Власт понизила настрадале у поплавама

Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ данас је усвојило приједлог Савјета министар да се из Буџета Заједничких институција БиХ издвоји 7 милиона марака за помоћ поплављеним.

Босна и Херцеговина 25.07.2014 | 16:58
Власт понизила настрадале у поплавама

На ова начин настављено је понижавање људи унесрећених у поплавама јер тих 7 милиона марака представља свега 0,6% буџета Заједничких институција БиХ.

Мање од 1% онога што они примају кроз плате, дневнице, паушале и разне друге накнаде довољно је да за милион људи страдалих у поплавама. Тако бар мисле представници владајуће коалиције у БиХ.

Одвајање тако срамне суме за њих је, тако бар кажу, добар и користан посао.

,,Буџет Институција БиХ предвиђен је за финансирање администрације и ту има врло мало простора за прерасподјелу'', каже предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда.

Једини делегат у Вијећу народа који није подржао овако понижавајућу одлуку власти је Младен Иванић. Сматра да је смијешно да се од милијарде марака, одвоји само 7 милиона за помоћ људима настрадалим у највећој природној несрећи која је задесила БиХ у новијој историји.

,,То је лицемјерно, као што су лицемјерне моје колеге које кажу то јесте мало али гласамо за то. Било би корисније да је овај приједлог пао, па да смо тако натјерали Савјет министара да сагледа потребе тих људи и направи бољи приједлог'', истиче Иванић.

Делегати који су подржали издвајање срамотно мале суме за помоћ поплављеним имају оправдање за свој поступак.

,,Ово је ужасно мало, али имамо избор или мало или ништа'', тврди делегат СДП-а Мехмед Брадарић.

,,Да смо другачије гласали ни тих 7 милиона не би дошло до тих људи. Гласао сам за да се не би смо препуцавали преко леђа тих људи'', правда се делегат ХДЗ-а БиХ Драган Човић.

,,Нисам сигуран да је то довољно али на основу анализа Савјета министара, Министарства финансија и Предсједништва БиХ то је једино реално и могуће издвојити из буџета Заједнишких институција'', сматра делегат СНСД-а Сташа Кошарац.

У цијелој овој фарси, око наводне помоћи поплављеним, изненађују честе промјене ставова чланова СНСД-а.

Посланици те странке у Представничком вијећи током јучерашње цјелодневне расправе одлучно су тврдили да неће подржати приједлог Савјета министара, назвавши га срамним. Критика нису били поштеђени ни њихови високопозиционирани страначки кадрови у Савјету министара и Предсједништву БиХ.

Посланици СНСД-а тражили су да приједлог не буде усвојен у хитној процедури, по принципу узми или остави, већ да иде у скраћену процедуру, што значи да се остави рок од 7 дана за амандмане па да се затим на новој сједници усвоји измијењен приједлог односно да се знатно више одвоји за помоћ поплављеним.

На крају сједнице подвили су реп и гласли за приједлог којим се поплављеним удјељује 7 милиона.

,,Да ли их је неко назвао или им се журило да оду на годишње одморе и није им се долазило на још једну сједницу не знам, али гласали су за хитну процедуру и усвојили прједлог ребаланса буџета којим се одваја само 0,6% средтава из буџета за поплављене. Ми у СДС-у тврдимо да се без проблема могло издвојити 1'% буџетских средтава'', каже посланик СДС-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић.

Приједлог СДС-а био је да се из буџета Заједничких институција БиХ обустави финансирање тзв. капиталних улагања. То је дијелом и подржано у Представничком вијећу кроз закључак да се за поплављене преусмјере грант средства од 20 милиона марака, али тај закључак није разматрало Вијеће народа па од тих 20 милиона нема ништа.

У Савјету министара не дају грантове, не дају паре и твре да је 7 милиона и више него довољно.

,,Сви буџетски корисници су се одрекли 1% средстава и то је највећи грант који је једна држава дала за поплављене. Можда се могло и више али не можете тражити да се смање издаци за закупнине простора за смјештај институција а да укинета издвајања за капитална улагања. Држава без капиталних улагања је држава у одумирању. Сви они који траже да средстава из капиталних улагања иду за поплављене нису у праву'', изјавио је министар финансија у Савјету министара БиХ Никола Шпирић.

Да ли је у питању раздор у СНСД-у или недостатак комуникације, али од борца за независну Републику Српску СНСД поново постаје, бар тако каже Никола Шпирић, борац за јаку државу БиХ.

Када су паре у питању изгледа да није важна ни независна Српска ни унесрећени народ, сиромашан и јадан и без поплава.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

ЈованБЛ

25.07.2014 17:01

Ниста ново нити изненађујуће од ове власти,понизава све грађане, а циљна група су им најугрозенији. Неце јос дуго, истрпицемо до октобра!

ОДГОВОРИТЕ
Name

фебо

25.07.2014 19:16

Дабогда своје плате давали за хемотерапију. ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАТИО

25.07.2014 21:01

Перфидније понижавање властитог народа спроводи власт Републике Српске, дијеле цркавицу скупљену од тог истог народа и при том честитају људима, ваљда због тога што су поплављени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

25.07.2014 21:23

Све њих који уствари нису ни за шта, згрнути са те сједнице у камион и на радну акцију односно присилни друштвено-корисни рад. Наредних бар по 20 година. А неке и на доживотну робију ако је истрага утврдила тако. Платити их по учинку. Тона повадјеног кромпира - 10КМ. Па нека живе. Народ већином нема ни такву шансу да заради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојан

25.07.2014 22:52

Не треба се превисе бринути јер Предсједник Додик је недавно обецао да ускоро стизу стотине милиона руског кредита. Претпостављам да це се ускоро сусрести и са Путином а до сада вјероватно није досло до тог сусрета јер је Предсједник био поприлицно заузет око прављена кандидатских листи за предстојеце изборе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андја

26.07.2014 06:47

Мени је, у мору нелогицности нејасно и то - засто их љубе, и цеститају људима? Ста им цеститају? То, сто су поплављени, или то, сто су наивни? Не схватам.

ОДГОВОРИТЕ