ЕУФОР појачава снаге у БиХ

Предизборно вријеме је увијек прилика за подизање међунационалних тензија у БиХ, али и прилика синдикатима и бројним другим групацијама грађана да изразе незадовољство оним што је власт урадила или боље речено није урадила.

Босна и Херцеговина 26.07.2014 | 18:01
ЕУФОР појачава снаге у БиХ

Како се приближавају избори ЕУФОР појачава снаге ради спречавања грађанских немира. Видљиво је то из навода на страници владе Велике Британије, али стручњаци за безбједност вјерују да до значајнијег нарушавања безбједносне ситуације неће доћи.

Уочи октобарских избора из Велике Британије у састав ЕУФОР-а стиже 100 војника као и више оклопних возила, с циљем очувања мира и стабилности у БиХ, а неке од њих су грађани могли видјети ових дана на улицама Сарајева.

Предсједавајућа комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић је ово прокоментарисала овако:

"Ми имамо сарадњу са ЕУФОР-ом, али то не значи да командант ЕУФОР-а своје оперативне податке који су везани за рад војника земаља које учествују у европским снагама у БиХ размјењује са Комисијом, то није ни његов, ни наш посао. Вјероватно према његовој оцјени има потребе за тим, с обзиром на ситуацију у земљи и на тако страшну предизборну кампању која се очекује, то код странаца изазива потенцијални страх да би се нешто могло догодити, па претпостављам да је то разлог. То, шта ми видимо или не видимо да се дешава, понекад није довољно, и важније је како нас виде други", сматра Мајкићева.

Додала је да претпоставља, с обзиром да је генерал Диетер Хеидецкер, командант ЕУФОР-а, који је снажно био ангажован и током поплава, да ће сви војници имати и конкретне задатке.

"Надам се да додатни припадници ЕУФОР-а неће бити потребни зато што Хеидецкер мисли да ће се безбједносне прилике у БиХ нарушити. Овоме иде наруку и његова процјена стања безбједности и овај циркус који је направљен у покушају смјене директора СИПА-е, јер је практично тиме нарушен безбједносни систем и нико не може предвидјети шта се може догодити сутра. То су све ствари за које смо сами криви", оцијенила је Мајкићева.

Предсједавајућа Комисије је, очекивано, упутила критике на рачун Тужилаштва БиХ, оптужујући ту институцију да врши притиске на извршну власт и "незаконито утиче на одлуке извршне и законодавне власти, онда када се СИПА-а мора бранити и тражити заштиту од Савјета министара, то значи да главна полицијска агенција не може радити свој посао".

Додала је да би се због тога требало забринути, не коментирајући и занемарујући контра аргументе који указују на то да је до паљења Предсједништва БиХ током фебруарских протеста дошло јер СИПА-а, односно њен директор, није реаговао.

Проф. др. и стручњак за питање безбједности Владо Азиновић каже да сматра да већих безбједносних проблема не би требало бити.

"Изазови и кризе су увијек могући и БиХ није никакво посебно мјесто гдје би требало да се очекује нека посебна криза и посебно жариште. Нажалост, ситуација пред изборе је увијек прилика за нереде.
Мислим да сукоба какве смо имали деведесетих година више не може бити, али живимо у свијету који је пун разних безбједносних изазова, што природних катастрофа, што изазваних људским фактором", оцијенио је Азиновић.

Професор Азиновић још додаје да упркос томе што не сматра да је БиХ посебно изложено подручје погодно за нереде, ипак, наводи да би требало имати у виду да обично пред изборе наше политичке елите манипулишу страхом да би обезбједиле подршку својих изборних база за, како је рекао, иначе непостојеће политичке платформе.

"Мислим да је ојачавање оперативних способности ЕУФОР-а један сигнал да ЕУ прије свега неће толерисати ескалацију и злоупотребу насиља у вријеме пред изборе. Мислим да нема основа вјеровати да ће бити већих нереда, али наравно не можемо прорицати будућности", каже Азиновић.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ма дај

26.07.2014 06:41

Убедјен сам да појацавање броја тих страних наорузаних војника у Босни сигурно није због "сузбијања страха и застите народа".Од кога, кога да стите,народ је доведен до просјацког стапа,гледа да састави крај са крајем и сигурно му није до сукоба било које врсте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лија

26.07.2014 06:50

Стичем утисак да се ова земља никада неће ослободити НАТО силеџија. Јасно је свима да се ради о класичној окупацији и демострацији силе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

26.07.2014 07:07

Ови " наши " на власти , мислим на све три стране , би направили рат , али мислим да нема више будала да за њих гину , само да прикрију своју крађу , учинили су довољно зла овом(им) народу(народима) више него прошли рат и све временске непогоде ! Лагумџија , Додик , Човић , Изетбеговић су спремни на све , зато ако треба протекторат званични нека , све је боље од рата којег " наши " политичари очекују !

ОДГОВОРИТЕ
Name

јагероса

26.07.2014 07:39

Мозда владајуци мисле да покраду изборе, а ако им не успије мозда мисле да се силом одрзе на власти, јер знају ста слиједи након губитка избора. Нисте о томе размисљали као о могуцем поводу слања додатних трупа у БИХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

трта

26.07.2014 08:03

може само бити да спријече поштен и покраден народ у оба ентитета да лоповима суди на свој начин. само луд може другачије размишљати .

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

26.07.2014 08:55

Сукоба це, сигурно бити.Не зна се само каквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојепревисепревисеје

26.07.2014 09:12

и до сада су били избори није било снага еуфора, прича политичара о претпоставкама њиховог доласка, мало смјесна, из мог угла посматрајући они спремају неку силу по народу, како у БиХ тако и ентитету. Изгледа да ће бити застраси, удри, хапси..... ја морам добит изборе иначе ми је ћуза

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владика

26.07.2014 09:16

Мени ЕУФОР не смета. Нијесу они обезвриједили радника, пензионера, незапослене, борце, економију итд. Видјели људи да се предизборна реторика владајућих своди на национализам, а не на развој економије. Ми грађани БиХ било које вјероисповјести не желимо никакав сукоб, већ живот достојан човјеку, што нисам сигуран за владајућу аргелу, да би остали на власти. Какви да смо, ми грађани БиХ још смо домаћински најуљуднији и најхуманији, не само у Европи него у цијелом свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре босна

26.07.2014 09:31

Твојо коментари су песимистични и исувише радикални.Онај ко жели рат нека га има свакодневно у својој кући у кругу породице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босна

26.07.2014 10:53

ре босна Боље у породици него да буду сукоби медју народом,нароцито медјунационални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац

26.07.2014 13:51

зивим на западу и како сам схватио мисљење овде не мисли се ту на сукобе медју народима, него се сматра да би народ послије избора( ако побиједе тренутне владе) могао силом да их сруси, тако реци мало јаца верзија мајских протеста, изгледа да це то у федерацији бити неизбјезно, док у РС све зависи дали це Додик признати пораз(који це се вјероватно десити)или це се покусати силом задрзати на власти, сто би наравно изазвало масовне немире.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПатриотБ

26.07.2014 16:52

Желим само да се сложим са мишљењем г.дина са надимком владика. Свака част!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гамад

27.07.2014 03:07

Протјерај ту гамад из државе , које смо ми будале пуштамо да нам се свака шуга гази по земљи и науружава

ОДГОВОРИТЕ