Дан када је у Скопљу живот стао

У Македонији се данас обиљежава 51. годишњица земљотреса у Скопљу који је однио више од хиљаду људских живота и узроковао велику материјалну штету.

Регион 26.07.2014 | 17:35
Дан када је у Скопљу живот стао

Земљотрес јачине 6,9 степени Рихтерове скале уништио је тада више од 70 одсто објеката у македонској пријестоници.

Према поузданим историјским изворима, у земљотресу је погинуло више од 1.000 док је повријеђено више од три хиљаде особа. Такође, у разорном земљотресу више од 200.000 грађана је остало без крова над главом.

Уз велику подршку и финансијску помоћ која је пристизала са свих страна свијета, Скопље је у већем дјелу успјело да се обнови и заблиста старим сјајем.

Ипак, страшни земљотрес је тада у великој мјери оштетио многе историјске објекте од којих никада нису ни обновљени и данас представљају ружнију слику главног македонског града.

Посљедњих 20 година учењени су велики напори како би се обновила порушена историјска мјеста која данас привлаче на хиљаде туриста који посјећују македонску пријестоницу.

Тако је уз финансијску подршку владиног плана под називом "Скопље 2014" обновљена зграда "Српског позоришта" која је претрпила велику штету у земљотресу.

Коментари / 0

Оставите коментар