Са просјеком 10 Филип Савић ушао у историју

Филип Савић из Српца проглашен је за најбољег студента у историји Електротехничког факултета у Бањалуци.

Република Српска 23.07.2014 | 12:54
Са просјеком 10 Филип Савић ушао у историју

Овај младић је први студент који је остварио просјек оцјена 10,00 а са истом оцјеном је прије неколико дана одбранио дипломски рад и постао дипломирани инжењер електротехнике. На факултету кажу да у 52 године дугој историји ове установе није било тако доброг студента, а звање инжењера је стекло најмање 2.500 студената.

- У свакој генерацији било је неколико студената добрих попут Филипа, који су сада истакнути професори по свијету и истакнути истраживачи, али Филип је формално и суштински најбољи од свих до сада - рекао је професор Електротехничког факултета Жељко Јунгић, који је био и ментор Филипа Савића.

Многим студентима, поједини предмети су задавали муке, попут Линеарне алгебре, Електромагнетике и Импулсивне електронике, али Савић их је све положио највишом оцјеном.

- Ређао сам десетке од самог почетка, али сам се тек на четвртој години трудио да тај просјек и одржим. Нисам никада поништио испит. На све испите сам излазио само једном и тад сам их и положио - прича Филип.

Да овај успјех није случајан, свједоче његови сјајни резултати које је остварио као ученик у србачкој основној школи и Гимназији. У деветом разреду је постао републички првак из српског језика, а годину касније регионални првак из математике. Успјех из математике је поновио и у трећем разреду Гимназије, због чега је позван и у олимпијску репрезентацију БиХ. Нанизали су се и други успјеси па је у првом разреду Гимназије постао и регионални првак из физике, а затим освојио и Квиз знања у Школском центру.

Овакав успјех није могао проћи незапажено, па је 2009. године добио највише општинско признање младима.

Колико је Филип остао у лијепом сјећању његовим бившим професорима, свједочи и изјава професора Здравка Ђукића из Српца који је при одласку у пензију прије неколико година, рекао да никада није имао тако доброг ученика.

- У 40 година дугој каријери издвојио бих десетак ђака који су показали вансеријске резултате, али је убједљиво највећи математички таленат био Савић - рекао је Ђукић.

Једно је сигурно, Филип неће стати на овоме, јер планира да настави двогодишње мастер студије у Норвешкој.

На њега су поносни родитељи, мајка Милена која у Српцу предаје хемију и отац Симо, врсни математичар и дугогодишњи професор Школског центра "Петар Кочић" у Српцу. Они су заједно са Филипом стигли у Србац у ратном вихору 1995. године из Јајца и остали тамо до данашњег дана.

- Много времена сам протеклих година проводио учећи, али се нашло времена и за изласке. Кад се вријеме правилно расподијели, све се стигне и ја сам јако задовољан својим друштвеним животом, јер имам породицу и драге пријатеље који ме у свему подржавају - истакао је Филип Савић.

"Електријада"

Филип Савић је био успјешан и на међународним такмичењима за вријеме трајања студија па је у појединачној и екипној конкуренцији тријумфовао на "Електријади" која се одржавала на мађарском језеру Балатон у мају ове године.

Извор: Глас Српске

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

грбавци 2

23.07.2014 10:57

Све цеститке и само напријед...

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа Дјурдјо

23.07.2014 11:41

Као прво свака цаст, Али бојим да у ситуацији каква јест нецес наци посао, евентуално Ако си у Снсд странци

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

23.07.2014 11:57

Нека несто и позитивно цујемо у овој дрзави , свака цаст момцино !

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИСО

23.07.2014 12:39

Свака цаст младицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

23.07.2014 12:49

Све цеститке и иди тамо гдје це цијенити твоје знање.Ако останес овдје неце мама Зељкица дозволити да има неко паметнији од њеног мезимцета које вјероватно не зна ни који је факултет заврсио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

23.07.2014 13:05

Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јесс

23.07.2014 13:39

Срећно Филипе...честитам..хватај се свијета јер ћеш овде код нас радити за 800 км колико има инжињер у Интегралу и још ће те сељаци зајебавати..Хватај се свијета..Позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

23.07.2014 17:58

Браво:-) ПС: У оваквој дрзави це неки обуцар мозда да му буде сеф. Ј...м те дрзаво

ОДГОВОРИТЕ
Name

Антифасиста

23.07.2014 21:50

Фин и паметан младић. Свака част. Само бадава памет и финоћа, ако ниси Цвијановићкин или Бајин син. Нема посла за паметне и фине, на жалост :-(

ОДГОВОРИТЕ
Name

колега

24.07.2014 12:55

Дипломирао сам на том факултету. Незамисливо ми је да је неко способан да све испите положи десеткама. Невјероватно. Свака част колега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Отац

25.07.2014 13:46

Све цеститке,паметни си од мене па се надам да цес доњети најбољу одлуку за себе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака част

02.11.2021 19:36

Колеги.

ОДГОВОРИТЕ