Конференција - добар подстицај за запошљавање

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић изјавио је данас у Сарајеву, гдје је присуствовао презентацији Споразума за раст и запошљавање БиХ, да је ова конференција добар подстицај за даљи развој политика у области запошљавања.

Република Српска 24.07.2014 | 17:06
Конференција - добар подстицај за запошљавање

"Влада Републике Српске била је дио овог пројекта од његовог почетка до данас, када ће се дефинисати закључци који ће, у ствари, бити политике на којима ћемо радити у наредном периоду како би допринијели даљем економском расту, а посебно запошљавању", рекао је Ђокић новинарима.

Он је напоменуо да су у закључном дијелу одређене политике које нису биле непознате, али су постале конкретније него што су биле раније дефинисане.

"Ти закључци свакако могу помоћи да покренемо низ активности које се, прије свега односе на интервенцију пореском систему, на реаговања која могу да крећу од локалних заједница путем којих се остварује значајан дио инвестиција, на промјену низа закона, као што су закони у области радног законодавства. Такође, групе закона које су насљеђе ЕУ треба да нађу своје мјесто и примјене се у законодавним структурама у БиХ", истакао је Ђокић.

Он је рекао да је Република Српска успјела, упркос разним потешкоћама, да смањи број незапослених до неких 15.000 у односу на 2012. годину.

"Тиме нисмо задовољни, али то је значајан искорак напријед у односу на неки ранији период када се до 2012. константно увећавао број незапослених. Сада се тај број смањује, али то није довољно јер и даље имамо око 145.000 незапослених. То нас обавезује да интензивно радимо на новим програмима запошљавања, а данашњи форум нам у томе само може помоћи", оцијенио је Ђокић.

Он је напоменуо да су катастрофалне поплаве "узеле" око 1.500 радних мјеста. "Међутим, у међувремену смо радили у другим општинама гдје дошло до повећања броја запослених и смањења незапослености", навео је Ђокић.

Он је истакао да је тренд смањења броја незапослених који је забиљежен 2013. настављен и у овој години. "Међутим, нећу бити задовољан док број незапослених не буде значајније пао до оног нивоа
који се може толерисати", рекао је ресорни министар.

Специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен данас је представио Споразум за раст и запошљавање у БиХ.

У Сарајеву је крајем маја одржан Форум за просперитет и запошљаване који је окупио представнике власти, пословне људе и раднике, заједно са међународним и домаћим економским стручњацима и грађанима БиХ који имају искуства у вођењу фирми и предузетништва и стварању нових радних мјеста.

Учесници форума започели су рад на пакету реформи у оквиру Споразума за раст и запошљавање, који би могао да буде представљен политичким лидерима и цивилном друштву.

Прикупљени приједлози додатно су разрађени на семинару који је одржан у Бањалуци средином јула, када су испитани начини за практично провођење приједлога форума.

Стручњаци из сусједних земаља подијелили су своја искуства са домаћим учесницима, те позвали представнике политичких странака да одобре реформске мјере.

"Након консултација са бројним актерима, Споразум је финализован. Приједлози су практични и реални и ако их актери подрже, живот у БиХ може бити значајно унапријеђен", саопштено је из ЕУ.


Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Ја

24.07.2014 15:50

Празна прича Ђокићу. Како си се и ти активирао пред изборе ђубретару један. Годинама ћутиш и аминујеш Баји а сад као ти се секираш за раднике, лицемеру поквапени. Сит вас је народ, вас и ваших лажи. Објасни радницима како ти се поправило имовно стање а не знаш вола убост у д...

ОДГОВОРИТЕ