На прољеће нови притисци за уставне промјене

Међународна заједница одлучна је да уз снажан притисак на политичаре у БиХ већ на прољеће иницира уставне реформе које би подразумијевале једног предсједника БиХ, умјесто трочланог Предсједништва, као и формирање министарстава пољопривреде и образовања на нивоу БиХ, пише "Пресс Република Српска".

Босна и Херцеговина 21.07.2014 | 10:48
На прољеће нови притисци за уставне промјене

 

Позивајући се на више дипломатских извора, лист наводи да је за 2016. годину планирано одржавање избора, те да ће све то бити објављено у августу ове године у Берлину, на разговорима о том "пакету" са њемачким канцеларом Ангелом Меркел.

Високи званичници Берлина и Вашингтона већ мјесецима разговарају о пакету уставних реформи које би допринијеле ефикасности и функционалности БиХ.

У евентуалним уставним промјенама још се планира и реформа полиције и правосудног система, хитно успостављање механизма координације, те примјена одлуке Европског суда за људска права у предмету "Сејдић и Финци".

Члан Главног одбора СНСД-а Сташа Кошарац истакао је да би БиХ још 2006. године, да СНСД није добио изборе, добила министарство пољопривреде, а јачале би и надлежности Савјета министара БиХ.

Он је додао да се и даље заговара тренд дерогирања уставних надлежности Српске, нагласивши да СНСД то неће дозволити.

"Међународни фактори очигледно проналазе партнере, а СДС и ПДП треба питати шта су обећали странцима уколико дођу на власт", рекао је Кошарац.

Потпредсједник ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да од поменутих настојања ЕУ на крају неће бити ништа, нагласивши да је постојеће уставно рјешење добар оквир за рјешавање кључних проблема унутар земље.

Извор: Пресс РС

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

судија

21.07.2014 09:01

Ама људи код нас је правосуђе хаос и у колапсу, људи су у праву хитне и корјените реформе спровести, одмах корумпиране судије удаљити са посла а не допустити да осудјене судије правосназно за кривична дјела и даље раде у правосудном систему и да буду носиоци угледних функција то једино може у БиХ. Зашто ће онда увјерења о некажњавању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

21.07.2014 09:34

Још један покушај СНСД и Бајине машинерије да окрену млин на своју воду, смијешно, након Арапа, Турака, сад нас наш вољени Диктатор брани од пробосанских снага унутар РС-е, јер забога само Лакташенко то може урадити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈОВАН

21.07.2014 09:40

Постигнут је договор да ако Баја изгуби изборе,Сунце ће бојкотовати РС и више неће излазити.Информација поуздана из самог врха СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дејанпд

21.07.2014 09:52

@Милојко слажем се с тобом, сва машинерија је упрегнута у предизборној кампањи, ево ту је и Пресс, по ко зна који пут од почетка мјесеца, Глас и Независне бомбардују свакодневно оваквим глупостима, Министрí умјесто да раде свој посао бар сад на 2 мјесеца пред изборе, они ходају около и дијеле ваучере за покриће којих сви радници издвајају од плате 3%, те јадни пензионери,о дјеци која ће некад враћати кредите да не причам, што је најгоре, врхунац малоградјанштине и неморала: грле се и љубе приликом подијеле!?! Као да је медаља на Олимпијади. Страшно,... Промјене под хитно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

опа Дјурдјо

21.07.2014 10:04

Људи моји ја сам рекао и посаљем,ДА БАЈА ЗБОГ ОСТАНКА НА ВЛАСТИ НЕПРЕЗА НИ ОД ЦЕГА МАКАР И НЕМИРИ ИСПАЛИ недај бозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ђоја

21.07.2014 11:03

Да ови наши раде како треба не би странци ништа тражили, а пошто су дали толике донације вријеме да се врати све с каматама

ОДГОВОРИТЕ