Почела јагма за уџбеницима

Иако је до почетка наредне школске године остало више од мјесец дана, родитељи су већ почели да се распитују и купују уџбенике и школски прибор за своје потомке, тако да у већини књижара у РС влада повећана потражња.

Република Српска 23.07.2014 | 08:09
Почела јагма за уџбеницима

Истина, има и књижара које још нису набавиле све књиге које су потребне основцима, али ипак заинтересовани купују оно што је стигло.

У оним радњама које још немају уџбенике кажу да им родитељи долазе и распитују се када ће их набавити.
Запослени у бањалучкој књижари "Култура" испричали су нам да још нису добили све уџбенике, али да, упркос томе, потражње од стране родитеља већ има.

"Комплети нису потпуни за све разреде, тако да засад имамо само оне што вриједе за наредну школску годину. Када су у питању цијене, оне су већ годинама исте. Потражње већ има, родитељи купују понешто или комплете", навела је Драгана Булаја, трговац у бањалучкој књижари "Култура". 

Радници у једној требињској књижари такође су нам потврдили да им уџбеници пристижу, а добар дио већ имају у понуди.

"Када је ријеч о потражњи и куповини, она је увелико почела, али у пуном јеку се тек очекује", навели су у тој требињској књижари.

У приједорској књижари "Графомарк" казали су нам да би уџбеници за основце требало да им стигну сљедеће седмице.

"Колико знамо, цијене се неће мијењати у односу на прошлогодишње. Када је ријеч о потражњи, још није почела у већој мјери. Можда ће бити већа кад стигне школска година", испричали су нам запослени у овој књижари.

Из књижаре "Парк" у Модричи такође наглашавају да се родитељи распитују за уџбенике.

"Још их нисмо добили, али долазе родитељи, питају за цијене, тако да потражње има", наводе запослени у тој књижари.

Из Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево казали су да ће у идућој школској години бити кориштени сви постојећи уџбеници који су одобрени од стране ресорног министарства, а то су уџбеници који су били у употреби и у прошлој школској години. Уводи се и шест нових, и то основи информатике за 6, 7, 8. и 9. разред, те музичка култура за 2. и 3. разред.

Осим тога, како нам је потврђено, већи број уџбеника који ће користити основци је адаптиран, а на неким од њих су извршене корекције, односно исправљене су неправилности, погрешна слова у ријечима и слично.

"Поред постојећих залиха уџбеника који се и даље користе, сви нови уџбеници по преузимању из штампарија се дистрибуирају у наше књижаре. Већина уџбеника је у продаји, а до половине августа сви они ће бити доступни у свих 17 књижара Завода за уџбенике", каже Дејан Керлета из Службе за информисање Завода.

Кад је ријеч о цијенама, оне зависе од разреда до разреда па је тако најскупљи комплет за осми разред и кошта 145,50 КМ, без уџбеника за стране језике. Најјефтиније ће проћи родитељи ученика трећег разреда, који ће за уџбенике, без страних језика, издвојити 64,60 КМ.

Традиционално, и ове школске године, као и ранијих, бесплатни су уџбеници за првачиће и њихове годину старије колеге. Ипак, ни родитељи ђака првака трошак неће избјећи будући да је потребно да својим насљедницима купе прибор и одјећу која им треба за школу.

Иначе, добра вијест стиже из ресорног министарства јер се биљежи повећан број првачића од наредне школске године.

"У прве разреде основних школа у школској 2014/2015. години у РС до сада је уписано 10.336 ученика, а очекује се да овај број буде већи до почетка наставе", саопштено је из Министарства просвјете и културе РС.
У Министарству оцјењују охрабрујућим овај број уписаних првачића с обзиром на то да је посљедњих година биљежено смањење броја уписаних у први разред основне школе.

Подсјећања ради, у школској 2012/2013. години наставу су похађала 10.154, а у школској 2013/2014. години 10.133 ученика првог разреда.

Извор: Независне новине

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Требињац

24.08.2014 22:37

Најстрашније це бити ако 01.09 буду велике врућине како су најавили . Јер нико из министарства не мисли на дјецу . Иду избори и да буде и 30 степени они неце одгодит 7 дана сколу . А да не спомињем ову дјецу из поплављених подручја да ли це бит за њи спремно . Опет. це влас реци да је све добро и брзо урађено и да мозе почети школа првог.

ОДГОВОРИТЕ