Рикјардо освојио Хунгароринг!

Фантастична ВН Мађарске на којој су многи предвиђали успаванку и сигурну победу Розберга. Међутим, киша је направила "дар-мар" на стази.

Остали спортови 27.07.2014 | 16:42
Рикјардо освојио Хунгароринг!

Ово је мало ко очекивао!

Лидер шампионата Формуле 1, Нико Розберг из Мерцедеса, био је први на старту 11. трке у шампионату, Велике награде Мађарске. Другопласирани и једини Розбергов ривал за титулу, његов клупски колега Луис Хамилтон, после пламена који је захтавио његов болид на тренингу, стартовао је као последњи.

Остали? Током десет трка пре тога само су једном успели да победе Мерцедесе.

Било је извесно да ће Розберг рутински стићи до нове, пете победе у шампионату и додатно побећи Хамилтону.

Али, шта се догодило по киши на Хунгарорингу?

Хамилтон је са 20. позиције, иако се окренуо у првом кругу и излетео са стазе, завршио као трећи, док је Розберг, са пол позиције забележио најлошији пласман у сезони, не рачунајући ВН Британије на којој је одустао: завршио је као четврти.

Победник ВН Мађарске, после фантастичне трке и три жуте заставе и излазака "сејфти кара" на стазу због излетања Маркуса Ериксона из Катерхама (7.), Ника Хулкенберга из Форс Индије (15.) и Серхија Переза из Форс Индије (22.), је Данијел Рикјардо из Ред Була!

У невероватној завршници, која је све љубитеље Формуле 1 држала закуцане за столицу током последњих десет кругова, Рикјардо је са треће позиције у 67. од 70 кругова успео да претекне прво Хамилтона, а онда и лидера трке, Фернанда Алонса из Ферарија.

Одмах им је побегао, јер је имао знатно боље пнеуматике, оставивши Алонса и Хамилтона, који су само два пута ишли у бокс на замену гума, да се међусобно "кољу" за другу позицију. А, онда се право ниоткуд појавио Розберг, са свежим пнеуматицима, које је накачио у 57. кругу и са четврте пао на седму позицију. Међутим, Розберг је за кратко време престигао Фелипеа Масу из Вилијамса и Кимија Раиконена из Ферарија, дао по гасу и стигао Хамилтона, па умало успео и да га претекне у последњем кругу.

Хамилтон је тада, очито спорији због "фронцли" на којима је возио, успео дефанзивном вожњом да скоро избаци Розберга са стазе и одбрани подијум, у тренуцима када више није размишљао да претекне Алонса.

Бивши светски шампион умало је забележио прву победу у сезони, али није било реално да се одбрани од Рикјарда, који је ове сезоне већ победио у Канади. Његов клупски колега и актуелни светски (четвороструки узастопни) шампион, Себастијан Фетел, завршио је тек као седми, иза Масе и Раиконена.

Наредна трка је тек за четири недеље, у Белгији.

У неколико хаотичних ситуација изазваних успоравањем иза "сејфти кара", мењања тактика због вожње у колони, али и сушења стазе током времена (киша на старту, све до трећине трке), Алонсо и Ферари успели су волешбно да пронађу пут до победе испред Хамилтона који је јурио и јурио Алонса у финишу трке, али није успео да направи невероватан подвиг и стигне до победе са последње позиције. На крају је бранио и треће место.

Упркос томе, Хамилтон је одвезао једну од најбољих трка у каријери и показао да се не предаје ни када је све против њега.

С друге стране, Розберг је можда био и жртва лоше тактике његове екипе, јер је 13 кругова пре краја био тик иза Хамилтона, али на толико потрошеним гумама да је сваки наредни круг и могући напад на клупског колегу могла да буде опасност на стази. Хамилтон је, међутим, завршио трку са две измене.

У 66. кругу, Рикјардо је осетио да може да искористи Хамилтонову вожњу у Алонсовом ритму, па је кренуо у маневар са спољне стране - није успео. У наредном јесте и потом је бурно прославио победу.

Најбоља трка сезоне!

Коментари / 0

Оставите коментар