Од БиХ се покушава направити већа Газа

Људи су од мене тражили, очекивали, ако хоћете и захтијевали да се кандидујем за члана Предсједништва БиХ јер су примијетили да су досадашњи бошњачки представници у Предсједништву БиХ били, углавном, у подређеном положају, без јасне националне политике и стратегије и све то довело је до једне потпуне офанзиве непријатеља БиХ који урушавају нашу државу уз помоћ домаћих незналица или бескичмењака. Томе се мора стати украј.

Босна и Херцеговина 25.07.2014 | 12:50
Од БиХ се покушава направити већа Газа

Ово је у интервјуу Агенцији ФЕНА казао кандидат Босанскохерцеговачке патриотске странке (БПС) за члана Предсједништва БиХ из бошњачког народа Сефер Халиловић, говорећи о томе шта га је мотивисало да се кандидира за ту функцију.Наводи да је одавно и одвећ постало уочљиво како се званична бошњачка политика налази у далеко лошијем положају у односу на политике и процесе које према нашој држави вуку Србија и Хрватска.

"Како године одмичу од Босне и Херцеговине се покушава направити мало већа Газа јер се наш народ и даље не може вратити својим кућама, наша имовина је угрожена, наше се жртве вријеђају, наша хисторија фалсификује и доведени смо до тачке на којој се, практично, легализовао геноцид над Бошњацима, убијање 100.000 наших суграђана, протјеривање њих више од 1.000.000 те понижавања наших сестара и мајки. Моја кандидатура и, ако Бог да, улазак у Предсједништво БиХ има за циљ да заустави процесе рушења и сакаћења БиХ, трауматизирања наших жртава те да скупа са својим народом усправим нашу националну кичму и будемо, као што и јесмо, поносна и јака нација јер оно што смо ми успјели урадити и издржати нису и као што видимо не могу многи народи у свијету’’, казао је Халиловић.

Упитан које су, по његовом мишљењу, његове предности у односу на остале кандидате за члана Предсједништва БиХ из бошњачког народа, Халиловић је одговорио: „Што се тиче, како рекосте, мојих предности у односу на остале противкандидате за Предсједништво БиХ, оставићу ту процјену људима, гласачима да донесу свој суд о ономе што сам  радио и говорио, за шта сам се залагао и од чега никада нисам одустао откада се бавим политиком, односно борбом за државу Босну и Херцеговину“.Мени се, навео је, не може, као што то може већини мојих противкандидата, замјерити мањак борбе за нашу земљу, и у рату, и у миру.‘’С друге стране ове изборе не доживљавам као персоналну трку. За мене је ово стратешко питање да ли ће бошњачки народ, напокон, добити истинску државотворну, националну политику коју желим реафирмисати, представити и заступати или ћемо допустити да будемо политички обезглављени и разједињени као што смо то били до сада. Моја политика јесте политика јаке нације, јаке државе и јединства већине политичких фактора око суштинских, државно-националних питања о којим не смије бити преговора’’, казао је Халиловић.

Кандидовао сам се, навео је, да помогнем својој држави и свом народу јер „мене готово читав живот прати таква судбина да улазим у битке, односно у процесе када је најтеже и када треба највише дати“.‘’Нема проблема, ту сам. Моји противници су сви они који желе да руше или приватизирају државу БиХ и то су моји прави противкандидати.Када су у питању остале личности који су кандидовани за мјесто бошњачког члана Предсједништва БиХ, о њима немам ништа посебно рећи. Кандидовао сам се ради државе и народа, а не да бих говорио о другим људима. Знају овдје људи ко је ко’’, навео је Халиловић.

На питање шта ће бити у фокусу његове предизборне кампање, односно приоритети у програму рада уколико буде изабран, Халиловић је казао да Босна и Херцеговина мора вратити повјерење да ће штитити и уважавати своје грађане.Држава мора показати да јој је стало до сопствене младости, да ће се борити за сваког од њих да овдје остане и граде сопствене и животе своје дјеце у земљи коју су градили и бранили њихови очеви и дједови. Нема среће у држави у којој се власт брине само за себе и своје рођаке.‘’Једна од мојих темељних преокупација у кампањи за Предсједништво БиХ и након, ако Бог да, избора у ову државну институцију биће промјена система вриједности који је дозволио да се наша младост, борци, пензионери и радници понижавају ради досадашњих погрешних политика. То више неће моћи тако’’, казао је Халиловић.

Навео је да има у плану покренути капиталне реформске процесе у областима правосуђа, те обезбјеђивања амбијента за развој али и за сигурност имовине и улагања.Тренутно важимо, казао је, као несигурна земља у којој владају корупција и парадржавни центри владања и у таквом амбијенту ни нама самима није добро па како ће онда бити добро некоме са стране од кога очекујемо да уложи новац и запосли људе.

‘’Дакле, озбиљно се морамо позабавити с реформом бх. друштва јер су ствари отишле предалеко и на ивици су експлозије. То није нимало лак посао, нити ће бити сигурни они који га у почетку буду радили јер су криминал, корупција, насиље и лош систем вриједности узели маха и томе се мора стати украј иначе ће држава, на радост наших унутрашњих и вањских непријатеља, пропасти, а то не смијемо дозволити’’, казао је Халиловић.

Свакако требамо, сматра, једном за сва времена дефинисати односе с нашим првим комшијама, Србијом и Хрватском. Да видимо хоће ли они у пуном капацитету поштовати територијални, економски, правни и сваки други суверенитет БиХ или неће, односно хоће ли неке странке наставити да користе као своје бх. подружнице или ће с том праксом престати."БиХ ће, увјеравам их, престати да буде монета за регионална поткусуривања. Нећу бити предсједник који ће, као многи прије мене, свако мало трчкарати у крило хрватским и србијанским колегама изигравајући им "млађег брата", нити ћу бити предсједник који ће од државних посјета правити приватна сијела урушавајући државни дигнитет. У држави се мора увести потпуни ред јер ово у чему смо сада јесте пут у наш нестанак као државе и бошњачког народа као политичког фактора. Ово је вријеме које тражи храбре људе и Босна и Херцеговина их поново треба’’, истакнуо је Халиловић.

Упитан на који начин ће финансирати предизборну кампању, казао је да иза њега као кандидата за члана Предсједништва БиХ стоји странка, дакле БПС и „наравно појединачни донатори који моју политику и кандидатуру за ову државну функцију доживљавају као крајње озбиљну, да не кажем посљедњу прилику за јачање државе Босне и Херцеговине и реафирмацију њене државности, односно свих оних вриједности за које смо давали животе, а које су досадашњи бошњачки политички представници прилично издали јер их с народом и његовом судбином не веже готово ништа“.

‘’Ово су  озбиљни избори и надам се да ће грађани схватити да исправан или погрешан избор у октобру 2014. може имати дугорочне, добре или лоше, зависи од избора, посљедице за нашу државу. Желим нам да успијемо те овом приликом свим вјерницима исламске вјере честитам Бајрам - Бајрам шериф мубарек олсун’’, казао је Халиловић.

Извор: Фена

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

кукају а ми мајмуни

25.07.2014 11:28

Док наса "наш потпредсједник" РС назива мајмунима, ви само кукате.Вас барем ваш попредсједник не назива мајмунима!

ОДГОВОРИТЕ