Нејасно ко је повукао обарач

Истакнути амерички обавештајци саопштили су да немају доказе о директном учешћу руске владе у вези са обарањем авиона "Малезија ерлајнса", наводећи да су летелицу највероватније грешком обориле проруске снаге у Украјини.

Свијет 23.07.2014 | 07:51
Нејасно ко је повукао обарач

Путнички авион највероватније је оборила ракета земља-ваздух руске производње СА-11, коју су испалиле проруске снаге на истоку Украјине, навели су амерички обавештајци, оцењујући да је Русија одговорна за "стварање услова" који су довели до обарања авиона.

Амерички обавештајци, који нису желели да буду именовани, навели су да су Руси наоружавали проруске снаге на истоку Украјине, али да немају директне доказе да је ракета испаљена са руске територије.

Остаје нејасно "ко је и зашто повукао обарач", додали су амерички обавештајци.

Они су навели и да не знају да је неко од Руса био на месту лансирања ракете, пренела је агенција АП.

Званичници сматрају да је највероватније објашњење да је авион оборен грешком и да је ракету испалила "слабо обучена група".

Они су подсетили на претходне инциденте у којима су и руске и америчке снаге грешком обориле цивилне авионе.

Совјетски бомбардер је 1983. године грешком оборио корејски авион, а америчка морнарица је 1988. године грешком оборила ирански путнички авион, пренела је агенција АФП.

Стејт департмент је неколико часова раније најавио да ће објавити обавештајне податке, који поткрепљују тврдње Вашингтона да је авион "Малезија ерлајнса" у четвртак оборила ракета испаљена са дела територије Украјине под контролом проруских снага.

Представница за медије Стејт департмента рекла је новинарима да САД верују да је авион оборила ракета земља-ваздух руске производње СА-11, испаљена са дела територије источне Украјине, уз границу с Русијом.

Амерички председник Барак Обама посетио је холандску амбасаду у Вашингтону, где је отворена књига жалости за 298 жртава несреће, од којих су 193 Холанђани.

САД се неће зауставити док се не задовољи правда у случају обарања малезијског авиона изнад источне Украјине, навео је Обама у књизи жалости.

"Речима се не може описати туга коју свет осећа због тог губитка. Она је још јача због дубоких пријатељских веза наше две земље", написао је Обама.

"Везани тим пријатељством, нећемо се смирити док не будемо сигурни да је правда задовољена", навео је председник САД.

Портпарол Беле куће Џош Ернест изјавио је новинарима да Вашингтон не види да је још постигнут довољан ниво сарадње с међународним истражитељима задуженим за истрагу пада авиона.

Међународним истражитељима и даље је потребан потпуно слободан приступ месту пада авиона, рекао је Ернест, позивајући руског председника Владимира Путина да искористи свој утицај код проруских снага на истоку Украјине и то омогући.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Мики

23.07.2014 07:42

Овакав текст нема упориште . Какви су то обавештајци САД -а који дају информације новинарима .Треба сачекати званичну истрагу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

србислав

23.07.2014 08:39

Екстремни исламисти су мала невина деца у односу на амербагру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

23.07.2014 09:19

Покатоличени Руси, украјинска војска(Читај: Лојолина војска) су оборили авион. Убијање 300 путника је исти случај као што су биле Маркале у Сарајеву и Рачак на Косову и Метохији. У питању је иста режија болесног ума из Ватикана. Обарањем авиона треба да је окидач за напад на Русију ради отимања Сибира. Слободни свет мора да стане на пут католичким језуитима лојолиној војсци из Ватикана!

ОДГОВОРИТЕ
Name

маца

23.07.2014 10:17

Све ово ради Америка да би се дцепала Руског гаса,завади,распрцај па владај......поздрав за Путина е Србији један Путин .........

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

23.07.2014 12:30

Овај са Ватиканом вец је додијао и Богу и народу.Каква болест?

ОДГОВОРИТЕ