Бијељински “Панафлекс” пред стечајем

Већински власник бијељинске Фабрике савитљивих цијеви и вратила Панафлекс, Војин Митровић, купио је на данашњој лицитацији у Основном суду у Бијељини, покренутој по приватној тужби отпуштених радника „Панафлеxа“, још пет машина овог предузећа за износ од око 22.000 КМ.

Република Српска 24.07.2014 | 11:34
Бијељински “Панафлекс” пред стечајем

Прије тога, на лицитацији одржаној 14. јула, Митровић је, наступајући у име свог другог предузећа „Октан промет“, купио једанаест машина овог предузећа за износ од 150.000 КМ, преноси пословни портал Капитал.

Бошко Савић, предсједник Синдикалне организације „Панафлекса“, чијих је 39 радника почетком ове године добило отказ, каже да је нејасно с каквим намјерама Митровић купује машине овог предузећа.

„Могуће је да их жели продати некоме по знатно вишој цијени или жели поново активирати предузеће под другим именом и са другим радницима“, каже Бошко Савић.

Радничка потраживања, по више судских тужби, за неисплаћене плате и доприносе износе око 700.000 КМ. На име неизмирених обавеза „Панафлекс“ ад Пореској управи РС дугује око 415.000 КМ, колико износи основни дуг, затезне камате и трошкови поступка.

Отпуштени радници „Панафлекса“ се надају да ће суд прихватити њихов захтјев о покретању стечајног поступка у овом предузећу, што они виде као једину шансу да наплате своја потраживања, повежу стаж и остваре своја права на бироу.

Митровић до сада није оспоравао дуговања према радницима, добављачима и банкама, која су већа од милион марака. Он је својевремено изјавио да производње у „Панафлексу“ нема због недостатка тржишта и дугова који су оптеретили пословање предузећа.

Митровић је изјављивао да је технологија застарјела, продуктивност мала, трошкови и дугови огромни, те да као такво ово предузеће није могло конкурисати другим предузећима из ове бранше. За два кредита која су подигнута за „Панафлекс“, Митровић је изјављивао да је гарант било његово предузеће „Октан промет“, које се обавезало и да ће вратити те кредите.


Извор: Капитал

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Црни Груја

24.07.2014 10:05

После фабрике Столар, још један примјер "успјешне приватизације" у Бијељини и Српској. Некада успјешна фабрика која је једина у Европи производила савитљиве цијеви, наводно сада нема тржиште. Младост, како се некада звала, приватизована је по устаљеном рецепту. Фабрика је купљена у бесцијење, производња уништена а имовина распродата. Тако да је на фабричком земљишту сада тржни центар Том.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркаљ.

24.07.2014 10:28

Купис фирму и ста даље .Да би пословао успјесно морас да имас успјесан Маркетинг да улозис знатна средства у рекламу својих производа у земљи и у €уропи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ванземаљац

24.07.2014 11:38

Панафлекс односно Младост је била примјер веома успјесне фабрике . И не само Младост и многе друге у Бијељини . Није ми јасно и не могу да схватим како су их тако лако Бајни талибани могли унистити. Изгледа ми као да су Милокрадови ванземаљци

ОДГОВОРИТЕ
Name

НДП-овац

24.07.2014 12:22

Чини ми се да Војин Митровић неки дан пређе код Чавића, тако да више није с Додом...

ОДГОВОРИТЕ
Name

мијо куртон

24.07.2014 15:36

Некад била добра фирма, знам исао сам на праксу прије рата.

ОДГОВОРИТЕ