Помоћ власти за поплављене-изругивање грађанима

Савјет министара БиХ предложио је да се из буџета Заједничких институција БиХ одвоји нешто више од 7 милиона марака за помоћ поплављеним у БиХ.

Босна и Херцеговина 24.07.2014 | 15:26
Помоћ власти за поплављене-изругивање грађанима

Ту срамотну одлуку подржало је Предсједништво и упутило је у парламентарну процедуру на коначно усвајање. На сву срећу већина посланика Представничког вијећа сматра да је недопустиво да се само 0,6% буџета издвоји за помоћ унесрећеним па ће кроз амандманску фазу покушати бар удвостручити ту суму.

Одувјек се знало да сит гладном не вјерује. Сити у БиХ одлучили су да је довољно да се одрекну 0,6% средстава за помоћ унесрећеним у поплавама.

,,Седам милона марака из буџета Институција БиХ значајан је допринос за поплављене, јер буџет Институција БиХ није ни развојни ни социјални већ административни'', сматра Анто Домазет посланик СДП-а у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ.

Административни буџет значи да се сва средства, а то у овом случају износи милијарду марака, користе искључиво за плате запослених и остале накнаде и трошкове. Дакле запослени у Заједничким институцијама БиХ
одрећи ће се 0,6% луксуза да би помогли онима који су изгублили све.

,,То је миноран износ'', поручује посланик СДС-а Борслав Бојић и додаје: ,,Милион људи у БиХ је угрожено поплавама. Ми морамо направити веће уштеде, а то се може урадити, између осталог на луксузним аутомобилима, службеним ручковима и осталим привилегијама. Морамо значајно повећати средстава за помоћ, јер то су у крајњој линији средства грађана БиХ''.

Да је 0,6% буџета понижавајуће мало за помоћ поплављеним сматрају и неки од посланика владајуће коалиције.

,,Срамотно је издвојити 7 милиона марака за поплављене а сваке године у буџету остане неутрошено између 50 и 100 милиона марака. Добрим оперативним приступом може се обезбиједити пуно више'', тврди посланик ХДЗ-а БиХ Драга Вранкић док његов колега из СНСД-а Лазар Продановић поручује:

,,СНСД неће подржати овај приједлог ребаланса буџета. Срамотно је низак износ средстава предвиђен за помоћ поплављеним''.

И док је неким посланицима владајуће коалиције ипак прорадила савјест, неки опозиционари користе невољу поплављеног становништва за остваривање старих политичких циљева.

За СДА ово је прилика да се укаже на,по њиховим мишљену, неопходност повећања буџета заједничких институција БиХ. Не обазирући се на економску кризу поручују: Држава мора имати вишеструко већи буџет па ће онда бити довољно и за поплављене.

,,То је суштима проблема, а сада је издвојене онолико колико се могло а да се не угрози функционисање државе", поручује посланик те странке Салко Соколовић.

Чини нам се да већина званичника у БиХ чека да за обнову земље и помоћ унесрећеном становништву употријеби обећана средстава са недавно одржане међународне донаторске конференције. Биће то прилика да се туђи новац у изборној кампањи прикаже као њихова брига за поплављене. Тога су на њихову жалост свесни и донатори, па је већина, неки директно попут јапанског амабасдора а неки више дипломатски, јасно поручила да бахатој и корумпираној власти неће повјерити ни марку донација већ ће улагати директно у пројекте за помоћ грађанима.

,,То треба да забрине све нас у БиХ у оба ентитета. Међународне институције немају повјерења у власти БиХ. То је показатељ да ову власт треба мијењати, треба промијенити односе у БиХ'', поручује посланик СДС-а Борислав Бојић.

Колико ће се новца из буџета заједничих институција БиХ одвојити као помоћ поплављеним знаће се вјероватно наредне седмице, ако посланици одлуче да им је 7 дана довољно за амандмане на предложени ребаланс буџета.

БН ТВ

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Младен

24.07.2014 13:49

Боље и нешто него ништа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

24.07.2014 13:55

Господо да се разумијемо у старту немам ниста против солидарног пореза, али прије неки дан добијем обрацун плате за сести мјесец и писе ми одбитак за солидарни порез за 4. и 6. мјесец, није ми јасно, ово је нека пљацка у питању??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зузу

24.07.2014 16:05

Опет помоц добијају богати а сиротињи као фали овај папир, фали јос ово, док се не заборави. Увијек је тако било. Теско сиротињи то је неправда. Богатим не треба дат ниста имају, помозимо сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко

24.07.2014 16:05

Мени није јасно како могу радницима у УИО одбијати од плате за солидарни порез када је то институција на нивоу БиХ? Да буде јос смејсније одбијају радницима који су из Републике Српске, а радницима који су из Федерације не одбијају ниста иако сједе у истој канцеларији? Да се разумијемо треба помоци и ја сам први помогао колико сам могао иако сам без посла, али ово је јос један доказ колико смо смесна и неорганизована дрзава. Посебна прица је термин "Солидарни порез"? Како се ја то добровољно солидарисем кад ти цепну од плате, а да те нико ниста не пита? Боље да су га назвали "Обавезан порез за поплаве"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

севе

24.07.2014 16:07

Ре Милос. Донијела власт Закон ретроактивно мјесец дана. То нигдје у свијету нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

24.07.2014 16:13

Све ове паре од ваучера што смо добили, све то и дупло ће мо вратити. Све је скупље, цијене у трговинама су упола веће него прије поплаве, а и здравство је поскупило. Примјер: цијена мале бочице алкохола етанола у апотеци у Градачцу је 2 КМ, у Модричи 4 КМ, а у Шамцу 49 КМ и то у државној апотеци. Партиципација за преглед код доктора је 3 КМ, а извадити налазе кошта 25 КМ, а прије поплаве је било бесплатно.

ОДГОВОРИТЕ