Чак 31 званичник у БиХ има полицијску заштиту

У Јапану, гдје живи више од 126 милиона становника само премијер земље има право на полицијску заштиту и возило под пратњом. Порука је ово амбасадора Земље излазећег сунца политичарима БиХ, која има мање од четири милиона становника.

Босна и Херцеговина 22.07.2014 | 20:45
Чак 31 званичник у БиХ има полицијску заштиту

Осим броја грађана, драстична разлика између БиХ и Јапана је и у смислу економије гдје је Јапан неколико свјетлосних година испред. Али без обзира на економску неоправданост то бх. власти не спречава да у броју такозваних штићених лица и возила под пратњом буде вјероватно рекордер у свијету.

Ко су ти званичници БиХ којима се додијељује полицијска пратња и колико се новчаних средстава издваја из буџета за те намјене? Да ли готово 20 година након завршетка рата у БиХ, заиста постоје објективни разлози за провођење оваквих безбједносних мјера? Постоје ли бољи начини трошења новца пореских обвезника у БиХ?

Све су ово питања Хидео Јамазакија, амбасадора Јапана у БиХ, на која данас није било одговора.

Сигурно је да постоји бољи начин трошење новца, али наши политичари, када не могу развојем државе и масовним запошљавањима, овако скрећу пажњу на себе. Тужно да тужније не може бити.

Полицијску заштиту и возило под пратњом у Јапану има само премијер, а у БиХ словом и бројем 31 званичник на државном и ентитетским нивоима.

Дирекција за координацију полицијских тијела штити и обезбјеђује полицијску пратњу посебно за сваког од три члана Предсједништва, затим за предсједавајућег Савјета министара и свих осталих девет чланова Савјета, те по тројицу чланова колегија како Представничког тако и Дома народа. Дакле, то је 19 људи.

Чланови предсједништва имају сваки по минимално три чувара, укупно њих девет, с могућношћу да их се делегира и већи број у складу с процјеном безбједности. Тако да једног члана предсједништва током једне посјете зна пратити и по 7 до 8 телохранитеља.

Исти случај је и с члановима Савјета министара.

Предсједавајући и замјеници предсједавајућег домова државног Парламента имају по једног човјека који се брине за њихову безбједност.

Федерална управа полиције штити девет лица.  Уредбом о одређивању личности и објеката у Федерацији БиХ који се посебно обезбјеђују и начин њиховог обезбјеђења прописано је да се посебно обезбјеђује предсједник и потпредсједници Федерације, премијер и замјеници премијера Федерације, предсједавајући Представничког и Дома народа Парламента, те федерални министар унутрашњих послова. Број службеника ангажованих на осигурању се одређује на основу процјене.

МУП РС штити особа као три Јапана – дакле три особе. Штити се предсједник РС, премијер, те предсједник НС РС. Како нам је наведено из МУП-а, број службеника који штите политичке званичнике такође заиси од безбједносне процјене.

Посебан апект су колоне возила које иду уз ову пратњу.

Политичари нижих нивоа власти немају полицијску заштиту, али да би лакше прошли на цестама неки од њих су се досјетили да у службене аутомобиле уграде такозване блинкере, то јест ротациона свјетла испод предње маске аутомобила. Иако за ово не постоји никаква законска одредба, њих нико не дира, мада су у неколико случајева били угрожени и људски животи.

Нико од индиректно порзваних у рекацији јапанског амбасадора данас се није удостојио нити огласити.


Вијести.ба

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

1389

22.07.2014 18:59

Имају Полицијску заститу и опет су највисе покрали,опљацкали дрзаву.Мозете мислит да немају заститу ста би тек урадили?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бкгц

22.07.2014 21:29

Јад и чемер. Нико од њих не треба да има заститу.Све чобан до чобана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градјанин

23.07.2014 04:10

Па да нису крали ко сто јесу и да се не боје сваке свраке на грани, не би им ови ни требали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОА

23.07.2014 04:15

Мајкицка је пријетила полицајцу у Кнезеву јер се ето дрзнуо да њу заустави. Било је смијеницу те, нецес висе радити, знас ти ко сам ја итд. Онако дамски се понасала као сто и изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

супер хик

23.07.2014 04:40

Мозес мислит како добро раде и воде ову дрзаву,када се од народа морају заститити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

едо

23.07.2014 05:14

Цувају их од народа да им народ не цестита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

романијац

23.07.2014 08:23

Чист примјер је онај Кошарац. Док је Тадиц био на његовом мјесту ходао је човек сам по Лукавици,у ауту сам са возачем.Кад га је овај замијенио,брже боље окупио свиту,као да је у сватовима. Ето иста функција,исто вријеме, али мозак је чудан орган!

ОДГОВОРИТЕ