Сви у овом граду живе испод земље

Због високе температуре, која редовно прелази 50 степени, сви житељи рударског градића у Аустралији живе испод површине земље. У утроби земље налази се чак и православна црква.

Свијет 20.07.2014 | 18:07
Сви у овом граду живе испод земље

Рударски градић у Аустралији, Кубер Педи је познат као светска престоница опала, који је још код старих Грка и Римљана важио за симбол наде, невиности и чистоте. Најскупљи опали на свету ваде се овде, а име граду дали су Абориџини – купа пити, што значи “бели човек у рупи”.

Ипак оно што је најзанимљивије за овај град јесте да због велике температуре, која редовно прелази 50 степени, сви житељи, њих око 1.700 живе под земљом!

Гледано споља, предео изгледа као у чувеном филму “Побеснели Макс”. Ипак, права слика се крије у утроби земље. Ту се налази све што можете да очекујете у једном модерном граду.

Оно што је посебно инетресантно везано за овај градић јесте да се у њему налази и православна црква посвећена Светом Илији. Цркву красе и прелепи витражи, кроз које се прелама спољна светлост, као и статуе светаца исклесане у стени.

Највећи проблем људима који живе у кућама у овом рударском градићу представља недостатак воде. 

Мештани живе у кућама које су уклесане у стенама, ту су три спаваће собе, дневна, кухиња и купатила. Цена је скоро иста као и за кућу на површини земље. Без преке потребе, човек не мора да излази на светлост дана, а ако жели да прошири стан може да ископа нову просторију.

Приликом проширивања куће свако може и да се обогати! Наиме, у Кубер Педију су налазишта племенитог опала, који се убраја у драго камење и ако власник има среће да налети на налазиште решио је све своје
проблеме.

Погледајте видео:

Коментари / 0

Оставите коментар