Чему служи Кривични закон Српске?

Република Српска нема а неће ускоро ни имати листу срама на којој су послодавци који не исплаћују плате.Али има, а као да нема, Кривични закон који се односи на послодавце који нису пет или више мјесеци исплатили обавезе према радницима.

Република Српска 22.07.2014 | 15:47
Чему служи Кривични закон Српске?

Ефекти закона који је ступио на снагу прије годину дана– занемариви! Кривичне пријаве постоје али не и послодавци у затвору. Како сазањемо против четири предузећа радници су поднијели кривичне пријаве због неисплаћених пет или више плата. Осим добојског ''Трудбеника'' кривична пријава, по свему судећи, пријети и
бијељинској ''Агросемберији''. У овом предузећу радници ниси примили 13 плата. Руководство има објашњње за све.

''Ја сам спреман да дође било ко од ревизора или инеспекцијских органа да преконтролише мој рад. Ако утврде да је директор злоупотријебио положај и имао паре а није исплаћивао плате радницима нека ме одмах ухапсе. Потписаћу изјаву и нека ме одмах воде у затвор'',  каже директор Агросемберије, Миле Мирковић.

Слово закона, ипак, каже да послодавац кривично не одговара ако постоје објективни разлози зашто обавезе није измирио. А у Агросемберији су, тврди, Мирковић управо такви разлози. Кривицу пребацује на државне баријере. Проблем је, каже, и немогућности књижења имовине.

Слово закона је исто за све. Па тако и кад је држава у питању. А Геронтолошки центар ''Слатекс'' из Лакташа је управо инвестиција Владе РС тј. републичка Институција у којој радници нису примили шест односно седам плата. До сада нико није одговарао па се испоставља да Закон крше управо они који су га и скројили.

У Синдикту РС крију имена предузећа која су зарадила кривичне пријаве. Али не крију и број пријава. До сада је, кажу, 119 радника у Републици Српској поднијело пријаву против послодаваца.

''Имамо неколико ситуација гдје се дугује више од пет плата и углавном смо вршили утуживање и ти процеси се воде на суду. Тај страх да ће због тога морати да оде у затвор ће га натјерати да поштује Закон. Нама није циљ да људи иду у затвор већ да испоштују Закон и да радници добију зарађене плате. Покушавамо да нађемо савезнике у онима којима то јесте посао али видите и сами да тешко иде'', каже предсјендик Савеза Синдиката РС, Ранка Мишић.

У Инспекторату Републике Српске имају пуне руке посла. У последњих шест мјесеци инспектори су више од 600 пута провјравали исплаћивање плата. Прекршаја је и те како било.

''Издали смо преко 50 прекршајних налога гдје смо наложили да се обезбједе права радника у складу са законом. Изрекли смо новчане казне од 42, 5 хиљаде марака и покренули смо 12 прекршајних поступка пред надлежним судовима’’ , истакла је портпарол Инспектората Републике Српске, Душанка Макивић.

Изгледа да и са и без Кривичног закона радници нису много добили. За годину дана није се много тога помјерило од почетка осим што се све врти у круг!

БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

офф скроз

22.07.2014 13:51

Примјењиваће се на раднике који траже плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

валтер

22.07.2014 14:04

Кривицни закон Републике Српске постоји да би ститио лопове!

ОДГОВОРИТЕ
Name

раде брзи

22.07.2014 14:09

Не разумем да неко мозе дуговати дрзави, тј. Пореској управи. Да лосе послује, а да му се дају послови на тендеру. Да се људима који постено измирују све обавезе према дрзави то право ускрацује. Господо све је у колапсу а нико не дира људе милионске дузнике или оне сто дугују по двјеста или педесет хиљада узмите паре од њих и вратите у будзете. Неце бити кризе не дирајте биједу и сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адвокат

22.07.2014 14:49

Кривично закон у РС! Шта је то?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу

22.07.2014 15:17

То ти она узрецица не мозес и радит и плату добијат. У Републици Српској само једно од тога мозе ил радис без плате, ил си неције дијете из власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зворник

22.07.2014 17:39

Кривицни закон слузи да би ослобадјао криминалце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дахија

22.07.2014 20:31

Застити Додика и његовр компаније Додик-ел мито корупција

ОДГОВОРИТЕ