Транспарентно трошити донаторска средстава

На састанку министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије и представника појединих невладиних организација у БиХ закључено је да је заједнички циљ да се донаторска средства за санацију штете од поплава праведно, хитно, транспарентно и доступно троше.

Босна и Херцеговина 21.07.2014 | 19:16
Транспарентно трошити донаторска средстава

Лагумџија је разговарао данас у Сарајеву са представницима најактивнијих невладиних организација у БиХ у области мониторинга о начинима и методологији обезбјеђења транспарентности кориштења средстава за санацију посљедица поплава у БиХ која су обезбијеђена на Међународној донаторској конференцији у Бриселу.

Договорено је да МИП БиХ све информације о процјенама штете и потреба БиХ након поплава, о донаторској конференцији, али и активностима које је МИП БиХ предузео и реализовао када је ријеч о донаторској конференција и помоћи БиХ након катастрофалних поплава објави на веб-страници МИП-а БиХ.

Лагумџија је изразио задовољство, јер је износ средстава који је обезбијеђен на донаторској конференцији премашио очекивања, те нагласио да су ефикасност, одговорност и транспарентност цијелог процеса расподјеле и трошења донаторских средстава од кључног значаја, истовремено подсјетивши да су ови принципи и дио закључака усвојених на донаторској конференцији у Бриселу.

Он је упознао представнике невладиних организација о потреби формирања мониторинг тима који би био састављен од представника међународне заједнице, домаћих власти, академске заједнице, привредника, медија и невладиног сектора, који би надзирао цјелокупан процес расподјеле и утрошка донаторских средстава.

Констатовано је да се невладине организације требају аутономно и у складу са својим мандатом активно укључити у процес праћења имплементације, али и да дају приједлоге за утврђивање методологије за ефикасан укупни надзор јавности над трошењем донаторских средстава.

Наглашено је да донаторска конференција није крај када је ријеч о међународној помоћи за санирање посљедица поплава у БиХ, те да од тога колико БиХ покаже одговорности, ефикасности и транспарентности у
процесу имплементације обезбјеђених средстава може очекивати и даљу помоћ.

Састанку у МИП-у БиХ присуствовали су представници Транспаренси интернешнела БиХ, Центра за истраживачко новинарство, Центра за заступање грађанских интереса, Центара цивилних иницијатива и Антикорупцијске мреже "Акаунт".

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

333

21.07.2014 21:15

Лагундзија као Додик хитно И транспарентно распоредити донаторска средства у јавмости,а онда он И његов пајдо Додик покраду пола пара од тих средстава.Па зар вам није по усима дао јапански амбасадор рекавси да сте гомила незаситих криминалаца.Нема висе пара без засуканих рукава И мотике.Од октобра бице врацај коко сто си позобала,а ако не буде ми цемо на улице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

33

22.07.2014 11:55

САМО ЗЛАЈИ И ЊЕГОВОМ ДРУГУ ПО ЛОПОВЛУКУ БАЈИ ПАРЕ И НЕБОЈТЕ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ