Авионом на пут око свијета за 1.500 евра

Велике авио-компаније и авио-алијансе имају посебне карте за путнике који желе да обиђу свет или неки одређени континент, регију или земљу, али цене су папрене!

Путовања 23.07.2014 | 19:20
Авионом на пут око свијета за 1.500 евра

Овакве карте се могу наћи на тржишту по ценама од 1.500 до 3.000 евра и више, по путнику, у зависности од укупне дужине путовања и броја сегмената путовања.

Такве карте се значајно разликују од уобичајених авио-карата на које смо навикли, с обзиром на то да су прилагођене онима којима је једини циљ само путовање. Те карте су познате као авионске пропуснице или "ер пас" (аир пасс) и веома су  повољне за путнике који желе да пропутују што више дестинација.

Карте се могу купити по јединственој тарифи по сегменту, а њихова крајња цена зависи од броја сегмената који се купује.

Авио-компаније прописују минимум три сегмента, а путовање се сматра завршеним са повратком на аеродром одакле је и почело.

Током путовања није дозвољено затварање круга, односно сваки повратак у матични аеродром значи аутоматски крај путовања.

Поред континенталних пропусница, поједине авио-компаније могу и самостално да издају пропуснице за национална тржишта. Авио-алијансе су искористиле овакве врсте карата како би путницима понудиле "Пут око света".

За ову врсту путовања важи све исто као и за пропуснице, па путник сам одлучује о свом "итинереру", прави "стоп овер" где год пожели, и на крају, путовање завршава у поцетној дестинацији.

Поседовање карте не гарантује да ће путник слободно летети кад год му падне на памет и кад дође на аеродром, већ је и са том картом потребно да се резервише лет унапред било онлајн или у некој локалној агенцији или представништву, а путовање ће зависити од расположивости слободних места на изабраном лету.

Најпознатије карте за пут око света нуде три авиоалијансе: "Онеwорлд Роунд тхе Wорлд", "Скy Теам Специал Пассес" и "Стар Аллианце Роуд тхе Wорлд Фарес".

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

аxxе

23.07.2014 22:37

Немам да платим карту до Бањалуке, а камоли за свијет, ала смо бједа постали..

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxx

19.08.2014 18:30

Ако је само до Бањалуке јави се ја цу ти купити карту.

ОДГОВОРИТЕ