Воћарство пред колапсом

Овогодишњи род воћа у Републици Српској је десеткован у толикој мјери да прве класе воћака готово неће ни бити, а оно што је од њега преостало је веома лошег квалитета.

Република Српска 22.07.2014 | 08:38
Воћарство пред колапсом

Катастрофална година у комбинацији с недовољним подстицајима довели су до тога да је чак 15 одсто воћара у РС већ одустало од бављења овим послом, а очекује се да ће њихов број бити и далеко већи.

Поред овога, воћари су ових дана све више на удару накупаца, прије свега из ФБиХ, који нуде цијене испод сваког нивоа исплативости, а које сежу до само пет фенинга по килограму.

Према ријечима Драгоје Дојчиновића, предсједника Удружења воћара РС, који нам је указао на овакав лош актуелни пресјек стања у воћарству РС, стање се може оцијенити као "никад горе".

"Ми смо пред крахом, а уколико држава не повећа подстицаје или не направи неки вид организованог откупног програма с прерађивачима, све већи број произвођача ће дизати руке од овог посла", рекао је Дојчиновић.

Он је истакао да је према његовим сазнањима већ четрдесетак воћара напустило бављење овим послом. Дојчиновић је додао да велики број њих даје своје воћњаке у закуп, што је посљедња степеница пред одустајање од бављења тим послом.

"Закупци обично извуку душу из воћњака, не улажу у њега и онда након њих обично ту више нема шта радити", рекао је он.

Он је подсјетио да је на посљедњем хитном састанку Удружења воћара РС донесен закључак да је због смањеног рода воћа у 2014. години неопходно повећати подстицај за произведено и продато воће, односно за ту намјену одредити фиксни износ који ће бити 15 одсто од просјечне тржишне цијене по јединици производа.

"Прошлогодишњи износ подстицаја које смо добили је износио два фенинга по килограму, а сматрамо да она мора износити минималних осам или девет фенинга", констатовао је Дојчиновић.

У Удружења воћара РС, између осталог, сматрају и то да је износ од 200 КМ по хектару за штету од дрвенара и града, који је одређен овогодишњим правилником, више него недовољан за било какву санацију штете, јер не покрива ни један одсто евидентне штете са дугорочним посљедицама.

Из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС истакли су како су након посљедица, које су изазвали превелике падавине и појава града, у воћарској производњи увели три нове мјере усмјерене искључиво на подршку произвођачима које ће, како истичу, и те како допринијети санирању штете и одржању воћарске производње у РС.
"Укупна средства за подстицајне мјере за произведено и продато воће повећана су са 1,5 милиона КМ у 2013. на 2,5 милиона КМ у 2014. години", наводе из ресорног министарства.

Они су подсјетили и на нову мјеру у Правилнику о условима и начину остваривања новчаних подстицаја у износу од 200 КМ по хектару за санацију штете од поплава и града.

Миле Арсенић, власник и директор познатог дубичког предузећа за узгој, откуп и прераду воћа и поврћа "Унаплод", потврдио нам је да због великих губитака и лоше године продаје ову фирму и планира да се почне бавити неким другим послом.

"Ове године је град уништио род на 120 хектара нашег воћњака. Те јабуке и крушке је сада могуће искористити само за индустријску прераду", рекао је Арсенић.

Он је потврдио да су воћњаци били незаштићени и истакао да је одговрност за стање у које је запало предузеће највећим дијелом његово.

"Мислим да смо и на плану кориштења услуга струке заказали. Када се улази у овакве пројекте, неопходно је до краја инвестирати, односно обезбиједити новац како би се до краја исфинансирала сва заштита воћњака", каже он.

Арсенић је истакао да сада покушава изнаћи рјешење за фирму, које ће бити усмјерено примарно у правцу њене продаје или проналаска стратешког партнера.

"Покушао сам већ три пута доћи до кредитних средстава, што ми због моје тренутне позиције није пошло за руком", рекао је он.

Иначе, производни погони "Унаплода" заједно с воћњацима се простиру на површини од 200 хектара, а укупна вриједност предузећа и имовине компаније процијењена је на износ од 11,52 милиона евра.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

алеxрс

22.07.2014 06:47

Односили се ово и на воцњак у Г. Подградцима!

ОДГОВОРИТЕ