наш народ каже.Тако је и са здравством!Шта ли ћеш сад ,народе ,за своје здравље кад ти овакве мудресерске фаце кроје политику лијечења за своје џепове!Ах,тај октобар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

28.07.2014 13:09

Браво Васковицу.Само раскринкавај ову политицку - дрзавну мафију.А народ це да узврати ускоро!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кретен

28.07.2014 13:22

па видите да ми више личи на кретена који би рођену мајку продао за шаку долара, човјек које нама муда, који нема своје ја , зар је спао на то да баја брише под са њим и она куга од предсједнице, да је ипак човјек показао је доктор Рачић, зна човјек да треба сутра погледати у очи колегама око себе, народу и на крају одговарати за погрешне потезе и материјалне штете. Браво за синдикат здравства, па ви ако сте сложни можете много да учините, а и морате због свију нас???

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

28.07.2014 13:37

Браво др Рацицу!! На вријеме напусти бандитски клан. Бог нека им суди, а хоће сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

номад

28.07.2014 14:07

Ко је оно њему уцитељ? Баја! Па ста вас онда цуди?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јастреб

28.07.2014 14:22

Министре, у здравству ти раде осудјеници. Слуцај у Дому здравља Мркоњиц Град, имас два осудјеника за најтеза кривицна дјела организованог криминала, један за преваре и фалсификовање у осигурању доктор лезао на психијатрији а други за крадју аута и злоцинацко удрузивање Лазендиц и Радиц!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мали Грујица

28.07.2014 14:25

Питам се да ли је и ово дил пробосанске политике Лагумџија Додик, индирктно пренос здравства на ниво БХ и уништавање трагова криминала корумпиране владајуђе олигархије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

28.07.2014 14:34

Овај министар је задригла дебела крметина која лаже чим зине. Матора лажовчина. Полтронско г...о спремно не вирити из Милорадовог шупка. Управо због оваквих смрадова су ова земља и овај народ отишли п...у материну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслић

28.07.2014 14:55

НИЈЕ ТО ПРВА А, САСВИМ СИГУРНО, НИ ПОСЛЕДЊА ЛАЖ ДРАГАНА БОГДАНИЋА. Прије него што је устоличен на мјесто генералног директора у ЗТЦ "БАЊА ВРУЋИЦА" Драган Богданић говорио је како су плате радницима мале, а када се дочепао власти, не само што није повећао плате, већ је стимулације радника, осим својим миљеницима, драстично смањио, укинуо примања на име зимнице, смањио примања на име регреса, тринаесте плате итд. Своју плату дупло је увећао у односу на претходног директора, а кроз инвестиције које су радјене у ЗТЦ "БАЊА ВРУЋИЦА", разним малверзацијама, згрнуо у свој џеп огромна средства. Само један од примјера је да је предрачунска вриједност реновирања терапијске зграде износила око 2 милиона КМ, да би на крају вриједност радова износила око 4 милиона КМ. Све остале инвестиције биле су у сличном стилу. Богатио се, хвалио се како је успјешан менаџер, а све преко грбаче радника. Срамота је какве биједне плате имају радници у ЗТЦ "БАЊА ВРУЋИЦА", гдје му сада послушник чува радно мјесто и игра како он каже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГОРАН ВРС

28.07.2014 15:08

Ови Додиковци као да се такмице ко висе мозе слагати.Свака цаст за Васковица и БН

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

28.07.2014 15:22

Дизе се бука око тога зато сто је у питању Бањалука, а здравствени систем истоцног дијела је у расулу и колапсу годинама и јос нико није дигао глас против тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МаркоММ

28.07.2014 15:39

Шкрбић почео, ти завршаваш

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ирон мике

28.07.2014 15:42

А ко га је питао? Жељко Шукало? Па тај је веци лопов од њега! Као бори се за право радника а заправо ради само за себе и свој дзеп! Од новца цланова синдиката прави викендицу...свако зив зна да је покрао паре а параван му је синдикат и "права радника"! Све лопови и гамад од синдиката до министара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

доктор

28.07.2014 16:11

А систем ДТС и породицна медицина ,то нико не спомиње,то нас је појело и од нас оставило љустуру празну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

сексан

28.07.2014 16:43

Каква црна породицна медицина од када хе то уведено то је хаос вратити Титин систем зато примају плату има да буде стално дезурство љекара људе болесне врацају из домова здравља казе хавите се свом породицном доктору ко да неко мозе цекат јад хе болестан да мозе цекат небих исао у хитну!

ОДГОВОРИТЕ
Name

28.07.2014 17:35

Поен за Васковића, честитам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

симке

28.07.2014 19:34

вјероватно крију шта је урађено уз помоћ Шкрбића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

28.07.2014 20:38

Само га погледајте и бице вам јасно,родјен збуњен јадни ми сви уз овакве ликове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

теслицанин

03.08.2014 17:20

@Теслиц: где су по твоме мисљену све те паре које је Богданиц украо? Питај раднике Бање јесу ли задовољни или нису.

ОДГОВОРИТЕ