Дани одбране Источне Илиџе

У општини Источна Илиџа данас је почела традиционална манифестација под називом ,,Да се не заборави'', посвећена дану одбране дијелова ове општине, Војковића,Грлице и Крупца.

Република Српска 21.07.2014 | 13:58
Дани одбране Источне Илиџе

Манифестација, која траје до10.августа,почела је литургијом у цркви у Војковићима и,,Маршомодбране''од цркве у Војковићима до брда Илињача.

Прије 22 године 2.Сарајевска бригада надљудским напорима одбранила јепростор на којем су до тада вијековима живјели Срби.Та одбрана омогућилаје да након Дејтона и прогона из Сарајева  у данашњем Источном Сарајевуживот настави велики дио сарајевских Срба.

У знак сјећања на хероје којису одбранили српска огњишта сваке године организије се ,,Марш одбране''од цркве у Војковићима до брда Илињача.

,,То је мјесто одакле је овај простор брањен и одбрањен.Овај дан језначајан и за генерације које долазе како не би заборавили истину о праведној борби српског народа за слободан живот у Републици Српској'',истиче начелник Општине Источна Илиџа Предраг Ковач.

Данашњи дан је и слава спомен капеле у Војковићима подигнуте у знак сјећања на све оне који су дали живот за Републику Српску.

,,У капели су фотографије 217 погинулих бораца 2.сарајевске бригаде међу којима је и осам бораца који су погинули 4.августа бранећи своја огњишта'', подсјећа Бобан Томашевић предсједник мјесне Борчке организације Војковићи.

Међу стотинама погинулих бораца 2.сарајевске бригаде је и син Милојке Мичић. Она је захвална свима који се сјећају њеног тада 22-огодишњег сина Александра који је погинуо 92. године бранећи српска огњишта, а захвална је и онима који нису заборавили родитеље погинулих.

,,Нису нас заборавили.Долазе из општине и Борачке,обилазе нас.Имамо и своја примања.Нама је најважније да нам живи Република Српска за коју су наша дјеца дала животе'',каже Милојка.Спортско-културна манифестација посвећена годишњици одбране Воковића,Грлице и Крупца, под називом ,,Да се не заборави'' трајће до 10.августа.

БН ТВ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ИСТИНА

21.07.2014 12:08

Никад се неце заборавт

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад БЛ

21.07.2014 13:40

Слава им, вјечна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

адвокат

21.07.2014 16:50

Слава им, вјечна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сотир Српско Сарајево

21.07.2014 17:55

Слава им!

ОДГОВОРИТЕ