БиХ има 200.000 директора

Босна и Херцеговина земља је директора. Тачан број директорских фотеља нико нема, но по службеним подацима у два ентитета, Дистрикту Брчко и у субјектима на државном нивоу је око 200 хиљада генералних директора, а још нико није избројао колико је извршних, јер свако јавно подузеће, а око пет хиљада их је у БиХ, има у просјеку шест извршних директора.

Босна и Херцеговина 22.07.2014 | 13:16
БиХ има 200.000 директора

Сви они, као и директори државних агенција и служби, имају плату по неколико хиљада марака.Како комплетне податке о одговорним особама нико у држави нема или не жели изнијети у јавност, од Агенција за статистику потражили смо податке о броју пословних субјеката који су регистровани.

СТОТИНЕ ДИРЕКТОРА

У Заводу за статистику Федерације БиХ сазнали смо како је у овом ентитету регистровано више од 49 правних субјеката и више од 51 хиљаду фирми.

Сходно томе казали су како у Федерацији број директно одговорних особа прелази цифру од 100.000. На ових сто хиљада долази још више од 26 хиљада одговорних особа које у својој функцији имају назив директор. Када су у питању правни субјекти у ФБиХ, од њих 49 хиљада 31 хиљада је у приватном власништву, док је остатак у државном, друштвеном или мјешовитом власништву.

У Федерацији су функције генералних директора највише повјерене особама у старосној доби од 46 до 55 година, иако има и око 300 директора који су млађи од 21 године и око 1000 који су старији од 76 година.

У Федерацији само је 20 одсто жена на одговорним функцијама, а највише у области финансија, трговине, стручне и научне дјелатности и у здравству.

РЕПУБЛИКА СРПСКА И БиХ

Када је у питању Република Српска, податке нисмо могли добити од Агенције за посредничке, информатичке и финанцијске услуге којој је вођење регистара у опису посла у посљедњих пола године. С друге стране, у Заводу за статистику Република Српске који је раније водио статистику сазнали смо како на подручју РС има више од 26 хиљада пословних субјеката.

У ову бројку не убрајају се мала и средња предузећа којих је по неким процјенама још толико. РС има 181 јавно предузеће, 1.262 установе, 328 тијела законодавне и извршне власти, 15 хиљада друштава с ограниченом одговорношћу...Од наведених 26 хиљада пословних субјеката 17 хиљада је у приватном власништву.

У Брчко дистрикту је око 1.300 пословних субјеката и непознат број приватника, док на државном нивоу имамо више од 60 агенција, управа и служби. Све ове институције, предузећа или привате фирме на челу имају једног генералног и до седам извршних директора.

ГУБИТАШИ

Жалосно у цијелој причи јест то што имамо стотине хиљада директора, а у исто вријеме већина предузећа у БиХ, углавном у државном власништву, јесу губиташи. Прије извјесног времена објављене су листе највећих плата у Федерацији на којима су махом били директори, углавном јавних предузећа. Велики дио предузећа чији су се директори нашли на пописима оних с највећим зарадама, не послују добро или не плаћају дажбине држави, ни плате радницима.

Када се узму у обзир све наведене бројке, може се закључити како у БиХ свако може бити или јест директор с добрим примањима и минималним учинком.

Извор: Дневни лист

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Проветар

22.07.2014 11:21

Смањиће се након 12. октобра

ОДГОВОРИТЕ
Name

схоми

22.07.2014 13:14

Нација господе! Све сефови,а ко це радити...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рубин

22.07.2014 13:47

Више од пола су лезиљебовићи, и зато смо најгора рупа на земаљској кугли. Свети октобар!

ОДГОВОРИТЕ
Name

зока

22.07.2014 17:20

Као да ће се у октобру нешто промијенити... Доћи ће само нови лезиљебовици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Загондзија

23.07.2014 09:22

Мени директорице да ја преберем са оним осталим радите шта хоћете

ОДГОВОРИТЕ