Премијер Украјине поднио оставку

Украјински премијер Арсениј Јацењук поднио је оставку на ту функцију, јавиле су агенције.

Свијет 24.07.2014 | 20:14
Премијер Украјине поднио оставку

Како је прено Укринформ, Јацењук је у парламенту рекао да оставку подноси због распада владајуће коалиције и блокирања владиних иницијатива.

"У вези са распадом скупштинске коалиције, као и због неприхватања неколико важних предлога закона, саопштавам своју оставку", рекао је Јацењук.

Двије украјинске странке саопштиле су данас да напуштају већинску коалицију у парламенту, како би омогућиле предсједнику Петру Порошенку да га распусти.

Нешто касније, украјински предсједник Порошенко позвао посланике да наставе да раде на рјешавању
важних питања, без обзира на распад парламентарне владајуће коалиције. Он је додао да друштво жели ресетовање власти.

Арсениј Јацењук (40), кога подржава Запад, постао је премијер 22. фебруара, послије свргавања предсједника Виктора Јануковича кога је подржавала Москва. У својој каријери био је министар економије Украјине 2005-2006. министар иностраних послова 20047. и предсједник Врховне Раде од 2007. до 2008. Лидер је друге најјаче странке у Украјини, свеукрајинска унија "Отаџбина".

Влада са њим на челу до данас није успијела да исконтролише кризу на истоку земље, која је почела послије свргавања Јануковича, затим одвајањем Крима и припајањем тог полуострва Русији. И данас се у Доњецкој области воде жесатоке борбе проруских сепаратиста, који захтјевају широку аутономију, и украјинске војске.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сања

24.07.2014 19:34

Исплаћен је од стране запада а народ нек се коље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медиха

24.07.2014 20:31

Нормално, требао је то учинити чим су његови срушили авион а не чекати сателитске снимке да се докаже да су ипак његови то учинили. Амерички плаћеник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нена

25.07.2014 11:06

Увео земљу у рат да уништи Путина и руски народ, посто није успео пут под ноге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

25.07.2014 11:46

Више му не одговара ова поза на фотографији. Ако није добио огроман новац за "улогу" премијера онда је велика будала. Углавном сами ће себи доћи главе уз малу помоћ са стране хехе

ОДГОВОРИТЕ